Quote van de Dag: Eén kandidaat

In werkelijkheid is er maar één kandidaat. Barack Obama. In november zal hij winnen of hij zal verliezen. John McCain is slechts relevant omdat hij niet Barack Obama is. De Senator uit Arizona is niet in staat zijn partij op te zwepen, brengt geen nieuwe mensen naar de stembus en heeft een persoonlijkheid die maar het beste verborgen kan blijven.

Nu het Democratische gevecht echt ten einde is, is in de VS direct het grote vooruitblikken begonnen. Aartsconservatief Bay Buchanan heeft er in ieder geval niet zoveel vertrouwen in. Wie denkt u dat er gaat winnen?

 1. 1

  Ik denk inderdaad dat een groot deel van de conservatieven alleen op McCain zal stemmen als een ‘in-godsnaam-niet-Obama’stem’. Maar ik ben wel bang dat die ‘niet-Obama-stemmen’ de doorslag gaan geven…

 2. 2

  Je weet het nooit, maar alles wijst er toch op dat Obama gaat winnen. Alles is het enthousiasme wat hij oproept, het gemak waarmee hij geld werft, zijn kwaliteiten als spreker, de staat van de economie en de oorlog in Irak, de prijs van benzine, de approval rating van Bush, peilingen en resultaten uit tussentijdse voorverkiezingen (democraten die winnen in zeer Republikeinse districten).

  Maar zoals gezegd, je weet het nooit. Kerry stond ook dik voor in de zomer van 2004.

 3. 3

  “De Senator uit Arizona is niet in staat zijn partij op te zwepen”

  De harde kern niet, nee. De gematigde Republikeinen die zijn weggejaagd door de hard-liners dan weer wel. Zie ook het succes van Schwarzenegger.

 4. 4

  @1 Vorige maand sprak ik een Amerikaan die naar eigen zeggen altijd conservatief had gestemd, maar nu wel overwoog om Obama te stemmen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, en er zullen er vast heel veel zijn die inderdaad niet-Obama- of het-had-Hillary-moeten-zijn-stemmen, maar ik deel je pessimisme niet. Of was het niet pessimistisch bedoeld?

 5. 5

  Een Amerikaanse vriend van mij, ex-marinier, gaat dit jaar op Obama stemmen, en hij zegt zelfs dat het leger géén republikeinenbolwerk meer is.

  De reden? Ze hebben dit jaar geen loonsverhoging beloofd…