Quote van de Dag: Administratieve lasten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Ik schat de totale kosten van regelgeving, administratieve en nalevingslasten, op zo’n honderd miljard euro. Als je daar vrij pijnloos zo’n 25% af kunt halen, praat je over een lastenverlichting zoals we nog nooit gehad hebben.

Aldus Robin Linschoten, de voorzitter van Actal, de Adviescommissie terugdringing administratieve lasten, in een interview met Binnenlands Bestuur.

Het meldpunt overbodige regelgeving is hierbij geopend in de comments!

Reacties (5)

#1 Ab

Hoeveel jaar horen we nu al over hoe alles beter gaat worden door burocratie, regelgeving, etc. te verminderen? Het begint inmiddels een beetje een gebroken plaat te worden zonder dat er echt ooit iets bereikt lijkt te worden.

  • Volgende discussie
#2 Simon

Het ironische aan de hele zaak is dat de marktwerking in – bijvoorbeeld – de zorg een stimulans is voor extra bureaucratie. Meerdere verzorgenden (!) zijn in een verzorgingstehuis soms tot opgeteld 120 uur per week bezig met de papierhuishouding. Dit is allemaal VVD – CDA beleid. En laat de VVD nu eens toevallig de partij van Linschoten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lenin Strawskim

Ik houd het erop dat het MBA-denken, oftewel Amerikaanse managamentdenken, de oorzaak is van uitdijende regelgeving en controlezucht. In het Europese model gaan we uit van vertrouwen en van het vakmanschap van mensen op de werkvloer. MBA-denken gaat uit van wantrouwen en van top-down organiseren. Volgens de Amerikaanse managementcultuur geldt ‘wie de baas is, mag het zeggen’. Volgens de Europese traditie geldt ‘wie het weet, mag het zeggen’.

Zolang managementopleidingen grote aantallen afgestuurden afleveren die geleerd hebben dat je voortdurend alles moet meten, monitoren en controleren, krijgt de politiek dit probleem niet onder controle.

Zie bijvoorbeeld ook (‘opstand van de frontsoldaten in de zorg en het onderwijs’)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Paul

Mooi, dat Robin Linsschoten voor zijn belangrijke, de-bureaucratiserende taken een administratie van 13 personen in een prettige kantoorvilla in Den Haag aan het werk heeft. Een jaarverslag van actal is hier wel te vinden, maar een begroting of een financiële verantwoording zag ik zo snel niet. Dit banenmachientje voor uitgerangeerde VVD-ers wordt gelukkig gewoon uit de staatsruif betaald.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Kropotkin

De marktwerking wordt in de ex-overheid sectoren zo zeer verstoord door (extra) regelgeving en andere verplichtingen dat er amper meer van een normale marktwerking gesproken kan worden. De overheid kan blijkbaar niet loslaten, wil invloed blijven uitoefenen en kan dit alleen maar via regelgeving en controle waardoor de bureaucratie zichtbaarder wordt en verergerd. De enige sector waar marktwerking (mede door de Opta) wel redelijk lukt is die van de telecommunicatie.

#3 Volgens mij hebben managementopleidingen daar weinig invloed op.

  • Vorige discussie