1. 1

  Ah, de miltarisering van een generatie. Hier zag ik ook al een shirt met de beeldtenis van een M-16 geweer en de tekst “Solves all problems” er op.

 2. 2

  Deze foto’s schokten mij diep. Wat ben je voor een ouder als je je kinderen iets op bommen laat schrijven?

  De walging die in me opkomt als ik deze foto zie heb ik tot nu toe alleen nog maar meegemaakt bij het zien van foto’s van oorlogsslachtoffers.

 3. 3

  Ik ben het geheel eens met Spuyt12! Dit soort (waarschijnlijk) ondoordachte baldadigheid getuigt van een stuitende minachting voor mensenlevens. Zelfs niet alleen minachting voor de mensenlevens aan Libanese zijde, maar het betekent tevens een ridiculisering van oorlog in het algemeen en impliciet daarmee ook van de levensbedreigende situatie waarin mijn familie en vrienden in Noord-Israël verkeren.

 4. 9

  Kinderen bij een oorlog betrekken? Overigens is het niet keilink om kinderen vlak bij een kanon en een berg menutie te laten?

  In welk land is het trouwens al eeuwenoude traditie om kinderen berichtjes op granaten te laten schrijven? Volgens mij is het een puur anglicaanse traditie van nog geen eeuw oud om soldaten op granaten te laten schrijven (en dan vaak in schuttingtaal, niet iets waar je kinderen bij wil betrekken).

 5. 10

  Het is een indrukwekkende foto. Maar juist het geronk dat Verbal Jam ventileert doet afbreuk aan de zeggingskracht. Je kunt immers niet volhouden dat in dit geval de ondoordachte baldadigheid tegelijkertijd getuigenis geeft van stuitende minachting voor mensenlevens. Hoe ondoordachter en baldadiger het jonge ding aan het kliederen is, hoe minder dit als wat voor dikaangezet statement dan ook serieus te nemen is.

 6. 12

  Ik mag hopen dat het geregisseerd is. Zo niet, dan weten we dus dat de komende 50 jaar er niet anders gaan uitzien dan de afgelopen 50 jaar daarzo.

 7. 13

  Kwisje: kent iemand een land waar kinderen spontaan met een horde internationale fotografen errond naar een opslagplaats van 1 1/2 meter hoge granaten kunnen stappen om die vol te kliederen met een Artliner?

 8. 14

  @Crachat (excuus voor mijn categorische accentenomissie):

  Mee eens, dat is het ondoordachte voorbij. Maar die gedachte doet voor mij ook af aan de zeggingskracht. Ik ga me dan afvragen of er een castingbureau is voor dit soort foto-stages? Of dat het het dochtertje van de generaal is die nu nog heel erg tegen hem opkijkt, maar misschien straks papa’s snor doorziet voordat ze er met een (slecht) gitaarspelende Palestijn vantussen gaat.

 9. 18

  @Spruyt:

  het staat zo gespeld op de voorste granaat.

  Wat ik het stuitendst vind van deze beeld is dat het een verregaande ‘dehumanization’ van de slachtoffers van deze granaten toont.

 10. 20

  [herzeikmodus]
  “Whit” betekent zoiets als “the least bit”.
  Slimme titel of ’n contextueel perfecte typo.
  [/herzeikmodus]

 11. 23

  Volledig staat er volgens mij: “To Nasrallah with love from Israel”. Dit maakt het naar mijn smaak toch net even wat anders…

  Het is in Kyriat Shmona. Daar hebben ze in het verleden wel heel veel raketten van Hezbollah voor hun kiezen gekregen.

  Het feit dat het niet in Hebreeuwse tekens wordt geschreven lijkt er verder op te wijzen dat deze ene voor de internationale pers is.

 12. 24

  Afgezien van de boodschap van de foto, het lijkt net of iemand dat tweede meisje, afgezien van heur haar, heeft weggeshopt, rare foto. (op meerdere vlakken)
  Tast zo’n watervaste stift niet die bom aan? Net zoals mijn cd’s?

 13. 26

  Is het ook niet de bedoeling geweest dat ze op die aardige Anne Frank moet lijken ?
  Geen enkel meisje in Israel loopt er zo bij.

 14. 28

  @Maurice…

  Libanees, terwijl de bom valt: “Ah, dat is nou aardi…”.

  @Crachat: Ik kan dat wat op de bom staat niet goed lezen. Dacht al dat er zoiets achter stak :-)

 15. 29

  Nee, meestal vind je nog wel scherven van die dingen terug. En dan dus misschien ook nog deze tekst. Al zal deze te lang zijn om volledig over te blijven.

 16. 31

  Het is duidelijk: de meisjes hebben nu de gele haarelastieken van de Pioniersmeisjes van de Zionistenbond voor Judea en Samara. Als je 50 granaten heb beschreven krijg je de blauwe en bij 250 de haarspeld met davidsster.
  Aan de andere kant van de grens doen de Jonge Hoedsters van de Goddelijke Revolutie van hetzelfde met katoesja’s in ruil voor kekke hoofddoekjes.

 17. 33

  TRS: Maar die kinders zijn zo klein dat je gewoon zeker weet dat ze door hun ouders in die pakkies gestoken zijn. Deze meiskes brengen de twijfel in je boven of ze het niet uit zichzelf doen (ze schrijven iig zelf).

  Ik ben overigens benieuwd hoe je de gradatie erger kan toekennen aan de gegeven links (zover als te zien is er geen werkzaam wapen in beeld, laat staan een granaat die over 2 minuten op een dak landt van een paar Canadezen).

 18. 37

  @MP
  Ja, dat zit ik mij dus ook al maanden af te vragen. Geen idee waarom hij iets tegen mij heeft. Ik ken de brave borst helemaal niet. Misschien heb ik eens kritiek gehad op een stukje van hem? Zou zomaar kunnen. Ik heb namelijk wel eens een mening.
  Het maakt mij zelfs terughoudend om hier op Sargasso mee te discussiëren, want VJ-bashen is zoo 2002. Of daaromtrent.

 19. 39

  @VJ,

  Tsja ik ben tamelijk nieuw hier en ben niet op de hoogte van al die bashsessies her en der. Hoewel ik wel een staartje van de DP bash heb meegekregen.

  Jammer dat je terughoudend bent het maakt de draad alleen maar interessanter met meer meningen. Maar ik kan het wel begrijpen want ik zie Sikbock al op de loer liggen:) Overigens is Sikbock de laatste tijd verdomd rustig.

 20. 40

  @ MP: ik zal de mening van VJ even voor je samenvatten: “Ik ben het centrum van de wereld en je moet mijn log komen lezen” ;-)

 21. 58

  Ik ken er die op Sargassi De Vraag stellen of wikipedia een goede bron is. NQOC. En jij @Sikbock hebt geen clue ? ;)

 22. 63

  Que? , schrijven op de ammo door je kids , why not.
  Het ziet er niet uit , helemaal met je eens , maar wij zijn dan ook kuch ” beschaafd “.
  educatief okay of niet , als je iemand niet vertrouwd na tig jaar dan leer je dat je kinderen , de hezbollah doet het ook. de boeloeloe-tribe ook.
  beschaving is maar 9 mm dik, het zijn de wetten van de jungle ( om een bepaald persoon maar eens te Quoten.).

  Ooit de foto gezien van de eerste Fat Boy A Bomb mét handtekeningen? zal ik het lijstje even doornemen van het Manhattan project? het begint met Oppenheimer ,
  does that name ring a bell?

 23. 64

  @MP&VJ: Om de inhoud gaarne (alhoewel MP voor de vorm mijn naam best goed mag spellen).

  MP, “vliegt naar de keel”, zo onorigineel die keelgrapjes mbt VJ.

  VJ, “maandenlang” pijnigt u uw hersens hiermee? Gezien bovenstaande leidt dat helaas niet tot afgewogener reacties. En ik dacht eigenlijk ook niet dat wij elkaar zo vaak hebben aangevaren, wat ik wel weet is dat ik het nog eens belangeloos voor u heb opgenomen:
  Verders is het inderdaad een beetje overtrokken VJ-bashen wat op Bosboom’s polemisch potsje volgt. Met censuur heeft het niet veel te maken, een krant beslist ook welke ingezonden brieven het plaatst en aan ik neem aan dat VJ geen dagtaak zal willen maken van het moderaten en bovendien heeft gezegd dat kritiek mogelijk blijft, maar opdemanspelen eruit gaat.
  https://sargasso.nl/archief0104/index.php?p=2905&c=1&more=1

 24. 66

  @Mark:
  Je hebt zo te zien een heel VJ-archief, dat je dit allemaal nog paraat hebt. En aangezien het MP opvalt zal er toch ook wel het nodige negatieve zijn.
  Maar goed, ik vind het dus niet nodig om uitgerekend mijn reactie als ‘ronkend’ te betitelen, terwijl je dat net zo goed over de daaraan voorafgaande reactie zou kunnen zeggen als je toch op die toer bent.
  Ik kom al jarenlang op Sargasso vanwege interessante artikelen/reacties en om af en toe eens mee te discussiëren. Dan zit ik niet te wachten op telkens die stemmingmakerij tegen mij. Dus misschien moest ik Sargasso maar eens een tijdje voor gezien houden als jullie je kwaliteitspretenties ook in de discussie niet overeind kunnen houden.

 25. 67

  Mijns insziens gaat het niet over kinderen die al dan niet dit schrijven -al breng ik graag hulde aan het gelinkte speurwerk.
  Het is het feit dat dit kàn opgezet en verspreidt worden door een instantie, ddit beeld wat het (voorlopig) andere uiterste vertegenwoordigt van een flowerpowergeneratie, wat meisjes bloempjes in geweren deed steken.
  Een tijdsboog die met een klap landt.
  Naïviteit in elkaars meest extreme vorm.

 26. 68

  Wat waren onze opa’s blij als er weer een mof werd omgelegd. Of als de bommenwerpers richting duitsland trokken.

  Tegenwoordig is men liever verontwaardigd in zomin mogelijk woorden.

 27. 71

  @Mark,

  Excuus voor de misspelling dat was niet intentioneel.

  MP, “vliegt naar de keel”, zo onorigineel die keelgrapjes mbt VJ.

  Ik probeerde uiteraard niet origineel te zijn, op een of andere manier komt zoiets er op natuurlijke wijze uit. Eerlijk gezegd, ik was ook niet op de hoogte dat deze frase reeds eerder gebezigd was binnen deze context.

  @VJ,

  “Dus misschien moest ik Sargasso maar eens een tijdje voor gezien houden als jullie je kwaliteitspretenties ook in de discussie niet overeind kunnen houden.”

  Ja maar VJ dat merken ze toch alleen maar wannner jij actief deelneemt aan de discussies?