Quote van de Dag: Geen leugens meer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“Na negen seizoenen werd het voor de makers steeds moeilijker om geschikte onderwerpen te vinden. Inmiddels ondernemen media zelf ook veel om fouten te herstellen, zoals het instellen van een meldpunt of ombudsman.”

De VARA stopt na negen jaar met De Leugen Regeert. Het programma signaleerde misstanden in de journalistiek en wakkerde de discussie aan over journalistieke dilemma’s. De makers van het programma suggereren dat er weinig misstanden meer zijn in de media waarover bericht en gediscussieerd kan of moet worden.

Inmiddels beschikken vele media over een eigen ombudsman. Onlangs startte de NOS nog een herstelrubriek op. Dat komt de transparantie binnen een medium uiteraard ten goede. Als De Leugen Regeert daar deels een steentje aan heeft bijgedragen, lijkt de formule een succes waaraan het zelf ten onder gaat.

Reacties (3)

#1 blabla

Voor journaille en andere nieuwsmakers is doen wat overheden je gebieden te schrijven of “de halve waarheid”, domweg liegen of eufemismes gebruiken vaak het voordeligst en het veiligst.
Deze mensen hebben tenslotte ook een gezin dat gedwongen moeten leven van het journaille braaksel en leugens omwille van de hypotheek en ter voorkoming van grenzenloze woedeuitbarstingen en andere tomeloze verbale gifgolven van de vrouw des huizes al of niet aangemoedigd door de overige leden van het gezin.

  • Volgende discussie
#2 RH

Ik geloof er geen fluit van. Ik heb meer dan ooit behoefte aan kritische besprekingen van de media. De Vara creëert een mooie triomfantelijke aftocht van het programma door te stellen dat het overbodig is geworden wegens het eigen succes. De ware reden zal wel een combinatie van geld en kijkcijfers zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

De leugen is vervangen door vrijheid van meningsuiting. Hoe onwaarschijnlijk een mening ook is, het is geen leugen.

  • Vorige discussie