Quote du Jour | SP onbeschoftheid

Quote du JourFlapdrol

Jan “effe dimmen” Marijnissen volgt in de voetstappen van Geert “knettergek” Wilders waar het gaat om het wegzetten van politieke opponenten met een lomp stempel. Met minister Koenders als lijdend voorwerp ditmaal.

“Ga de Kamer uit. Je hebt hier niets te zoeken” meldde hij ook nog doodleuk toen Koenders verhaal kwam halen. Het lijkt er op dat de SP besloten heeft om PVV retoriek te gaan hanteren om het naderende onheil van een enorm zetelverlies af te wenden. Want ook Agnes Kant distantieerde zich niet van de uitspraken van Marijnissen: “Het is een keurig woord en een terechte constatering.”

Ik ken nog wel meer keurige woorden die in de Dikke van Dale staan, maar waarvan ik het toch op prijs stel dat deze buiten het politieke debat worden gehouden… u kunt ze zelf wel invullen. Keurig? Ammehoela!

 1. 1

  Dat “Ga de Kamer uit. Je hebt hier niets te zoeken” was volgens mij toen Koenders Marijnissen na afloop van dat debatje aansprak. Als je van het type ‘regels-zijn-regels’ bent, dan heeft marijnissen daar natuurlijk volkomen gelijk in: Koenders had marijnissen buiten de kamer aan moeten spreken op z’n gedrag.

 2. 3

  Dat de linkse Jan blijkbaar niet begrijpt dat die aan Koenders op OS best wel een goede heeft, maakt hem een behoorlijke “kansloze zielepoot”.

 3. 4

  “Het lijkt er op dat de SP besloten heeft om PVV retoriek te gaan hanteren om het naderende onheil van een enorm zetelverlies af te wenden.”

  Het idiote is dat de SP hiermee stemmen kan winnen onder mensen die helemaal niet eens zijn met de reden waarom Marijnissen Koenders een flapdrol noemde.

  Marijnissen vond namelijk dat Koenders Afrika teveel kort op hulp. Ik denk dat de gemiddelde kiezer die nu ineens overweegt SP te stemmen, ontwikkelingssamenwerking alleen maar geldverspilling vindt.

 4. 6

  Ja absoluut fout. Het had toch moeten zijn: Geachte voorzitter, ik moet toch constateren dat de geachte afgevaardigde een flapdrol is? ;oP

 5. 10

  Het is gewoon 3x een laffe opmerking van DGR (De Grote Roerganger)om dat vanuit de bankjes te doen en niet naar de microfoon te lopen. Retoriek en populisme ten top. JM ziet de zetels als sneeuw voor de zon verdwijnen en denkt “wat GW kan, kan ik ook,misschien dat het helpt’.
  Nu kon Verbeet zich nog verschuilen achter de smoes dat zij het niet had gehoord en dat K. maar ‘minder goed moest luisteren’.

 6. 11

  Eindelijk!

  Eindelijk noemt Marijnissen de beesten bij hun naam. Wie oorlog voert in Afghanistan en bezuiniging en privatisering toejuigt in Nederland, is 100% flapdrol.

 7. 12

  @10: Tja, vergadertechnisch is het inderdaad niet gezegd. Desondanks getuigt het van een fatsoensniveau dat de kamer niet waardig is.

  Lijkt me alleen moeilijk Verbeet iets te verwijten, zij heeft juist het protocol in de gaten te houden en het ordereglement te volgen (vandaar dat ze minister Koenders ook wegstuurde, toen die ging klessebessen met een Kamerlid). Ze zou wel Kamerleden tot wat meer stilte kunnen manen, maar het schijnt gewoonte te zijn dat Kamerleden in hun bankjes gewoon maar kunnen praten, ook als iemand het woord voert (op mij komt dat ook vrij onfatsoenlijk over trouwens).

 8. 13

  We zien in reactie nummer 11 terug welke soort kiezers Marijnissen hiermee aanspreekt. Ik zou er niet al te blij mee zijn als ik de staalbewerker uit Oss was.

 9. 15

  @14, ja, een spelfouten makende, zichzelf slordig uitdrukkende fossiel-linkser. Daar win je de oorlog niet mee. (Zei ik oorlog? Ik bedoel de zeteloorlog!)

 10. 17

  Het lijkt trouwens wel of de term flapdrol ernstiger wordt genomen dan de Gowdwin die Marijnissen lanceerde.
  De VK citeert Koenders: “Ik reageerde op de forse kritiek dat ik ‘burgemeester in oorlogstijd’ zou zijn…

 11. 19

  Jan Blokker:
  “Ik denk dan natuurlijk aan de door Jan indertijd zelf in het leven geroepen verwarring na het ponteneursheibeltje met toenmalig voorzitter Frans Weisglas, die hem het woord had willen ontnemen. Marijnissen had toen, heel parlementair,‘Even dimmen’ gezegd, en was door blijven praten. Maar kort daarna had hij – raspopulist – een nieuw boekje van zijn hand de titel Effe dimmen! meegegeven, en sindsdien gelooft iedereen dat hij het toen zó heeft gezegd. Ik heb zeker al een keer of tien geschreven hoe ’t echt zat, maar nog vorige week las ik dat de NOS een canon voorbereidt van beroemde politieke aforismen, en ja hoor: Effe dimmen zit er weer tussen.

  Die Jan. Urheber van een Nationaal Historisch Museum. Maar als het hem uitkomt, vervalst hij de geschiedenis waar je bij staat.”

 12. 21

  Laten we niet vergeten dat Marijnissen
  1. in de penopauze zit, dus last van hormonale oprispingen heeft
  2. een verbitterd man is aangezien alles wat hij wenste (in dertig jaar) niet is gelukt (regeren/grootste partij worden, directeur nationaal museum, etc.)
  3. ten aanzien van 2. jaloers is op zo’n ministertje

 13. 22

  Wanneer mensen hun oordeel nu eens vellen nadat ze het hele incident hebben gezien, in plaats van alleen het stukje op de NOS-site, dan wist iedereen dat Koenders eerst SP-Kamerlid Irrgang bijzonder hautain en arrogant te woord stond en niet eens serieus op de vragen inging. Toen Verbeet (ook PvdA) Irrgang ook nog het woord ontnam, ondanks dat hij geen antwoord had gekregen werd Jan boos. Een menselijke reactie en ik vond Koenders wel meer dan een flapdrol dat hij zich zo verheven voelde boven de kamerleden.

 14. 23

  Waar @Cees? Wil het graag zien, die meneer Koenders heeft een toekomstbeeld van zichzelf die me niet bevalt..visuele data please?

 15. 28

  OT: En dan staan we daar weer in de file in Duitsland voor Venlo terwijl al die andere karren met kinderen naar beeldschermen zitten te kijken en dan zijn potloden/spelletjes etc ineens te mager voor ze.
  Zet ik maar Aart Staartjes vertelt verhaaltjes cd op…lachen en zingen.

  Stiff upperlip in de kamers, my way. Strepen met twee zwaardlengtes ertussen.

 16. 29

  @23 en 24 Het vragenuurtje was op Ned. 2 en is gewoon terug te kijken op Uitzending Gemist. Het gebeurde allemaal in het eerste kwartiertje.

 17. 30

  @17: Het vragenrecht is 1 van de fundamenten van onze democratie. Geen probleem blijkbaar als die met voeten wordt getreden. Maar door “flapdrol” te zeggen worden pas echt de fundamenten aangetast! Nog zieliger zijn die mensen die “parallellen” zien met Wilders (soms zelfs als het Grote Bewijs dat het allemaal populisten zijn). Let wel: de gevestigde elite heeft er veel belang bij om dit soort onhandige opmerkingen uit te buiten.

 18. 31

  @30: Gottegot, wat moet je je toch in moeilijke bochten wringen als je linkse populisten wilt veroordelen en rechtse populisten heilig wilt verklaren.

 19. 32

  @31: Lees je uberhaupt wel wat je #30 zegt? Ik vertaal het even voor je: door alle populisten op één hoop te vegen speel je gevestigde belangen in de kaart.

 20. 33

  Stelletje flapdrollen! Links = opkomen voor je zwakkere medemens. Dat een schande noemen, is je eigen karma verneuken. Wanneer deed je dat voor het laatst? Denken om een medemens… Flapdrol! Neenee, je bent niet je broeders hoeder. Je bent een rechtse hoer. Je laat je gebruiken. Je echoot de propaganda. Je bent een slaaf van de gevestigde orde. De gevestigde orde die je in je aars neemt waar je bij staat zonder dat je het doorhebt. Sukkel! Rechts = fout. Het niet zien, is het niet willen begrijpen. Het niet willen begrijpen is dom. Rechts kortom, is dom. Flapdrol!

 21. 34

  “Links = opkomen voor je zwakkere medemens”

  Wie dat ooit heeft bedacht? Daar moeten wel decennia aan indoctrinatie aan vooraf gaan, wil je dat serieus, met droge ogen kunnen zeggen.