Quote van de Dag: Kom niet aan de politie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

Dit is niet symbolisch. […] Dit is absoluut een maatregel die duidelijk aangeeft: kom niet aan de politie. Het gezag van de politieman- en vrouw moet omhoog. Door dit soort maatregelen denk ik dat dit gaat gebeuren.

Opstelten, minister van 1984 en justitie, over de verhoging van de strafmaat na geweld tegen bijvoorbeeld politie-, brandweer- en ambulancepersoneel. Ook noemt hij het plan om agenten verplicht in uniform van en naar het werk te laten reizen ‘sympathiek’.

Reacties (17)

#1 Joost

Erg vreemd: agenten in uniform naar het werk? Ze bedoelen stiekem hun diensturen uitbreiden?

Of anders gezegd: Hoe de agent het OV uit te krijgen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Mooi toch, weet je meteen waar die agent woont die je dankzij deze wet een dubbele straf heeft weten aan te smeren. Wat mij betreft hoort bij deze maatregel dat agenten ook de dubbele straf krijgen van anderen als ze een overtreding begaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

En dan met name in geval machtsmisbruik, waar de politie momenteel veel te vaak ongestraft mee weg komt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Erik

Blijf ’t vreemd vinden dat ’t straks wettelijk is vastgelegd dat ’t erger is iemand te slaan die van geweld z’n beroep heeft gemaakt, dan om een oud vrouwtje te slaan.

Deze maatregel draagt niet bij aan mijn gevoel in een rechtvaardige samenleving te wonen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Inje

Goede maatregelen. Het gezag moet inderdaad omhoog. En het uniform is onderdeel van dat stukje gezag. Tevens is de verhoging van de strafmaat na geweld een juiste maatregel. Ook dit verhoogd het gezag/autoriteit. Agenten hebben de taak om samenleving te beschermen. Wanneer geweld gebruikt wordt tegen deze instantie is een hogere strafmaat op z’n plaats.

@4
Bedoel je nou dat agenten hun beroep maken van geweld? Wellicht moet je eens een kijkje nemen in Apeldoorn bij de politie opleiding. Je kunt je natuurlijk ook gewoon verdiepen in de taken van de politie. Beide oplossingen zullen een open-minded persoon van jouw opvatting verlossen.
@2
Jij vindt dat agenten mensen straffen aansmeren? Je wist nog niet dat de rechter de straf bepaalt? Of heb je gewoon een hekel aan agenten an sich?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Erik

@5: Tuurlijk heeft de politie heel wat meer taken dan geweld, maar geweld is wel degelijk ook een taak. In theorie alleen als de situatie erom vraagt, maar er zijn wel degelijk agenten die niet te beroerd zijn om hun geweldsmonopolie te misbruiken. Maar goed, dat zal hopelijk een minderheid zijn, toch weet iedere agent dat geweld een onderdeel van zijn/haar werkdag kan zijn.

Best belangrijk dat er politie is hoor, maar ik snap niet waarom jij het blijkbaar minder erg vindt als een oud vrouwtje geslagen wordt dan als een agent geslagen wordt (want dat is wat dit voorstel impliceert).

Het probleem waar Opstelten iets aan denkt te doen, zou je ook (en een stuk rechtvaardiger) kunnen aanpakken door het bestraffen van het verstoren van hulpverlening i.p.v. hulpverleners. Dan kun je de daders nog steeds zwaarder straffen (een keer voor geweld en een keer voor het hinderen van de hulpverlening), maar je zet agenten niet neer als zielige kneusjes die meer bescherming nodig hebben dan de meest weerloze gewone burger.

Het gezag en de authoriteit van de politie worden door deze maatregel bij mij niet groter en als agent zou je dood moeten schamen dat je minister dit voorstelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jonas

Gisteravond de politie te fiets gezien zonder een brandend achterlicht. Wat gaat rond in de groep ‘Als je daarvan wat zou zeggen, dan kan je zelfs gearresteerd worden wegens belediging.’

Mijn idee is dat de politie wellicht enig gezag hebben, maar vaak niet weten hoe ze precies met burgers en in hun ogen wetsovertreders om moeten gaan. Zoals ook bleek bij een filmpje op de Telegraaf onlangs hoe een groep agenten compleet met politiehond een man aan het aftuigen waren in een nachtbus. De man had eten in de bus wat niet mocht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Paul

Dit is niet symbolisch(—). Dit is absoluut een maatregel die duidelijk aangeeft: kom aan de rechters. Het gezag van de rechter moet omlaag. Door dit soort maatregelen denk ik dat dit gaat gebeuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Inje

@6
” Tuurlijk heeft de politie heel wat meer taken dan geweld, maar geweld is wel degelijk ook een taak”
Dat is gewoon niet waar. Je kunt t opzoeken op de site van de politie. Daarin staan de taken duidelijk omschreven, en geweld is geen politietaak. Hooguit kun je het, als je iets zinnigs over de politie en geweld wilt zeggen, een geveolg van een van hun taken kunnen noemen. Zoals geweld een gevolg kan zijn van de taak handhaving.

“Best belangrijk dat er politie is hoor” Nogal een understatement dit.

“maar ik snap niet waarom jij het blijkbaar minder erg vindt als een oud vrouwtje geslagen wordt dan als een agent geslagen wordt (want dat is wat dit voorstel impliceert).”Dat vind ik helemaal niet minder erg. Dat heb ik ook nergens gezegd dat ik dat vind. Ik vind alleen met het doel op gezag en autoriteit dat wanneer je ipv, heel laf en heel erg, een weerstandsloze burger een agent mishandelen zwaarder gestrafd moet worden, om het harder te ontmoedigen. Namelijk, er wordt gezag afgebroken wanneer je je geweldidig opstelt naar het gezag.

Het alternatief wat je biedt is redelijk, zeker voor iemand met jouw standpunten. Helaas reageer je dan toch een beetje raar door het standpunt van de minister zo absurd te implementeren en je zo neerbuigend op te stellen naar die minister.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Inje

“Het gezag van de rechter moet omlaag”
Kan dat dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Joost

@2: “Wat mij betreft hoort bij deze maatregel dat agenten ook de dubbele straf krijgen van anderen als ze een overtreding begaan.”

Daar ben ik het ook wel mee eens. Helemaal als het gaat om machtsmisbruik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Erik

@9: Goed, taak is misschien verkeerde woord, middel dan, zoals idd. bijvoorbeeld bij handhaven van orde, verzet tegen arrestaties, maar dat geweld onderdeel is van politiewerk lijkt me echt geen vreemde konstatering.

Helaas inderdaad een understatement, jammer dat ze nodig zijn. Wat mij betreft is politie een noodzakelijk kwaad.

Blijkbaar roepen andere zaken gezag op bij jou, dan bij mij. Een agent heeft bij mij vanuit z’n funktie een bepaald gezag en een beperkte mate van autoriteit op voorhand. Dat gezag en die autoriteit verliest een agent snel als hij/zij dat/die niet waarmaakt, dan blijft alleen de dreiging die ook nog ’s van een agent uitgaat (ik ben niet zo gewelddadig en heb geen zin om een agent uit te dagen, hoe onredelijk hij/zij ook is).

En het tast mijn gevoel voor rechtvaardigheid aan, waarmee mijn basis-ontzag voor het gezag van een agent erg snel zakt. Laat dan iedere afzonderlijke agent ook maar ’s laten zien dat-ie z’n gezag ook verdient.

Als de minister echt iets aan ’t gezag van de politie wil doen, zou hij misschien hun loon ’s wat omhoog moeten trekken en het niveau van de agenten proberen op te krikken (de goeden niet te na gesproken).

Ik ben me er niet van bewust neerbuigend naar de minister te doen, ik vind alleen dit plan van de zotte. Ik denk dat Opstelten bewezen heeft een kundige bestuurder te zijn, maar dan kan ik ’t toch nog wel met ‘m oneens zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Inje

” Laat dan iedere afzonderlijke agent ook maar ‘s laten zien dat-ie z’n gezag ook verdient.

Als de minister echt iets aan ‘t gezag van de politie wil doen, zou hij misschien hun loon ‘s wat omhoog moeten trekken en het niveau van de agenten proberen op te krikken (de goeden niet te na gesproken).”

Hier kan ik het niet mee oneens zijn. Ik zie deze maatregel ook als een bijdrage aan een oplossing ipv de oplossing. Agenten zullen het ook meer moeten verdienen. Ook zeker door capabeler te zijn, beter opgeleid etc. Ik weet niet zeker of salaris hierin echt meespeelt. De toelatingseisen kunnen wat mij betreft omhoog. Ook zal er beter gescreend moeten worden voordat mensen mogen deelnemen aan de opleiding. Het salaris van agenten is nooit top geweest, maar het lijkt mij een beroep dat je doet uit overtuiging. Daarnaast hebben agenten wel zeer goede persioenen (tot voor kort dan…) en goede secondaire arbeidsvoorwaarden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Paul

#10 Ja. En Opstelten wil dat. Het bepalen van de strafmaat is in Nederland tot nu voorbehouden aan de rechter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Michel

Het gebrek aan fantasie typerend: men kan niets anders bedenken dan harder straffen. Daarbij kun je je ook nog afvragen of dat wel het respect voor de ambtenaar in functie zal doen toenemen: respect is niet het zelfde als angst voor straf.
Ik begrijp nu dat de maatregel ook moet gelden als hij “niet in functie is” …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Laka Tist

Zwaarder straffen na geweld tegen politie/brandweer/ambulancepersoneel. Het komt mij over als weer een populistische oplossing die niets oplost.

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van zwaardere straffen. Vanuit preventief oogpunt is het duidelijk dat zwaarder straffen totaal niet werkt. Ook lijkt het me erg duur. Mensen in het gevang zetten is namelijk best prijzig. Iemand 2 keer zo lang vastzetten is dus ook 2 maal zo duur. Hebben we dat over voor iets wat bewezen niet preventief werkt.

De uniformverplichting is al helemaal raar. Meer blauw op straat zonder extra kosten, lekker makkelijk.

De Nederlandse Politie vindt de uniformverplichting voor forenzende agenten echter maar niets. “Voor ons is dit onbespreekbaar. We moeten op een normale manier naar ons werk kunnen en niet ook dan al aan het werk zijn”, zegt voorzitter Han Busker in de krant. “Het capaciteitsprobleem los je niet op door agenten buiten hun werktijd ook nog eens extra te belasten.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Erik

@16: Misschien zou Opstelten het goede voorbeeld kunnen geven?

  • Vorige discussie