Quote du Jour | Rutte saneert alleen maar

SargQdJ09 “Eén grote gemiste kans. Korter kan het oordeel van Lans Bovenberg over het regeerakkoord niet worden samengevat.”
(de Volkskrant)

Lans Bovenberg, de voornaamste econoom van het CDA, is niet mals in zijn kritiek. Beleidsinhoudelijk dan, hij blijft natuurlijk een trouw partijlid. Over Ruttes zeventien hervormingen zegt hij: ‘Ik tel er slechts twee. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt gebeurt wat. Dat zou ook wel onder een andere coalitie zijn gebeurd, ook met de PvdA. In de zorg gaat het kabinet door met marktwerking. Dat is een goede beslissing.’ Bovenbergs grootste teleurstelling is dat het kabinet geen moeite doet om de arbeidsmarkt voor ouderen beter te laten functioneren. En: ‘VVD en CDA beloofden structureel meer banen – 4 tot 6 procent. Dit kabinet komt met 1 procent.’

Premier Rutte doet een beetje aan oud-president Bush senior denken. De oude Bush is een aardige vent die nooit een hoge pet heeft opgehad van de kracht van ideeën. Hij sprak denigrerend van ‘the vision thing’, waarvan hij moeiteloos toegaf dat hij het niet in huis had. Zijn hoogste ideaal in de politiek was een beetje op de winkel passen, zorgen dat dingen niet verkeerd gingen. Maar Mark Rutte bevindt zich misschien wel op een kruispunt in de Nederlandse politieke geschiedenis. Waar hij nalaat om werkelijk te hervormen, en bovendien regeermacht zonder verantwoordelijkheid heeft gegeven aan Geert Wilders.

 1. 2

  Als al die o-zo-kritische CDA’ers hun lidmaatschap eens opzeggen en met hun schare volgelingen overlopen naar CU of D66, dan pas neem ik ze serieus.

 2. 4

  #3
  Bovenberg noemt geen hervormingen; hij is boos dat kabinet niks doet voor oudere werknemers en spreekt zijn zorgen uit over toekomstige krapte op de arbeidsmarkt. En Bovenberg vergeet te vermelden dat VVD & CDA slechts ~50 zetels hebben in TK, dat het dus niet politiek mogelijk is om over hervormingen te praten, want dat zou de linkse oppositie in de kaart spelen.

 3. 8

  @7 Bovenberg laat zijn voorkeur dan ook doorschemeren (understatement) in zijn uitspraken: “Aan de onderkant van de arbeidsmarkt gebeurt wat. Dat zou ook wel onder een andere coalitie zijn gebeurd, ook met de PvdA.”

 4. 9

  @7

  En paars plus is door Rutte getorpedeerd, terwijl zelfs de PvdA meer wilde hervormen en bezuinigen dan dit kabinet nu doet.

  Geen VVD’er die nog mag reppen over vermeende bestuurlijke betrouwbaarheid en “het landsbelang” derhalve.

 5. 12

  Dat zie ik wel JW, maar ik doe niet mee met het spelletje: er was geen reden waarom een meerderheidscoalitie perse het CDA moest bevatten. Oftewel: er was best wel een meerderheidskabinet zonder PVV mogelijk, alleen vind de VVD het deelbelang van haar kiezers (vermogende huisbezitters) net even belangrijker dan het algemeen belang geschetst door Bovenberg.

 6. 13

  “In de zorg gaat het kabinet door met marktwerking. Dat is een goede beslissing.”

  Ja, geweldig, daar zit iedereen op te wachten. Want marktwerking is tot nu toe een doorslaand succes gebleken. Not.

  Mag ik een teiltje?

 7. 14

  #9
  VVD wilde wel 30 miljard bezuinigen, maar dat zijn er nu 18 miljard geworden met behoud van HRA. Dat was onder Paars+ nooit gelukt.

  #13
  Welke marktwerking? Die van een verplichte verzekering waardoor jongeren verplicht mee moeten betalen aan de zorg van babyboomers? In welke wereld moet je leven om dat marktwerking te noemen?

 8. 16

  De VVD zal wel gek zijn om de HRA af te schaffen zodat de PvdA het beschikbare geld kan besteden aan linkse hobby’s. HRA kan overigens heel simpel afgeschaft worden door algemene belastingverlaging…

 9. 19

  “HRA kan overigens heel simpel afgeschaft worden door algemene belastingverlaging…”

  En dan heb je nog 0 euro bezuinigd. simpelton.

 10. 21

  Maar links wil helemaal niet bezuinigen, maar ze kunnen zo wel de HRA beëindigen. Zonder een verandering in de status quo…

  ‘Links’ wil meer bezuinigen dan ‘stiekem links’.
  En HRA beperken is ook bezuinigen.

  Of is dat een grondrecht?

 11. 22

  @20: Ja want D66 en GL hadden helemaal geen ideeen over de vastgelopen huizenmarkt zeker. Ik hoop dat je goed verdient Tjerk, want het zou stom zijn als je echt in deze onzin gelooft.

 12. 25

  #22
  GL & D66 hebben bij het afschaffen van de HRA nooit ingevuld wat ze met de opbrengsten gaan doen. Overdrachtsbelasting en EWF afschaffen brengt wat, maximaal 5 miljard euro op. Wat gaan ze met de andere 6 miljard doen?

  #24
  In vergelijking met het verkiezingsprogramma van de VVD doet de regering Rutte het ook slecht.

 13. 26

  @25

  Beiden hebben aangegeven lang de tijd te nemen om die aanpassing te doen. Het is niet afschaffen en klaar.

  “#24
  In vergelijking met het verkiezingsprogramma van de VVD doet de regering Rutte het ook slecht”

  Ze doen het slecht ten opzichte van ELK verkiezingsprogramma met uitzondering van die van de SP en PVV. Met andere woorden, met elke andere partner dan de PVV had Rutte er een akkoord uit kunnen slepen dat economisch beter was.
  Volgens Rutte was de economie het grootste probleem dat we moesten oplossen. Als je dan bewust in zee gaat met een partner die slechter is voor je economische paragraaf dan elke andere partij dan pleeg je kiezersbedrog.