1. 3

  Barcelona 1992 waren de beste Olympische Spelen ooit: een stad die de vruchten plukte van de komst van de spelen en mooie sportprestaties (Ellen van Langen!). En geen schendingen van de mensenrechten om de hoek.

  Of weet iemand (onderbouwd) een betere aan te wijzen?

 2. 4

  1948? Met de beste atlete ooit die won in de stad die zo de overwinning op een van de grotere moordmachines van de twintigste eeuw vierde?

 3. 5

  Olympia, 609 voor Christus. Een in topvorm zijnde Zdnotemis verloeg regerend kampioen Leftirios met en armlengte in een bloedstollende race. En niks geen sponsoring door Coca Cola.

 4. 6

  Sydney 2000

  Goede organisatie, mooie accomodaties, positief & superenthousiast publiek, schitterende prestaties (Marion Jones…….), sport en ‘politiek’ gingen goed samen (Kathy Freeman), geen gemartel e.d. in de achtertuin, en een economische impuls (toerisme) voor heel Australië die tot op de dag van vandaag aanhoudt.

 5. 7

  “het realiseren van de beste Spelen ooit in Peking.”

  Dat lijkt me niet al te moeilijk als de Spelen nooit eerder in Peking hebben plaatsgevonden…

 6. 8

  Een van de beste Olympische momenten ooit: Mohammed Ali die de gouden medaille die hij voor z’n land had gebokst het water inflikkert nadat ie geweigerd was in een “whites only” restaurant.