Quote du Jour – Van Bashten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Wie de wedstrijd ziet, kan analyseren dat wij op alle fronten superieur waren. Technisch, in de passing, fysiek, maar ook op tactisch gebied waren wij oppermachtig. Het is ongelooflijk dat je in alle componenten van de wedstrijd zoveel beter bent.” (DePers)

Guus Hiddink uit harde kritiek op Marco van Basten door o.a. de tactische tekortkomingen van Oranje aan de kaak te stellen. Kwaliteitstreinkrant DePers zet deze kritiek nog wat vetter aan zodat het bijna bashen wordt, door ook het feit dat de Russen fysiek superieur waren van Basten aan te rekenen. Terwijl Hiddink zijn elftal heeft opgebouwd en gevormd, is de invloed van van Basten op zijn elftal in feite nihil, aldus DePers. Men neme de lakmoesproef, [citaat]:

– Zouden Zuid-Korea, Australië en Rusland hun prestaties ook zonder Guus Hiddink hebben kunnen leveren? Neen.
– Zouden de spelers van het Nederlands elftal hun prestaties ook zonder Marco van Basten hebben kunnen leveren? Waarschijnlijk wel.[/citaat]

Daar zit wat in. Of ligt het allemaal weer genuanceerder?

Reacties (17)

#1 Meester

Het is niet alleen van Basten. Het is eigenlijk zielig om te zien hoe makkelijk het voor Guus Hiddink is om de beste coach van een toernooi te zijn. Hij is weer eens de enige die zijn ploeg fatsoenlijk aan het voetballen krijgt.

Bij zo een toernooi wordt er uren lang geluld, 100 cliche’s uit de mauw geschut, door allerlei coaches die zichzelf heel serieus nemen. En er zijn er altijd maar 1 of 2, Guus in dit geval als enige, die hun vak fatsoenlijk verstaan.

Zoals gezegd, zonder van Basten was het waarschijnlijk hetzelfde gegaan, maar dat geld voor 8 van 10 coaches. Die negende zorgt ervoor dat het nog veel slechter gaat en alleen die tiende heeft meerwaarde.

 • Volgende discussie
#2 S’z

To turn the page …

(Ook heeft Van Basten véél verdiensten als je hem afweegt tegenover Domenech. Maar die krampen van Van Nistelrooij nog voor de 90′ om waren, tja, dat kan niet kloppen he. Voor het overige : klikmelink.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 hemaworstje

Een échte bondscoach had de spelers laten confronteren met hun fans die nutteloos uren op Schiphol hebben gewacht.
Neen ! men koos de achterdeur met de bus om vervelende vragen te ontwijken.
Onze jongens. Onze helden.
Ons afdruip-rek Marco van Basten..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Laurens L.

Volgens mij stonden er maar vijftig supporters op Schiphol die het verlies snel hadden kunnen verwerken. Kritische vragen hadden geen zin meer, die zijn sowieso niet gesteld op dit EK. De sleutelfiguur in het echec tegen de Russen: Robben!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

“Echec” lijkt me wat overdreven. Voor het toernooi begon, was het uiterst twijfelachtig of Oranje uberhaupt de groep des doods zou overleven. Welnu, dat gebeurde glansrijk, en nog eens met prachtig spel ook.

Wat maar een paar mensen zagen, was dat het bij die prachtige wedstrijden in de groep ook heel anders af had kunnen lopen, als de spitsen van de tegenpartij in vorm waren geweest. Zeker Frankrijk en Italie kwamen toch geregeld door de Nederlandse verdediging heen. Maar zowel Toni, Henry als Mutu misten kans na kans.

Zoals het gitzwarte cynisme van voor het toernooi onterecht en overdreven was, zo was het hosanna na twee wedstrijden dat ook. Tegen Rusland zag ik vooral het Oranje van de kwalificatiereeks. Zolang het zijn strijdplan uit kan voeren, gaat het prima. Als de tegenstander niet meewerkt, dan is de ploeg verrassend weinig veerkrachtig of buigzaam.

Zo bezien heeft Hiddink natuurlijk wel gelijk. Maar toch heeft Van Basten wel wat bereikt. Hij heeft een hele nieuwe generatie gesmeed, met teamgevoel en met mogelijkheden. Die mogelijkheden hebben ze laten zien. Er moet nog het een en ander gebeuren voordat die mogelijkheden ook maximaal kunnen worden benut, maar er is in elk geval weer hoop voor de toekomst. Dat was in 2004 wel anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kaj

#5 is de spijker op de kop.

Zolang de tegenstander meewerkte, kon Oranje winnen.

Precies wat Van der Sar zelf ook al zei na de gewonnen wedstrijden tegen Italië en Frankrijk. Strekking van zijn verhaal: “Allemaal leuk en aardig, maar ik kreeg wel nog teveel ballen…”

Voorts had hij voorzichtige kritiek op de non-aansluiting tussen middenveld en verdediging. Dat moest beter, vond hij.

Ook coaches van andere teams was dat opgevallen, en analisten van (voornamelijk) niet-Nederlandse media ook.

Daar heeft Hiddink gewoon goed gebruik van gemaakt. Hij zag de open wonden en ging er met een gezouten stengel – in de vorm van Arshavin en Polygurakejwhatever – lekker in zitten wroeten.

Gevolg: “le Orange Méchanique” liep vast. Toen Van Basten doorkreeg dat Hiddink het spelletje doorhad, namelijk dat er maar één spel was en dat heette ‘naar voren!’, had Van Basten geen Plan B paraat.

En juist dát vond ik nog het meest verontrustende aspect. Want het betekent dat óf Van Basten geen rekening had gehouden met zo’n eventualiteit, óf dat hij niet om kón schakelen naar een Plan B, omdat het team daarvoor niet de kwaliteiten in huis had.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Als je wat Hiddink zegt als kritiek wil lezen (zo bedoelde hij het denk ik niet), dan heeft hij vooral kritiek op de spelers van het Nederlands elftal, die immers zowel technisch, fysiek, als in de passing onder deden voor de Russen. De enige serieuze invloed die van Basten kan uitoefenen (afgezien van het selecteren van mensen die in de eerder genoemde kenmerken het beste zijn) is op de tactiek (en zelfs dat maar binnen bepaalde grenzen).

Hetzelfde geldt voor de meeste coaches. Hiddink is zo’n beetje de uitzondering. Van de Russen kreeg hij behoorlijk vrij spel, vrijwel al zijn spelers spelen in de Russische competitie en er werd fors met geld tegenaan gegooid. Ook kent Rusland (nog) geen spelers met spatjes, die weigeren onder Hiddink te spelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Oplawaai

Ik las vandaag nog wat uitspraken van spelers en Van Basten in de krant. Conclusie: het Nederlands elftal is ten onder gegaan aan onderschatting van Rusland, of aan zelfoverschatting. Al die spelers en de trainer zeggen op een of andere manier wel dat ze er van uit gingen dat ze de finale konden halen. Ofwel: Rusland was een klusje dat gewoon even geklaard moest worden.
Ze zijn rule number one in de topsport duidelijk even vergeten: kijk nooit verder dan de eerstvolgende wedstrijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 S’z

Zoals ik al zei : NL mag blij zijn dat het drie straffe partijen heeft gespeeld. Meer dan de gemiddelde Italiaan gemiddeld te zien krijgt. En meer dan behoorlijk na die zozo voorrondes. Voor het overige vind ik #5 beneden alle peil. Wie maakte mee het verschil tegen Frankrijk ? Robben. Boertig hoe snel een held de dag erna geen held meer is in Nederland. En dan klagen over wie wordt neergekogeld ?

To turn the page.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 S’z

@#6 : ben geen fan van Van Basten de coach maar u (en alle bashers met u) vergist (vergissen) zich : niet Marco had geen plan paraat, maar de kern was te zwak bezet. Nederland is sinds Bergkamp blijven geloven dat Van Persie c.s. hetzelfde kaliber zijn als de generatie ’88. Niet dus. En de bank (Bouma, need I say more) was al helemaal niet meer van kaliber.

Eens met #8 met toevoeging van : nefaste rol “publieke opinie”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Kaj

Oh, maar dat van #8 – hé-le-maal mee eens.

Het is de reden waarom ik afgelopen zaterdag om 20:31 aan mijn vriendin voorspelde dat oranje zou verliezen.

“Oh ja, maar dat weet ik ook wel zeker. Die Nederlanders zijn sinds Italië en Frankrijk behoorlijk arrogant geworden en dan gaat het altijd fout. Daar kun je de klok op gelijk zetten”, zo zei mijn Franse lieverd.

Et voilá.

Vwb #10: Als je kern te zwak bezet is, heeft een goede coach júist een Plan B paraat! Anders ben je m.i. geen knip voor de neus waard.

Ach ja, Ajax ’94-’95…. *zucht*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 S’z

Tja, welk ander plan C had hij kunnen spelen met die kern ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Kaj

Russen kunnen niet zo goed omgaan met Engels voetbal. Het onverwachte gevaar, de rush. Dus: met 8 man op de eigen helft en lange ballen naar voren.

Dat was tenminste nog een plan geweest. Nu gebeurde er helemaal niets. Van Basten begon een uitputtingsslag; kennelijk hopen dat de oppositie uitgeput raakt. Maar dat geintje kende Hiddink natuurlijk ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Oplawaai

Om terug te keren naar de kern van de zaak: volgens mij is er een heus welpiesmysterie aan het ontstaan. Vorige week was er die advertentie van AH dat ze op waren. En vandaag waren ze er gewoon weer. Mismanagement? Of… sabotage?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 S’z

Uit een geheim intern rapport van AH Holding : “De advertentie blijkt te zijn geplaatst door junior marketing assistant Leonid Dassaev, geboren Moskou, 1988-06-25. De interne controlemechanismen van AH waren niet adequaat om deze plaatsing te detecteren of tegen te houden. Geciteerde werknemer is ondertussen ontslagen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 S’z

Voor we de Hiddinkmania (klikmelink) aansnijden, bekijk ook dit filmpje eens. Vlaams tv-stunter Tom Waes (Tomtesteron) (Trigger Happy > Tragger Hippy > Hagger Trippy) jaagt Nederlanders weg uit Zwitserland de ochtend na de nederlaag tegen Rusland : http://www.vt4.be/ek/?p=79

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 S’z

Hoeveel oranje hangt er vandaag eigenlijk nog in de ooghoeken, ter lage landen ?

 • Vorige discussie