Quote du Jour | To iPhone or not to iPhone

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “Can Apple, which insists on tight control of its devices, win in an intensely competitive market against rivals that are openly licensing their software to scores of companies? It faces that challenge not only in phones, but also in the market for tablet computers, where the iPad is about to take on a similar set of rivals.”
(New York Times)

Apple gaat een oud dilemma tegenkomen dat ze eerder in de geschiedenis bijna de kop heeft gekost. Amerikaanse consumenten zijn dit jaar meer Android-toestellen gaan kopen dan iPhones. Begin jaren tachtig had de firma een soortgelijk probleem met de Macintosh PC. De Macintosh had een ander Operating System dan de IBM PC’s die het OS van Microsoft hadden. Je kon er ook niks insteken zodat je geen data uit kon wisselen met een PC met een ander OS. Microsoft won dat gevecht en kreeg dominantie op de PC-markt en Apple ging bijna kopje onder.

Nu dreigt iets soortgelijks te gebeuren met de iPhones. Zegt oudgediende Mitch Kapor (voormalig hippie, disc jockey, uitvinder van Lotus 1-2-3, de voorloper van Excel, en tegenwoordig investeerder in app makers): ‘Having a tightly controlled ecosystem, which is what Apple has, is a large short-term advantage and a large long-term disadvantage.’ De meeste experts houden het er op dat Apple ook bij twee of drie OS’en in de smartphone-markt een marktaandeel van 25 tot 30 procent moet kunnen vasthouden.

Reacties (29)

#1 stoethaspel

Een apparaat voor echte individualisten /sarcasm

  • Volgende discussie
#2 Marc

Ik zie de analogie met de Mac vs. PC situatie in de jaren 80 niet echt… Destijds waren het inderdaad twee volledig gescheiden “ecosystemen”. Tegenwoordig kun je op zoveel manieren communiceren tussen OSen dat de keuze voor één ervan zuiver neerkomt op persoonlijke voorkeur en je verder niet wezenlijk beperkt.

Oh, en trouwens: Lotus 1-2-3 voorloper van Excel? Alleen als WordPerfect de voorloper van Word is ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 prometeus

Ach ja; die eeuwige Apple-discussie.

#2 heeft denk ik wel gelijk: tegenwoordig kun je een iPhone/Pad overal in pluggen. Mijn iPhone synchroniseert beter met mn laptop die Windows draait dan andere randapparatuur en hij maakt makkelijker verbinding met het .Net-gebeuren van mn werk dan diezelfde laptop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Henrik

Ook al ben ik geen fan van de iPhone, ik zie wel dat het een mooi apparaat kan zijn met veel mogelijkheden. En ook de aantrekkingskracht die daar van uitgaat.

Ik ben zelf voorlopig erg tevreden met mijn HTC Desire en de apps en mogelijkheden die Android biedt.

Ik zie ook niet het nut ervan in dat of Apple of Google (of Nokia, Microsoft, etc…) de “winnaar” wordt van een concurrentie strijd. Dankzij Apple met de iPhone heb ik nu een mooi alternatief.

Nokia (als marktleider destijds) en/of Microsoft waren te lui, te arrogant en te naïef om zelf beter te gaan innoveren…

Dus laat maar doorgaan die strijd!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 stoethaspel

@#4

De n900 van Nokia zou je niet innovatief willen noemen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Daniël Hoenderdos

Verschil met de jaren tachtig: Google is een technologisch bedrijf dat erg innovatief is. Dat was Microsoft niet (en is dat nog steeds niet).

Het probleem voor Apple is nu, dat zíj per se een controlerend orgaan willen zijn voor hún product. Waar dat vroeger een voordeel was, omdat computertechnologie was voorbehouden aan een lucky few, is dat meer en meer een nadeel aan het worden omdat software (en in toenemende mate ook hardware) een meritocratie aan het worden is.

Google snapt dat beter dan Microsoft en Apple: er is sprake van meta-innovatie: de manier waarop nieuwe technologie en software tot stand komt is aan het veranderen. Dat kan leiden tot problemen (virussen, exploits enzovoorts). Als Apple erin slaagt om een kwaliteitskeurmerk te zijn/worden/blijven, dan zie ik een klein voordeeltje.

Overigens gebruik ik mijn iPhone nu twee jaar, en begin ik de beperkte mogelijkheden van dat ding behoorlijk zat te worden. Vast synchen met iTunes (kutprogramma), 1-app tegelijk, geen usb-flashdisk functie etc.

Apple moet in het belang van de klant gaan denken, want dat is uiteindelijk in werkelijkheid in het belang van Apple. Niet andersom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Stickmeister

Android gaat het zeker ‘winnen’ van Iphone. Maar fanboys van Apple blijven bij Apple.

opensource ftw

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Henrik

Ja Stoethaspel. Die is wel weer beter, maar kwam ook pas ver nadat de iPhone “mainstream” was. Dus niet vanwege eigen inzicht…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 stoethaspel

@8

Zeker, de n900 kwam eind vorig jaar uit. Laat zich lastig vergelijken met de iPhone, denk ik zelf, hoewel er mensen zijn die dat graag doen. Ik reageerde dan ook op het innovatieve waaraan je refereerde. Ik beschouw een telefoon als de n900 met CLI en root access toch wel als een hele vooruitgang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Share

Door innovatie wordt de “large short-term advantage” telkens weer naar de toekomst vooruit geschoven. PC wereld heeft gewoon het nakijken. Oeroude zinloze discussie. Android is een serieuzere opponent maar Apple heeft voorlopig veel meer kennis en ervaring en skills en design. Zoals ze toen overleefden (vooral om Apple fans als klanten te gaan zien!) zullen ze dat ook straks doen áls Kapor al gelijk zou hebben.
Terzijde, laat Microsoft vooral de kneaup doorhakken en Adobe opkopen, dan kan er eindelijk een nekschot aan flash en pdf etc. worden gegeven :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Henrik

@stoethaspel. Laten we het erop houden dat mede dankzij de concurrentiestrijd, wat ook weer mede dankzij de opkomst van de iPhone, is opgelaaid dat Nokia heel wat beter hun best moeten zijn gaan doen om bij te blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Share

Dat gelul over “telefoons”.. het zijn palmtops waarmee je ook kunt bellen :-)
CLI en root-access in mijn hand innovatie noemen.. hmm.. hoe is dit voor jou een vooruitgang? Hoe fijn en georganiseerd met dito baan is je leven als je dat vooruitgang noemt? No offense amice. Maar ik denk dat het een overkill aan functionaliteit is. Apple zal dat niet snel doen, denk ik, want daar zit geen apple-user op te wachten? Misschien scheiden markten zo wel (weer) en is dat prima? Ieder zijn device en free cola’s for all.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Share

Lol terwijl ik hier tiep loopt er een Adobe nieuwsbrief binnen:
“Met de nieuwe Adobe® Acrobat® X kan iedereen op uw kantoor toveren. Ook u.” WTF.. nu nog een kantoorbaan en ik kan gvd tovéren. Dude!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 spees

@6 Microsoft niet innovatief? Integendeel, Microsoft bracht de hele wereld MS Dos dat uitliep op Windows. Je kan er van alles over zeggen, maar dat is behoorlijk innovatief. Of had je liever Norton Commander?

Ik denk niet dat het protectionisme van Apple hun de kop gaat kosten zoals in de jaren ’80. Ze gokken op meerdere kaarten, misschien kost het hooguit de kop van de Ipad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 caprio

Precies waarom ik een Android kocht inderdaad. Bovendien, waar blijft de EU met sancties tegen Apple. Ik zie het verschil met Microsoft en Internet Explorer niet, sterker nog, Apple is nog veel radicaler in het controleren van consumenten keuzes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Bismarck

@2/3: Jullie begrijpen het niet goed. het gaat niet om communicatie, maar om software. Een IPad/Tablet is eigenlijk gewoon een computer (en een smartphone ook trouwens). Je krijgt dus ook dezelfde mechanismes: Je koopt diegene die het goedkoopst de meeste dingen kan doen. En de meeste dingen doen wordt hier (net als bij PC’s) uitgedrukt in de meeste/handigste software.

Toegegeven, design/er leuk uitzien speelt bij tablets en (vooral) smartphones een grotere rol dan bij een PC.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Furby

@14 Had liever DOS weer terug, jarenlang al die commando’s uit mijn hoofd lopen leren, allemaal voor nop.

Het probleem met het systeem van Apple is dat ze door de controle die ze willen over het mogelijke gebruik van hun electronica, gedoemd zijn om heel hard te blijven innoveren, willen ze hun voorsprong blijven houden. Bij alles wat Apple doet, verschijnt binnen een half jaar een apparaat van een ander bedrijf dat goedkoper is en vaak meer functionaliteit heeft dan de Apple-variant. Wanneer ze dat niet meer kunnen, zijn hun apparaten in verhouding heel log en extreem duur (ik bedoel, 1000 euro voor een laptop met geen andere functionaliteit dan de gemiddelde HP of Dell, Terwijl je een Asus EEE met draaibaar touchscreen voor de helft van de prijs hebt, is gewoon schandalig).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 su

@14: Alleen was dat (MS-DOS) weer een opgekochte rip-off van CP/M. Microsoft was in die zin niet degene die inovatief bezig was geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Bullie

Consumentisme stelt dermate de norm dat een topic als dit serieus behandeld wordt op een “progressief” blog.

Heel mijn hippe, culturele, progressieve vriendenkring is inmiddels verslaafd aan het speelgoed van Apple.

Imago weegt voor velen blijkbaar zwaarder dan reële milieuschade, onnodig energiegebruik, uitputting van grondstoffen en uitbuiting van arbeiders in verre landen.

Ik mis de nut- en noodzaak-discussie volkomen.
Jammer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Olav

Bullie, ik sluit me bij je aan. Ik vind dit echt een masturbatietopic.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Lethe

@Henrik en Stoethaspel, de N900 is voort gekomen uit de N770 N800 N810 en voor een gebruiker van deze devices is de N900 helemaal niet zo innovatief behalve dat je er nu ook mee kan bellen..
Zelf op een aantal vlakken een teruggang (resolutie bv).
Wat wel is Henrik, deze waren er lang voor de Iphone, dus in die zin heel erg innovatief.

Maar Nokia heeft op een ander vlak de boot gemist, gewoon o.a. niet bedacht dat er gebruikers zijn die helemaal geen andere dingen willen kunnen, of de vrijheid willen hebben om met hun hardware te doen wat zij willen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Karin

@ 19: Even gefixed:

Imago weegt voor bijna alle consumenten blijkbaar zwaarder dan reële milieuschade, onnodig energiegebruik, uitputting van grondstoffen en uitbuiting van arbeiders in verre landen.

In verhouding denkt bijna niemand daar over na. Marketingtechnisch een statistisch verwaarloosbare groep. Helaas.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Bullie

@22 maar..daar zou het dan toch over moeten gaan?
De vraag of we het steeds groeiende aanbod eigenlijk wel willen, en of we de vraag in weerwil van dat aanbod niet moeten beperken, zou het denkende deel der natie moeten bezighouden, eerder dan of een bedrijf er goed aan doet een bepaald besturingssysteem te monopoliseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 high

@23 het lijkt me een nuttige discussie om te voeren of en hoe bedrijven besturingssystemen monopoliseren. Dan kan je in de bovenstaande discussie door de regels lezen dat een bedrijf als Apple haar tekentafel-kant-en-klaar-produkt cyclus moet verkorten om hun ‘large short-term advantage’ te behouden. Dit zet dan weer het denkende deel van de natie aan verder te kijken dan de hype en alleen apparaten te kopen waarop opensource besturingssystemen draaien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Share

@19 Goed punt Bullie.
@22, 23 Maar ach, ze zouden iets aan het koekschap in de super moeten doen of de keuzes bij autodealerts. Allemaal zinloze variaties op één thema. Eerst moeten de resources opraken (resp. graan, benzine) en de eerste triljardair verschijnen en héél heul misschien gaan mensen dan nadenken. Misschien over 50 of 100jaar. Het vlees is nog te zwak, kijk maar naar de haperende jeugd en de diep buigende politiek.
@24 Er zijn heel veel apparaten waarin je echt geen opensource besturing wilt hebben. En verder http://www.apple.com/opensource

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Peter Paul

Het heeft voordelen als je een OS maakt dat slechts tegen een beperkte set aan hardware hoeft te draaien. Dat is wat OS X voordelen geeft ten opzichte van zowel MS Windows als alle Linux varianten. Als je kijkt naar de iPad zie je diezelfde voordelen terug ten opzichte van de Android concurrenten. Die hebben het veel moeilijker om bijvoorbeeld de smartphone apps te schalen omdat niet bij voorbaat duidelijk is naar welke resolutie dan. Als je het aantal factoren klein houdt hoef je minder problemen op te lossen…

@15 En als het nou zo is dat de consument die Apple kiest juist veel radicaler is in haar keuze dan zij die de alternatieven kiezen? Wie moet er dan beschermd worden?

@16 Efficiency zit niet alleen in de aanschaf, maar ook in de betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid. Die laatste factoren zijn veel beter te controleren in een gesloten systeem als dat van Apple.

@22 En imago is niet belangrijk voor hen die wel rekening houden met milieuschade, onnodig energieverbruik, etc?

@24 Achter de meeste succesvolle opensource software projecten zitten bedrijven die heel graag geld verdienen. Alleen dan niet met het verkopen van licenties maar met support, trainingen etc. Waarom zou het weldenkende deel van de natie alleen apparaten kopen waarop opensource OSen draaien?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Bullie

Hardware Overload

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 larie

Now..met mijn iphone4 kan ik kiezen tussen 200K apps..ik kan bijna niet kiezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 larie

Het was te verwachten..ooit een kleine niche..nobody bothers..nu een merk die er toe doet..dan krijg je de windowsgedoeklagers..nou windowsgedoeklagers..drop dead ;) /send with my imac

  • Vorige discussie