Quote du Jour | Vuist in je gezicht

“Politici die dingen zeggen als: ‘rode kaart tegen nazi’s’. Dat is zo’n universitaire lariekoek, daar trapt toch niemand in. Mensen die geloven dat ze extreem-rechts gedrag ongedaan kunnen maken in een goed gesprek, hebben nog nooit een vuist in hun gezicht gevoeld.”

Zanger Jan Gorkow van punkband Feine Sahne Fischfilet bepleit een hands-on benadering van rechts-extremisme in zijn geboortestreek in het oosten van Duitsland.

 1. 1

  stelling klopt niet. jaren lang in een jongerencentrum gewerkt. ook daar kwam neo nazi jeugd.

  doordat ze daar ook in aanraking kwamen met andere culturen en met elkaar spraken, veranderden er een heel aantal van mening.

  wellicht dat het in oost Duitsland anders werkt, maar in Nederland zag ik het werken. we hoefden er niet eens veel voor te doen. gebeurde vanzelf omdat de verschillende groepen gelijktijdig in het pand waren.

  enige wat wij hoefden te doen was op het zelfde tijdstip activiteiten neerzetten voor elke groep. en de grap? het was niet eens onze bedoeling, maar gebeurde toevallig.

 2. 3

  Ik kende een Groenslinkser die gewoon van de fiets stapte als die een neo-nazi zag lopen en hem in elkaar sloeg. Hij ging ook vaak naar de antifa anti-demonstraties in Arnhem. Met stenen gooien vond hij prima.

  Volgens mij werd zijn methode niet altijd gewaardeerd door zijn partijgenoten.

 3. 4

  @3: het is preventieve zelfverdediging.

  Nazi’s bestrijdt je het effectiefst met hun eigen methoden. Dat snappen ze tenminste nog, het is misschien wel het enige waar ze nog ontzag voor hebben; en waarom zou je zuinig op ze zijn? Bovendien zijn ze in een rolstoel lang niet meer zo schadelijk.
  Morele principes zijn leuk in de salon, maar je moet ze je ook op straat kunnen veroorloven.
  Dat klinkt allemaal erg stoer, maar soms heb ik zo’n gelijk dat ik ook liever niet had.

  Bovenal is het zaak de voedingsbodem weg te nemen, en daar faalt niet alleen de Duitse politiek schromelijk.

 4. 6

  @5: Maar met rode kaarten ook niet. Soms moet je tegen je principes ingaan om ze te kunnen blijven houden (bijkomend voordeel: je weet weer wat ze waard zijn). Dat is de paradox.

 5. 8

  @7:Preventieve zelfverdediging. Er hadden misschien aanhalingstekens omheen gemoeten. Dan nog blijft het een principe dat ook onze overheid (in elk geval tot voor kort) heeft toegepast met het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Of die software die crimineel gedrag zou voorspellen en waar nogal wat politiehotemetoten mee dwepen. Al bedoel ik meer een voorschot nemen op een zekerdere toekomst.
  En ja, misschien raakt dan het einde zoek. Maar nog altijd minder zoek dan dat je ze hun gang laat gaan. Ik weet hoe lang zo’n gif anders door kan sudderen. Kanker moet je bijtijds wegsnijden. Als je iets eleganters weet, dan graag, maar het moet wel werken.

 6. 9

  Met veel plezier het interview gelezen. Misschien moeten meer dat doen.
  Hij spreekt zichzelf in zekere zin tegen. Ook hard op weg naar extreem rechts omgekeerd. Zie @1.zo kan het inderdaad werken. Zo werkte het voor hem.
  En zo werkt het inderdaad, als mensen zich maar blijven inzetten en blijven ademen. Praten, voorbeeld geven. En ja, ook aangegeven dat bepaalde dingen echt gewoon niet kunnen.

 7. 10

  Nazi’s bestrijdt je het effectiefst met hun eigen methoden.

  @4 In een concentratiekamp stoppen en daar laten kreperen?

  Moet je dat laatste wel ook echt doen, want de ervaring leert dat zulke kampen anders gaan functioneren als leerscholen waar men subversieve kaders opleidt; en als je islamisten martelt, komen ze als gestaalde jihadistische terroristen uit de gevangenis/het kamp.

  En dan loop je er nog tegenaan dat we hier in Nederland een rechtstaat hebben, die dit soort praktijken tegenhoudt. En dat is maar goed ook. Want als je nazi’s eenmaal in concentratiekampen stopt, waarom dan niet allerlei andere subversieven, zoals het zwarte blok (gewelddadige, anarchistische antifascisten), poitieke salafisten, marxisten-leninisten, ga zo maar door.

 8. 11

  @10 Luchtfietserij inderdaad, al is in een rechtstaat wel het een en ander mogelijk, en kunnen die grenzen opgezocht worden, en dat zien we ook in Duitsland. Je zag daar bijvoorbeeld dat men (tevergeefs) tracht de NPD te verbieden. Hier hebben we het proefproces Wilders over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

  Ik bedoel, het is tegenwoordig in ons deel van Europa wel èrg bon ton om gewoon openlijk uit te komen als nazi. Passief kiesrecht is niet snel af te nemen, maar op een gegeven moment wordt een representatieve democratie wel wat te onfris voor mijn smaak.

  @7 Preventief geweld is wat mij betreft ook een no-go, maar ik zou er ook weer niet rouwig om zijn als die stormfront clubjes dezelfde behandeling krijgen als bijvoorbeeld outlaw motorclubs. Overheden hebben best wel wat ruimte om subversieve elementen het leven wat zuurder te maken.. Als we zien wat we allemaal via de media meekrijgen over wat er schort aan de boeken van FvD dan lijkt me dat de FIOD best “preventief” wat extra aandacht mag besteden in die hoek.

 9. 13

  @10: Ho ho, nu draaf je een beetje te ver door, Prediker.
  Ik beperk me tot nazi’s omdat die ook echt hebben laten zien waar ze voor staan en wat ze kunnen doen. Een koekje van eigen deeg/stro/zand (wat was er in ’45 nog te vreten over?) is dan wel zo passend. Maar jij veegt vervolgens alles dat niet mainstream is op de hoop.
  Bij karate zoek je een doel uit, daar gaat die vuist heen en bij het doel stopt de vuist. Je schiet niet nog eens met je hele lijf erdoorheen of erachteraan. Het is een fysieke techniek die mij ook bij het loskrijgen van vastzittende moeren al heel wat letsel heeft bespaard. Maar ook overdrachtelijk kun je zo te werk gaan. Je moet tenslotte niet gaan rijkswaterstaten, en als het doel bereikt is krampachtig nieuwe doelen verzinnen omdat je een heel apparaat met een heel leger werknemers hebt opgetuigd. Dan eindig je met een Tjeka.

  Ik weet dat ik een knuppel in een hoenderhok heb gegooid. Omdat ik me wel eens afvraag of onze rechtstaat wel tegen dit (extremisten) of dat (ongehoord zware criminelen) bestand is. En noem het handelen uit ongeduld, maar je blijft soms wel eens met een dirty job zitten.
  Het alternatief is dat je de hele bevolking preventief als verdachte behandelt en bespioneert. Als Honecker nu zou horen welke technieken we anno nu daarvoor hebben, zou pardoes het deksel van zijn kist knallen, zo’n paal zou die ervan krijgen.