Quote van de Dag: Marx had gelijk (deels)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]Karl Marx, it seems, was partly right in arguing that globalisation, financial intermediation run amok, and redistribution of income and wealth from labour to capital could lead capitalism to self-destruct (though his view that socialism would be better has proven wrong). Firms are cutting jobs because there is not enough final demand. But cutting jobs reduces labour income, increases inequality and reduces final demand.

Dit zegt Nouriel Roubini, een van de economen die al in 2006 waarschuwde voor de kredietcrisis van 2008. Hij heeft ook een oplossing: op korte termijn stimulering van de economie, herstructurering van de schulden waar nodig (hypotheken in de VS, publieke schulden in Spanje en Italië), begrotingsdiscipline op langer termijn en strengere regulering en controle van het financiële systeem dat de crisis in 2008 heeft veroorzaakt.

Het alternatief is:

– like in the 1930s – unending stagnation, depression, currency and trade wars, capital controls, financial crisis, sovereign insolvencies, and massive social and political instability.

Gezien de voortvarendheid en daadkracht waarmee de dames en heren politici op dit moment bezig zijn met het zoeken naar een oplossing zorgen dat ze de volgende verkiezing winnen vrees ik dat we ons moeten voorbereiden op het tweede.

Reacties (1)

#1 Notendopje

Karl Popper heeft heel leesbare zaken over Karl Marx geschreven. Dat bijvoorbeeld zijn voorspellingen zo geformuleerd zijn dat je alleen maar lang genoeg hoeft te wachten en er vanzelf weer een keer iets gebeurd dat de indruk geeft dat hij gelijk had. Maar alleen de indruk en niets meer. Ik zelf kan het niet echt goed uitleggen maar ik ben dan ook geen filosoof. Ik weet alleen dat ik Berlijn heb bezocht, zowel oost als west en met eigen ogen zag wat iedereen ziet. Op papier is het Marxisme duivels aanlokkelijk voor wereldverbeteraars maar in de praktijk werkt het niet. Mensen zijn zoals ze zijn. Marxisme creert geen betere mensen het ontkent slechts dat mensen niet in staat zijn om op een rationele wijze over geld te denken. Ze denken echt dat geld iets anders dan een willekeurig ander goed. Het is slechts een ruilmiddel.