Quote du Jour | Stelletje…

SargQdJ09“Wat de inhoud betreft speel ik een heel beperkte rol. Dat geldt voor een project als de Noord/Zuidlijn in het bijzonder. Er is een wethouder speciaal aangesteld voor dat project” … ”Ik zat er een heel end vanaf”…

Burgemeester Cohen van Amsterdam houdt de rotte appel die de Noord-Zuid lijn inmiddels is geworden, zorgvuldig bij hemzelf vandaan, maar meldt en passant nog dat de gekozen bestuurders van de hoofdstad uitsluitend kunnen afgaan op het advies van deskundigen: “We zijn uiteindelijk allemaal amateurs”.

Alsof dat de gemeente ontslaat van de plicht tot goede aansturing en financiële openheid. Wie het Noord-Zuid dossier van het Parool leest zal zien dat de puinhopen in de stad nog meevallen in vergelijking met de organisatorische chaos. Maar ja, wat wil je, met amateurs aan het roer.

 1. 1

  Je kunt wel een amateur aan het roer wezen, maar dat ontslaat je nog niet van de plicht om een financieel waterdicht contract af te sluiten, en om je tijdig te laten informeren over de voortgang van het project. Ik bedoel; zelfs daar ben je niet te dom of the amateuristisch voor, toch ?

 2. 2

  We zijn uiteindelijk allemaal amateurs

  Cohen zal straks willen dat hij dit nooit gezegd had. Deze uitspraak gaat hem de rest van zijn carrière achtervolgen.

  Bovendien, amateurs waren toch liefhebbers? Die het vooral doen voor het plezier? Erbij?

 3. 3

  Bovendien, amateurs waren toch liefhebbers? Die het vooral doen voor het plezier? Erbij?

  Je bedoelt, zonder vorstelijke beloningen, onkostenvergoedingen en zorgvuldig buiten de boeken gehouden toelages?

 4. 4

  Geheel op één lijn met de poster.
  De klikme (PDF) is een oratie van een goede vriend. Gaat diep maar wel leerzaam.
  In Rotterdam spelen die “dingen” niet. Alhoewel de burgermeester qua HvH-dance problematiek de houding van Cohen aangenomen heeft..is mode.

 5. 5

  ‘Als ik veldwerk doe, sta ik heel vroeg op om bij de mensen aan te komen als zij wakker worden. Ik volg de testpersoon een hele dag
  (naar school, werk, boodschappen, op bezoek bij vrienden of familie) in alles wat hij of zij die dag onderneemt. Ik film ook alles en maak foto’s.’

  Waarom staat kritisch nederland op z’n achterste benen bij het zoveelste overheidsinbreuk op privacy, maar staan ze te trappelen om een bedrijfsantropoloog gedurende een hele dag hun hele leven te laten filmen en fotograferen?

 6. 6

  Alleen een deskundige had kunnen voorspellen dat de aanleg van een metro onder een zeventiende-eeuwse stad die op een moeras is gebouwd met tegenslagen te maken kon krijgen.

 7. 8

  @KJ: nee, dat is een kwootje uit de ‘klikmelink’-pdf van larie, waarin wordt beweerd dat bedrijfsantropologen de problematiek van dit soort grote projecten kunnen verminderen. Wat klinklare nonsens is; vaak is iedereen prima op de hoogte van de stammenstrijden en loopgraven tussen de verschillende ‘culturen’. Je moet wel, wil je in zo’n setting kunnen functioneren.

  En die aparte bedrijfsonderdelen hebben heel vaak volkomen terechte redenen om ‘tegen’ een bepaald project te zijn, of om een project op een bepaalde manier af te spiegelen. In sommige gevallen zijn ze daar zelfs voor opgericht (een toezichtshouder, bijvoorbeeld).

  Leuk pdf’je, hoor, maar het is de zoveelste poging van externen om mee te kunnen eten uit de grote ruif van ’n topzwaar project.

 8. 11

  Tis wel HEEL mooi geworden larie dat CS R’dam. Prachtig ruim, veel kleurig licht en redelijk binnen tijd en budget ook nog eens…

  Ssja, en dan zie je al die verzakte huisjes, het ein-de-loos nasale gejammer rond die permanente bouwputten daar…heb je toch met ze te doen heel gek.

  Beste mensen hoor ze hebben er een Goed Hart, gekookt op de rug hangend en dan zó laag dat de honden erbij kennen en maar strompelen en maar strompelen door die 17e eeuw ze kennen er nog geen scheet laten of hij moet in het héle land geroken worden stelletje nagenast gezouten zeiksluiters onder die Westerteringtoren…

  http://www.youtube.com/watch?v=nu3Nd1Ig3vU

 9. 13

  En in het verleden hing Cohen toch een andere theorie over de verhouding burgemeester college aan (bron: Parool)

  In 2002 verkondigde hij nog de politieke arena niet te schuwen, al is hij een benoemde burgemeester die wordt geacht boven de (gekozen) partijen te staan: ”Ik heb het idee dat (..) de taak van de burgemeester als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders er nog meer één wordt van aanvoerder van dat college, wat betekent dat het dragen van de verantwoordelijkheid voor het college nog sterker wordt.” Die houding bracht bestuurskundige Marcel Boogers ertoe Cohen te omschrijven als een ‘powerburgemeester’, die heel bewust politiek bedrijft.

 10. 15

  Je schuift de studie van mijn klikme wel erg snel opzij Grobbo. Als je je gaat verdiepen waarom het in Rotterdam wel en in Amsterdam niet lukt zal je je kunnen vinden in deze oratie.

  ik heb gezegd;)

  Om TRS wat te prikkelen, ik heb projectmatig 5 jaar in Amsterdam gewerkt in die kuilgraverij..een en al kleine koninkrijkjes..rede?..geen beginnen aan en de wethouders deden geheel niets.