Verkiezingsquote: De PvdA is weer terug

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

“Voor iedereen die het nog niet wist of niet wilde geloven: de PvdA is weer terug. We waren al doodverklaard en begraven maar zijn met strijd, zelfvertrouwen, nederigheid en idealisme teruggekomen”

Aldus Wouter Bos na de gemeenteraadsverkiezingen, waarin meer dan een derde van het totaal aantal raadszetels verloren ging.

Het had inderdaad veel erger kunnen zijn, maar maakt één zwaluw hier nu eens wél zomer?

Reacties (27)

#1 Teun

De PvdA had de vorige verkiezingen onwaarschijnlijk goed gescoord. Ik ben dus eerder benieuwd hoe de uitslag nu zich tot 2002 verhoudt, toen ze ook klappen kregen.

Bos z’n reactie geeft overigens vooral aan hoe zwaar politici op peilingen leunen.

 • Volgende discussie
#2 Rob

@Teun: Ik denk dat hij deze winst in de peilingen wel moest aangrijpen om vertrouwen uit te stralen, om te laten zien dat de PvdA zeker een factor is voor de komende verkiezingen. Als je dat zelf niet durft te verkondigen, wie heeft dat vertrouwen dan wel? Ik zie het als een strategisch sterke move.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Cerridwen

Hij heeft een punt. Zoals Teun al zegt scoorde de PvdA bij de vorige verkiezingen ongelooflijk goed. Een verlies is daarmee dus bijna gegarandeerd. Desondanks is het verlies fors.

Maar: de PvdA wordt niet weggevaagd, en houdt zijn traditionele top 3 positie vast.

Dan de landelijke situatie: peilingen moeten serieus worden genomen, mits bekeken van enige afstand, zowel in tijd als door het vergelijken van meerdere peilingen. Dan zie je dat de PvdA hard terugveert na de val van het kabinet. Ze waren afgezakt tot de status van een van de vele linkse partijen; nu concurreren ze weer om de de positie van grootste partij (geholpen door de versplintering van het electoraat). Er hoeft niet eens zo gek veel meer te verschuiven en dan is PvdA ineens toch weer de grootste.

Deze trend in de peilingen komt overeen met een verandering in hoe over de PvdA gepraat wordt. Dus @Teun, Bos laat zich niet alleen leiden door peilingen maar ook door gunstige media beeldvorming en een veranderde houding van ‘de mensen in het land’. het is weer een respectabel beroep, PvdA-politicus.

Uiteraard: 9 juni duurt nog even, dus er is geen garantie dat de trend ook doorzet. Een zwaluw maakt nog geen zomer. Toch: er valt weer wat te winnen voor de PvdA op 9 juni.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Teun

@2&3 Over (schijnbaar) zelfvertrouwen: accoord, maar de afgelopen jaren hebben we vooral het tegenovergestelde gezien van PvdA politici. Zo erg dat er zelfs oproepen tot stoppen met zelfkastijding waren. Dan is het toch opvallend dat dat (zelfkastijding) nu niet gebeurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Robert

In 2006 heeft de PvdA uitermate goed gescoord door de stemmen van de allochtonen naast de autochtonen.
Van die autochtonen is bijna de helft al (definitief?) verloren gegaan. De allochtonen aanhang brokkelt langzaam af. Deze laatsten hebben nu ook de keuze voor D’66, de winnaar. Zij zijn niet idealistisch, maar opportunistisch.
Kiezen de winnaar.
Nu in 2010 is de PvdA nog gered door deze allochtonen. Zie het verschil tussen kleine steden met weinig allochtonen en de grote steden.
Maar voor hoe lang nog, nu ook Moslimpartijen, ze worden volwassen, zich landelijk gaan manifesteren?
Ze hebben de Nederlandse partijen steeds minder nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Teun

@5 Hou eens op over dat eeuwige moslim-gel.. als het om de PvdA gaat. Ja: ze zullen er in de grote steden wat aan gehad hebben, maar de PvdA heeft in de grote steden niet minder dan gemiddeld ingeleverd.

Ik ben zelf geen PvdA-stemmer, maar ik wordt wel een beetje moe van dat sociaal-democratie-gebash. Nederland is nu eenmaal economisch gezien een sociaal democratisch land (als in: een mix tussen een vrije markt en sociale zekerheid). Zelfs de VVD kun je wat dat betreft sociaal democratisch noemen ivm bv hun Angelsaksische liberale collega’s. Dus ik weet niet wat je precies tegen de PvdA hebt (het zal wel iets met ‘multi-culturele samenleving’ zijn, of zo) maar ik denk dat veel mensen, als ze eenmaal in het hokje staan, zich bedenken dat ze in hun hart sociaal democraat zijn. De imago-boost van het breken met het CDA en de slapheid van Kant aan de linkerzijde zal er ook wel toe bijgedragen hebben dat mensen die zich eerder hadden afgekeerd van de PvdA zijn teruggekeerd. Maar daar hebben moslims niks mee te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rob

@4 O helemaal mee eens en ik ben blij dat ze eindelijk eens over zichzelf heen geraken. Al dat navelstaren werkt ook niet productief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Cerridwen

Robert, je plakt je eigen analyse op wat er gebeurt is, in plaats van te kijken naar wat er gebeurt is en dan met een analyse te komen. Om te beginnen verliest de PvdA in het noorden vrij weinig, toch een regio met weinig allochtonen.

Natuurlijk, het speelveld is veranderd, maar de PvdA heeft daar niet per definitie last van. Het biedt ook kansen, zie 2006. De keerzijde is dat ook grote partijen diep kunnen vallen, zoals bijna met de PvdA gebeurd is.

Veel analyses van verkiezingen komen nooit veel verder dan ‘de winnaar heeft gelijk’.

@Teun: die omslag in zelfvertrouwen is juist een van de elementen van de positieve cirkel waar de PvdA zich in lijkt te bevinden. De laatste jaren zat de PvdA in een vicieuze cirkel, met het gebrek aan zelfvertrouwen als belangrijke component. Het recht houden van de rug lijkt de cirkel te hebben gekeerd. Of dit vol gehouden wordt tot 9 juni is natuurlijk afwachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Robert

@7 en @8
THE NETHERLANDS: A COUNTRY SEARCHING FOR ITS TRUE COLOR

Today’s Zaman
March 3 2010
Turkey

Jullie politiek leider wordt in dit artikel neergehaald. Door de Turken. En lees maar waarom!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 pedro

Ach Robert is gewoon bezig de winst van de PvdA van de laatste dagen om te praten in een verlies. Volgens mij zit daar ergens een frustratie of een bewondering over of voor de PvdA, want over andere partijen heeft ie heel wat minder te zeggen.

Er is trouwens wel een hele goede remedie om de moslims voortaan wat rechtser te laten stemmen: zorg, dat ze allemaal rijk worden, dan durf ik te wedden, dat er heel veel minder van hen op de PvdA stemmen. En dan zijn de straatcriminelen weer voor het grootste deel gewone Hollandse junkies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Cerridwen

@Robert:
Tja, afstand zorgt niet bepaald voor een scherper zicht blijkt maar weer. Er wordt gesteld dat Bos een ‘leadership problem’ heeft, zonder dat dit duidelijk blijkt uit de feiten. Veel oud-bier, geen consideratie van de ontwikkelingen van de afgelopen tijd (bijvoorbeeld dat het standpunt van de PvdA populair is).

Bos is overigens niet ‘mijn’ politiek leider. Ik vind hem 100 keer beter dan Balkenende (zowel inhoudelijk als qua stijl), maar dat is niet zo moeilijk. Dat er een paar Turken boos zijn vanwege de knullige behandeling van het Armeense thema, ach ja. Meer dan een zetel heeft het niet uitgemaakt (Koser-Kaya), bovendien is het inmiddels 4 jaar geleden.

Bij de Turkse stroming waar Zaman onder valt is het CDA overigens al langer een populaire partij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Cerridwen
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Rob

@9 Mijn politiek leider?
Terzijde: als je een punt wilt maken, mag je dat ook gewoon uittypen ipv vaag te verwijzen naar een artikel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Teun

@9 Daar ga je weer: Bos is ‘mijn leider’ helemaal niet. Waarom denk je toch dat iedereen die ook maar in de richting van de PvdA neigt qua politieke voorkeur, het ook direct eens is met hun sociale beleid (of in jouw woorden: moslims knuffelt, een djimmi is, of weet ik veel wat) en het liefst de hele dag de reet van Wouter Bos kust? Verder eens met #11.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Rob

Dit is een leuk fragmentje uit dat artikel:

“His lack of leadership has brought the party some historic general election defeats. The only exception was the party?s success in the latest local elections in which the PvdA was strong in general.”

De beste man/vrouw heeft dit gisteren gepubliceerd. Nu heeft Bos als leider van de PvdA voor afgelopen nacht, exact 1 keer gewonnen met de gemeenteraadsverkiezingen en 1 keer verloren met de landelijke verkiezingen. Dit artikel heeft een hoog BS gehalte. Nuff said.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Robert

Hum, Pedro die relativeert. In ieder geval [email protected] Ik moet een oude conclusie intrekken: je hebt zeker ook humor.
De weddenschap heb je gewonnen.
Maar ook wij passen ons aan: het wordt dan verschrikkelijke Hollandse straattuig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Robert

@15
Op de conclusie dat Bos in de verste verte geen staatsman is, maar meer een gladde politicus valt niets af te dingen
(zie de laatste 3 jaar).
Dat ene standpunt dat populair is, wordt al 2 jaar ondersteunt door de meerderheid van de kamer, de partijen en de bevolking.
Dus ook oud bier en geen argument om te vinden dat het nu ineens beter zal gaan met de partij.
Eventjes ja, maar wat nu. Je gaan geen 2x komen met Uruzgan of voor de 2e keer uit het kabinet stappen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Rob

@17 Dat heb ik niet gelezen. Na dat fragmentje stopte ik namelijk met lezen omdat het een BS artikel is. Zo ook voor de conclusie die jij aanhaalt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 pedro

@17: ‘Een gladde politicus’ Dat is een tautologie.

Dat ene standpunt dat populair is, wordt al 2 jaar ondersteunt door de meerderheid van de kamer, de partijen en de bevolking

Je wilt dus zeggen, dat het gewoon pech is, dat Maxime Verhagen de enige was, die dat besluit niet ondersteunde.

En laten we hopen, dat ie idd niet 2 keer met Uruzgan aan kan komen, dan, maar ik ben bang dat een kabinet met VVD en CDA die mogelijkheid weer wel open zal houden. En dat terwijl vele CDAers dat eigenlijk niet zien zitten, maar ja, je kunt binnen het CDA niet om de KVP leider heen, natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Chris

@15

Bos heeft overigens een keer landelijke verkiezingen gewonnen, nl de eerste keer dat hij lijsttrekker was van de PvdA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Robert

Wat is een BS artikel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Joost

@20: En toen werd zijn winst als verlies gepresenteerd, omdat hij niet de grootste werd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Teun

@21 Klik!

Oh; en het is niet Britney Spears, voor het geval dat je er niet uitkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Robert

Dus als je het met een artikel niet eens bent, noem je het een BS artikel: een billen spannertje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Teun

@24 Ah-boe-hoe…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Rob

@20 Godverdomme ja. Op de wiki van Bos kon ik dat niet goed terugvinden maar de wiki van de PvdA is overduidelijk.

@24 Ik zeg niet dat ik het er niet mee eens ben, ik zeg dat het artikel BS verkondigt. Het artikel verkondigt nonsens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 jvdheuvel

De SP crisis is in ieder geval goed nieuws voor de PvdA.

 • Vorige discussie