In fact, one of the saddest but most common conditions in elementary school computer labs (when they exist in the developing world), is the children are being trained to use Word, Excel and PowerPoint, I consider that criminal, because children should be making things, communicating, exploring, sharing, not running office automation tools.
Aldus Nicholas Negroponte van MIT in de toelichting waarom Novell de software mag leveren voor de one-laptop-per-child XO.
Reacties (22)
Mijn eerste computer:
heeft van mij een slecht mens gemaakt.
Tsja, weet niet helemaal goed wat je hier nu mee moet.
Het is beter dan helemaal geen computer, maar moet niet vervallen tot een testlab.
Volgens mij kunnen kinderen zich aardig vermaken met een programma als powerpoint. Lijkt me niets mis mee.
Naar zo’n presentatie kijken levert je waarschijnlijk wel een dag lang koppijn op.
hmm weer mensen die een hekel hebben aan m$? welk systeem je ook kiest, als iedereen hetzelfde gebruikt is dat wel zo efficient lijkt me. het klinkt alsof je trapauto’s stuurt om ze te leren rijden.
Volgens mij had meneer Negroponte gewoon een argument nodig om Microsoft te dissen. Natuurlijk moeten kinderen kunnen spelen, ook met computers, in plaats van alleen maar office leren. Maar of je nu wel zo speels kan doen met Novell, weet ik niet. Of ze er iets aan hebben om Novell te leren, vraag ik me sterk af. (wordt dat nog gebruikt dan?)
Maar dat je kinderen niet alleen maar WIndows leert, lijkt me een goed streven. Keuzevrijheid lijkt me goed, dus laat ze alletwee leren. Hupsa, dualboot die dingen, met Windows En linux, en les in alletwee..
@3: Als je een kind de keuze geeft tussen Powerpoint en Pacman, denk ik dat hij(m/v) toch meer tijd besteedt aan Pacman…
Ongeacht het bedrijf inzake, kinderen moet je op een PC laten spelen en dingen laten ontdekken. Daar heeft Nicholas best wel gelijk in.
Met Novell bedoelen ze vandaag de dag eigenlijk Suse Linux, en niet de ouwe netware meuk.
Dit citaat is niet zo erg zinvol, de link met criminaliteit is domweg volledig volledig afwezig. Maar het is wel heel goed dat men andere wegen probeert te bewandelen.
Sloopkogel schrijft:
Inderdaad is het vanuit bepaalde oogpunten veel efficienter als iedereen in exact hetzelfde huis woont, er slechts 1 soort auto’s geproduceerd wordt etc.
Een foute quote idd Steeph.
Novell pretendeert niet Microsoft te zijn en te staan voor creatieve vrijheid. Beide zijn gewoon niet waar. Novell verkocht laatst zijn creatieve rechten aan Microsoft en werkt nauw samen met Microsoft. Hiermee “criminaliseert” Novell onrechtmatig andere linux distribiteurs en beperkt hun in hun creatieve vrijheid. Negropontes geeft hier dus een drogreden en kiest eerder voor Microsoft. Had ie niet beter open office kunnen zeggen?
Het is wel crimineel dat de multinationals van deze wereld hun geld macht en invloed gebruiken om mensen aan zich te binden. door monopolypositites en beheersing van de media laten ze haast geen keuzevrijheid meer over aan het voetvolk.
Het gevolg is dat niemand meer het beste product voor een redelijke prijs kan kopen. maar dat iedereen midden in een marketingstrategie leeft waar alleen de aandeelhouders tellen.
Reclameuitingen werken vooral met angst (de sterkste emotie) en je ziet gemiddeld 3000 reclameuitingen per dag. Geen wonder dat iedereen aan de prozac moet….
Volledig offtopic en niet echt mooi verwoord maar het moest gezegd.
Waar halen jullie Novell vandaan? Er wordt wel gesproken over “novel” (inventieve) software, maar voor de rest niet over het bedrijf met-de-extra-l…
Toch? [met dank aan JPB]
Uh, mijn intentie was niet zozeer om te helpen trappen naar Microsoft. Ik vond het zelf een beetje een kromme rechtvaardiging.
Het ging mij meer om het, in mijn ogen terechte, punt dat hij aangeeft dat op veel plaatsen aan kinderen computeronderwijs wordt gegeven door ze te leren om te gaan met een tekstverwerker en een spreadsheet.
Dat dit ooit de eerste en belangrijkste toepassingen waren voor de PC en heel veel mensen daarmee geholpen waren, wil niet zeggen dat het ook de beste start is om met computers in deze tijd kennis te maken.
Het is overigens niet de schuld van Microsoft (in mijn ogen) dat de mensen het onderwijs op Windows gelijk koppelen aan office. Windows zelf kan natuurlijk op veel verschillende manieren ingezet worden.
Hele andere discussie is natuurlijk of de windowsproducten geschikt zijn om op een specifiek, goedkoop platform te draaien. Als ik zie hoeveel vloekende collega’s ik om me heen heb met een windowsvariant op hun pda….
Mijn eerste computer was een Apple IIe, daarna heb ik nog op p2000, Commodore 64, een Amiga 500 en een Atari ST gewerkt/gespeeld. Sinds een paar jaar heb ik een leuke Windows PC, en help zo nu en dan wel eens mensen met hun Apple-problemen. Ik denk dat als je op een vroege leeftijd met verschillende afwijkende computers leert werken, het juist leert inzien dat een computer meer is dan alleen die leuke icoontjes op je desktop/environment.
Bovendien moet je kinderen niet onderschatten. Veel hedendaagse kids kunnen in drie kwartier een nieuwe pc uit- en in elkaar schroeven en illegale software downloaden. Op hun 12e kunnen ze zelf al softwarebeveiligingen kraken. En dit leren ze niet op school.
Ik denk ook dat elk verschillend systeem (quote)”… just creates a different set of complexities to be mastered”.
it just creates a different set of complexities to be mastered
Nu weten we ook gelijk waarom M$ ineens zaken wilde doen met Novell. Al die potentiele windoos gebruikertjes zouden gratis een linux introductie gaan krijgen en zelfs toen ome bill aanbood windoos gratis te leveren werd het toch linux. Hoe ze het gaan doen weet ik nog niet maar duidelijk is wel dat m$ nu alvast zijn vleeshaken in Novell geslagen heeft.
Ik ben niet zo op de hoogte van OS- en heb geen idee wat Linux doet of wat Novell ooit heeft geschreven, maar in het artikel staat , zoals Lars ook al opmerkte, ‘novel’ ipv Novell.
In de titel van het artikel staat “novel software”, niet “Novell software”. Dat wil zeggen vernieuwende software. De OLPC’s draaien op het moment een aangepaste versie van Fedora, Red Hat dus. Ik heb er vorige week eentje gezien en het zijn best leuke dingen.
@Steeph:
Dan heb je de titel van het stukje wel erg ongelukkig gekozen. Negroponte had het dus niet specifiek over Windows en ondanks dat je hier zelf op wijst gebruik je zo’n trollerige kop.
Aansluitend bij 16, het is ook jammer dat in dit stukje het vermeldenswaardige feit onbesproken blijft dat de XO-laptop van een geheel van de grond af aan ontworpen user interface voorzien is. Niks geen mapjes of startmenuutjes.
(Persoonlijk ben ik overigens wel van mening dat het opzettelijk blootstellen van kinderen aan de verderfelijke invloed van Windows strafbaar gesteld zou moeten worden, maar dat is voer voor een ander topic. :-P )
@Steeph (12)
Ik weet niet of dat zo slecht is. Tenslotte bereid school grotendeels voor op de maatschappij en op werk en op onnoemelijk veel werkplekken wordt van je verwacht dat je om kan gaan met tekstverwerking en spreadsheets (ook nog vaak van windows). Wellicht kan er wel wat variatie bij maar op zichzelf zie ik het niet als slecht iets.
Kijk je trouwens naar Nederland is de gemiddelde volwassene zelfs verplicht ‘met de computer om e kunnen gaan’ waar doorgaans ook niet meer mee bedoeld wordt dan tekstverwerken en spreadsheets.
Studio 100 is nog veel erger. Verder instinctief mee eens. Niet alleen voor kinderen maar ook voor “gewone mensen”. Hoe weinig instinctief MS van in het begin niet was, hoeveel omwegen zij hebben betekend voor de brave kantoorslaven ! Heeft veel mensen rijk gemaakt, maar voor het overige : peuh ! Zal ik u nog even herinneren aan pakweg de tijd voor Windows, of de tijd van Windows 3.11 ? Ellende op kantoor, terwijl je thuis een Apple of een Atari met muis interface had die moeiteloos draaide. De gustibus non disputamur, verder, maar dan die MS interfaces, amehoela. Enz. enz. ad inf.
@CiNNeR: stel dat iemand van 20 die vandaag de arbeidsmarkt betreedt, op zijn 7e les in tekstverwerken en spreadsheets had gehad. Dan kon die nu met WordPerfect 6 voor DOS en misschien Excel 4.0 omgaan. Gewenst op de arbeidsmarkt, denk je?
Als je daarentegen interesse wekt in de werking van computers in plaats van specifieke programma’s, dan kan zo’n kind later vlug elke toepassing oppikken die in het bedrijfsleven wordt gevraagd, omdat het de principes erachter begrijpt. De XO-laptop heeft niet voor niks een knop waarmee je de broncode tevoorschijn kan toveren van elk programma dat erop staat!
@ReinoutS:
Zelf ben ik begonnen met DW4 waar Wordperfect aan het uitsterven was en Word werd geintroduceerd toen ik de arbeidsmarkt op ging. Maar eenmaal het principe onder de knie was de rest nogal makkelijk bij te leren. Je doet alsof een kind van zeven les krijgt, vervolgens dertien jaar stil gaat staan en dan totaal onozel de arbeidsmarkt op gaat ..
Ben trouwens ook niet tegen meer interesse werken voor andere aspecten van de computer maar kan het niet ‘slecht’ vinden dat kinderen tekstverwerken en spreadsheets te zien krijgen op school.
De eerste beelden van de interface voor deze laptop voor kids komen nu trouwens door en zien er in ieder geval “bijzonder” uit:
http://www.codinghorror.com/blog/archives/000762.html