Quote du Jour: wil de echte Obama nu opstaan?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“No one knows which Obama will show. Will it be the ideological, left-wing Democratic primary candidate who vowed to ‘end’ the war rather than win it, or the Democratic nominee who dismisses the progressing coalition victory as a ‘distraction’? Will it be the American populist who has told supporters in the United States that he will demand more from our allies in Europe and get it, or the liberal internationalist hell-bent on being liked in Europe’s salons?”

De Amerikaanse Republikein Thaddeus George McCotter legt uit hoeveel verschillende gezichten Barack Obama heeft bij het grote publiek. Gister sprak Obama in Berlijn voor een massa van 200.000 mensen, waaronder veel Amerikanen. NRC berichtte verder over een verdacht pakketje, gevonden in het hotel waarin Obama overnachtte. Het pakketje bleek echter een Obama-biografie te bevatten en was neergelegd door een taxichauffeur.
Rare jongens, die Duitsers…

Reacties (33)

#1 prometeus

ik denk (hoop) dat dit vooral de onmacht bij de republikeinen illustreert om met Obama om te kunnen gaan (lees: hem neer te kunnen halen).

 • Volgende discussie
#2 Dewy

Dat komt omdat hij heel weinig zegt. Hij praat in beloftes niet in oplossingen. Dat laat ruimte aan de toehoorders zelf in te vullen wat ze verwachten. Positieve suspense. Dat werkt erg goed bij iedereen die op de verlossing van het Bush tijdperk wacht. Verder lijkt het er op dat zijn wereld tour een hele goede zet gaat worden, het heeft McCain in de marge gedrukt. Nu maar afwachten of het genoeg is om de conservatieve middenklasse in de swing states naar zich toe te trekken. En dan maar hopen dat hij zijn beloftes ook gestalte kan geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Arjan

Nou, ik moet toegeven dat ik wel gemerkt heb dat Obama zijn boodschap inderdaad aanpast aan het publiek dat hij probeert te bereiken. Hij heeft de afgelopen tijd, sinds hij de nominatie in zijn zak heeft, dan ook een aantal meer conservatieve dingen gezegd.

Maar goed, het lijkt me duidelijk dat wat een Amerikaanse presidentskandidaat zegt helemaal niets uitmaakt. De amerikaanse verkiezingen zijn een oefening in schijnheiligheid waar een kandidaat gedwongen wordt om aan mee te doen. Je kan alleen maar hopen dat er onder de lagen bullshit een capabel persoon zit.

Zowel bij McCain als Obama ben ik er wel van overtuigd dat ze in ieder geval een grote stap naar voren zijn van Bush, dus dat is in ieder geval meegenomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 S’z

Stunt stunt, speech speech, zwam zwam. Mij zit (klikmelink) nog dwars. Desondanks eens met #3.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 prometeus

“Zowel bij McCain als Obama ben ik er wel van overtuigd dat ze in ieder geval een grote stap naar voren zijn van Bush, dus dat is in ieder geval meegenomen.”

Die mening was ik ook toebedeeld, maar McCain gaat de laatste tijd Bush steeds meer achterna. Olieboren in Alaska, tax cuts voor de rijken en, meest verwerpelijk, hij heeft wat Rove-types in zn campagne-team opgenomen. Obama kruipt dus niet naar McCain toe, maar ze maken allebei een ruk naar rechts/conservatisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 TRS

Ik snap niets van die obamania. Ik vind zijn speeches niet indrukwekkend, hij maakt een nogal geforceerde indruk, heeft weinig uitstraling en weinig natuurlijk overwicht. Soms maakt hij de indruk zijn boodschap er met een hamer te willen inslaan. Mensen herhalen vooral vaak wat de media over hem zeggen, de media bepalen in hoge mate de perceptie die mensen krijgen van politici.
Ik hoorde dat Obama alle kernwapens de wereld uit wil hebben en dat hij de wereld wilde redden. Lang geleden dat ik dat soort naieve flauwekul nog heb mogen aanhoren.
Iemand overigens de schandalige vertoning van NOVA gezien waarin McCain werd vergeleken met Statler en Waldorf van de muppetshow? Het was niet eens grappis bedoeld. Moet ik dat soort “journalisten” nog serieus nemen? Laat me niet lachen.
Overigens maakt het mij niet zoveel uit wie het wordt, McCain of Obama. Ze hebben beide hun pro’s en con’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 ReinoutS

@TRS, je kunt veel van Obama zeggen, maar niet dat hij weinig uitstraling heeft. Waarom denk je dat hij zulke volle zalen trekt? Echt niet alleen vanwege de inhoud hoor…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Crachàt

Niet persoonlijk bedoeld hoor TRS, maar na alle reacties die ik ooit van jou gelezen heb zie ik zeer zeer weinig wat jij positief kan beoordelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 prometeus

“Mensen herhalen vooral vaak wat de media over hem zeggen, de media bepalen in hoge mate de perceptie die mensen krijgen van politici.”
In dat geval heeft hij juist de wind tegen… Obama’s handelen wordt onder een véél sterker vergrootglas gelegd dan bij McCain.

“Ik hoorde dat Obama alle kernwapens de wereld uit wil hebben en dat hij de wereld wilde redden.”
Oh ja? Linkje graag. Ik denk dat “ik hoorde” al genoeg zegt. Dat Obama niet/minder op het oorlogspad is dan McCain betekent nog niet dat hij een tree hugger of een hippy is.

“Iemand overigens de schandalige vertoning van NOVA gezien waarin McCain werd vergeleken met Statler en Waldorf van de muppetshow?”
McCain wordt oud en hij schuift binnen zijn partij op richting de neo-cons. Dan vraag je erom. Jon Steward had ook een mooie van de week (rond 8 minuten). Gaat misschien ook een beetje ver, maar humor is het wel. Itt McCains “Obama would rather lose a war than an election”-uitspraak (waarbij hij nog fouten maakt ook) of Fox-gebash.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 TRS

@9
Linkje? Dat zei hij in zijn rede in Berlijn.

Verder dienen serieuze journalisten zich te onthouden van dergelijke muppetshow vergelijkingen. Jon Steward maakt een comedyshow. Maar misschien moeten we Nova ook maar zo gaan noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 TRS

@8
Sinds jouw moedige verdediging van Gregorius Nekschot kun jij bij mij niet meer stuk. Kusje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bas

@10,

Daar doe je Jon Stewart behoorlijk tekort

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Arnoud

@ TRS: gelukkig trek jij wel volle zalen met je charisma. Waar kan ik je zien? ;-0

Even serieus: de Republikeinen hebben er natuurlijk baat bij om twijfel te zaaien over de oprechtheid van Obama. Deze quote is dus makkelijk te verklaren vanuit dat perspectief. Er wordt van beide kanten zoveel gespind dat je er horendol van wordt. Iedereen kan het maar het beste zelf beoordelen of de man kan speechen en uitstraling heeft.

http://www.youtube.com/watch?v=OAhb06Z8N1c

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 TRS

@12
Gelukkig zeg je niet dat ik Nova tekort doe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 TRS

“It also called the show’s use of video “quite documentary … culling through archives to show official hypocrisy, abuse of language and spin.”

Dat is idd. een sterk element in zijn programma.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 prometeus

@9 Even mierenneuken: hij heeft het alleen over het voorkomen van verdere verspreiden van nucleaire wapens en ‘seeking the peace of a world without nuclear weapons’: hij weet ook wel dat de VS nooit al zijn kernwapens op zal geven en volgens mij wil hij dat ook niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 TRS

@16
Je mag mierenneuken zoveel je wilt.
Letterlijk citaat uit zijn speech: “This is the moment that we must renew the goal of a world without nuclear weapons”. 16:20.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 TRS

Ook zo’n mooie uitspraak: “This is the moment to give our children back their future.” (20:30)
Ik wist niet dat ze die kwijt waren, maar met The Great Obama (klinkt als een circusvoorstelling) komt het allemaal weer goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 zwartwit

Whoohoo, give me hope Obama, give me hope Obama!

Het transcript van de rede kunt u hier vinden
http://don.antville.org/stories/1819438/

Leuke gozert hoor, sociaal intelligent, welbespraakt, charismatisch, een groot demagoog. Maar godgodgod, wat een gewillig publiek en wat een draak van een toespraak.

“As we speak, cars in Boston and factories in Beijing are melting the ice caps in the Arctic, shrinking coastlines in the Atlantic, and bringing drought to farms from Kansas to Kenya.”

Kyoto gaat een succes worden, hoera!

“Partnership and cooperation among nations is not a choice; it is the one way, the only way, to protect our common security and advance our common humanity”

Laat uw fantasie de vrije loop.

“The poppies in Afghanistan become the heroin in Berlin.”

De papaverteelt floreert toch pas sinds de invasie?

“This is the moment when we must renew the goal of a world without nuclear weapons. The two superpowers that faced each other across the wall of this city came too close too often to destroying all we have built and all that we love. With that wall gone, we need not stand idly by and watch the further spread of the deadly atom. It is time to secure all loose nuclear materials; to stop the spread of nuclear weapons; and to reduce the arsenals from another era. This is the moment to begin the work of seeking the peace of a world without nuclear weapons.”

Ambitieus! En schier onmogelijk, bekt wel lekker natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 TRS

“Whoohoo, give me hope Obama, give me hope Obama!”

LOL

De rode lijn in de toespraken van Obama is dat hij weinig zegt met veel woorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 MP

TRS, nu kun je wel zo kritisch naar de details kijken maar het komt erop neer dat de gewone mensen behoefte hebben aan een andere Amerikaanse koers. Vergelijk dit met de opkomst van Verdonk en Wilders in Nederland ten aanzien van het allochtonenbeleid.

Het is het beleid van de neocons geweest die deze behoefte heeft gecreëerd. Als de neocons gematigder en minder corrupt waren geweest dan was dit niet aan de hand nu.

En zo schiet je van het ene uiterste naar het andere.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 TRS

@MP

Natuurlijk, zo werkt dat, altijd en overal. Mensen willen ‘change’. In dat licht is het eigenlijk onbegrijpelijk dat Obama niet reeds een veel grotere voorsprong heeft, tegen een republikein van 71 die bovendien achter de oorlog in Irak stond. En over 4 of 8 jaar gebeurt weer precies hetzelfde.

Dat neemt niet weg dat je best kritisch mag kijken naar wat Obame zegt, en niet zegt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 TRS

Obama i.e.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Arnoud

@ 23: gelukkig kijk je als enige in de wereld kritisch naar Obama, wat zouden we zonder jou moeten? De wereld zou vergaan. Zeker weten.

Voor de Amerikanen zal een keuze tussen McCain en Obama in elk geval wel een groot verschil maken, om een paar dingen te noemen: wel of geen ziektenkostenverzekering voor iedereen, wel of niet olie boren in natuurgebieden, wel of niet stoppen met de oorlog in Irak, wel of niet benoemen van oerconservatieve rechters bij het Hooggerechtshof, wel of niet een president die het verschil weet tussen Tsjechië en Tsjechoslowakije.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 TRS

@24
Cynische windbuil.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 zwartwit

“Dat neemt niet weg dat je best kritisch mag kijken naar wat Obama zegt, en niet zegt.”

En zo is het maar net. Overigens niet met je eens dat hij veel zegt zonder iets te zeggen. Hij zegt meer dan genoeg en juist daar mag kritisch naar worden gekeken. Hij creeert alleen een virtueel drama rondom zijn boodschap waardoor mensen wegzwijmelen bij de gedachte aan het utopia van obama.

Komisch ook dat mensen mccain als verbetering zien ten opzichte van bush, troebel water…
bush is gestoord, ok, mccain is gestoord én psychopaat, dat wordt een grote slapstick. Een pathologisch liegende psychopatische dobbelaar met een vleugje alzheimer. Kan je wel leuke boeken over schrijven later.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 larie

Historisch scharnierpunt..Obama komt op de stoel..schuift wat en dan Amerikaanse reaalpolitik…frisse lucht…eindelijk, ik kijk er naar uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie