Quote du Jour | Voedselcrisis II?

SargQdJ09We may not get to the prices of 2008 but this time they could stay high much longer (Guardian)

Senior economist Abdolreza Abbassian van de FAO waarschuwt voor een nieuwe voedselcrisis. De graan- en maïsprijzen zijn onlangs met 30% gestegen. De Verenigde Staten heeft haar graanoogst voor dit jaar met 5,5% naar beneden bijgesteld. Vlees is in 20 jaar niet zo duur geweest. Het brood in Pakistan, de tomaten in Egypte en de knoflook in China naderen recordprijzen. Ondertussen stelt een nieuw FAO rapport dat jaarlijks 30 miljoen hectare landbouwgrond verloren gaat aan degradatie (erosie, verzilting) en urbanisatie. Een trend die op scherp gezet wordt door de groeiende vraag naar biobrandstoffen. Deze waarschuwing van de FAO komt nadat de Wereldbank haar Global Food Crisis Response Program (GFRP) heeft verlengd tot juni 2011 vanwege de volatiliteit (bewegelijkheid) van de voedselprijzen. De World Development Movement in Londen waarschuwt dat speculatie in voedsel door hedge funds en pensioenfondsen de voedselprijzen nog verder kunnen opdrijven. Bon appétit..

 1. 5

  Dat daar geen ingevlogen sinaasappelen groeien weet ik no name, ging me (buiten sec exorbitante prijzen) even om deze zin:
  “We subsidize shipping cow meat, pork, chicken to our land, but we never subsidized shipping wild polar bear, beluga, caribou to our communities. The new program will subsidize the shipment of locally-sourced ‘country’ food, which wasn’t covered by the old food mail program.”

  Dat ze geen honger hoeven te leiden…en global warming doet de rest: drijft de laatste ijsberen recht in hun armen….

 2. 6

  O ok,

  Ik dacht ik gooi er wat extra links tegenaan, had het artikel zelf nog niet gelezen.

  Zie net dat er zo’n 100.000 mensen leven in die gebieden maar wat ik me dan afvraag, ze hebben toch altijd al de locale flora en fauna verorberd om te overleven, hoeveel erger zou het dan gaan worden met die extra subsidie en hoeveel vraag is er eigenlijk naar ijsberen vlees.

  Link naar de nieuwe regels

 3. 7

  Was geen verwijt of zo hoor no name dat je misschien dacht dat het een verwijt was, geen spráááke van ben juist zeer in m’n nopjes vanwege al die aanvullende linken en wat een prachtige foto’s van sinaasappelsap en kaasdip nounounou je hebt kosten noch moeite gesopaard getuigt van klasse dat je dat allemaal ook nog es niet met lekker makkelijk gewoon plak- en knipwerk maar m.b.v. toegestane html- tags hebt gedaan ja en dan je vraag qua ijsberenvlees je kan natuurlijk niet alles opeten bedoel en wat dacht je van een lekkere warme ijsberenmuts