Quote van de Dag: Hoogst merkwaardig vonnis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Ik moet eigenlijk de eerste jurist die positief is nog tegenkomen. Kortom, een hoogst merkwaardig vonnis dat wat mij betreft per direct in hoger beroep opnieuw gedaan mag worden.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet verbaast zich over de uitspraak van de Haagse rechtbank die downloaden van muziek illegaal verklaarde, daarmee ingaande tegen uitspraken van de minister van justitie en de jurisprudentie.

Reacties (5)

#1 Chris

Hm, zo vreemd is het niet, iets wat je onbetaald via internet download, dat is iets wat dus illegaal wordt aangeboden, waarmee je dus simpelweg illegaal bezig bent, daar valt volgens mij geen speld tussen te krijgen.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Ehm, Chris… Jij download GeenCommentaar ook gratis, open source en freeware is gratis te downloaden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Chris

Joost, ik neem dat je wel begrijpt waar ik op doel..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Ja, dat begrijp ik. Je schreef het alleen beroerd op, en die conclusie zou een argeloze bezoeker kunnen trekken. Daarnaast, alleen met ‘zo vreemd is het niet’, kom je er niet. Het downloaden is in Nederland legaal, en daar is een stapel jurisprudentie over, en ook de minister heeft dat standpunt.

Als een lagere rechtbank daar opeens tegenin gaat, dan is dat een vreemd vonnis, hoe ‘logisch’ dat ook klinkt.

Maar of downloaden nu wel of niet legaal is doet er niet toe, denk ik zo. Er is bijna geen programma meer te vinden dat niet tegelijkertijd upload, en dat laatste is wél illegaal.

Alleen usenet-downloaders zijn nog veilig, en dat is een kleine niche.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn

Bovendien was een ander deel van het vonnis dat er wel heffing moet komen op blanke cd’s en mp3-spelers, vanwege de gedownloade muziek die erop wordt gezet. Dat is in tegenspraak met elkaar: of downloaden mag niet en dan hoeft er ook geen heffing op blanco media, of downloaden mag wel en dan is een heffing logisch.

  • Vorige discussie