Quote du jour: Rancune of historisch besef?

Quote du Jour Ook al zit ze in de Verenigde Staten, Ayaan Hirsi Ali kan het toch niet laten af en toe even te roeren in de politiek in haar voormalige vaderland. In Nova zegt ze over Minister Verdonk:  Ze heeft zoveel macht gekregen in de VVD en in het land. Er is niets gevaarlijker dan een politica als Rita Verdonk zonder ideeën en zonder partijprogramma. Haar positie is sterker dan ooit. De geschiedenis wijst uit dat het gevaarlijk is als men zoveel macht krijgt.” Nadat ze haar paspoort terugkreeg, is Hirsi Ali nog een glas wijn gaan drinken met Rita Verdonk, op uitnodiging van de laatste. Volgens Hirsi Ali zei Verdonk zaken te willen gaan rechtzetten die volgens de minister niet goed waren in Nederland.

Inmiddels heeft Mark Rutte de opmerkingen een kwestie van rancune genoemd. “Rita Verdonk heeft mijn volledige vertrouwen. Zij is een uitstekende minister op een van de moeilijkste ministeries.”

Rancune of historisch besef? En: is Verdonk echt zo machtig?

 1. 1

  De VVD heeft het kabinet laten vallen om Verdonk binnen de partij te houden. Lijkt me op zich toch redelijk machtig.

  Rutte moet nog even volhouden, de inschrijf termijn voor nieuwe partijen is nog niet gesloten. Het gevaar van een Verdonk die voor zichzelf begint met de helft van de VVD is nog steeds aanwezig. Wie zal de VVD fractie gaan leiden? Zal Verdonk echt Rutte wippen na een paar maanden?

 2. 2

  Zelf zou ik het iets genuanceerder hebben uitgedrukt dan Ayaan hier doet maar dat neemt niet weg dat zij een punt heeft: Verdonk heeft inderdaad trekjes die en “goede” dictator niet zouden misstaan. Want wat was een dictator ook alweer? Iemand die een complet volk zijn/haar wil oplegt door het nemen van vrijheidsbeperkende maatregelen en het zaaien van angs. Of zoiets dan toch.

 3. 3

  Ik ben allesbehalve een Verdonk fan, maar ik kreeg toch een beetje een ongemakkelijk gevoel bij “De geschiedenis wijst uit dat het gevaarlijk is als men zoveel macht krijgt.”
  Zeker als je net je paspoort over de post hebt gekregen.
  In mijn sociale kring hebben wij voor zo’n meisje straffe woorden.
  Maar misschien komt het gedoe omdat je op dat paspoort niet meer mag lachen?
  http://www.nu.nl/news.jsp?n=779379&c=11&rss

 4. 4

  Of Hirshi Ali ooit lacht. Ja, een verbitterde grimlach over zoveel naïviteit en domheid. “Wacht maar tot de mudjahedien op jullie stoep staat” zie je deze Cassandra van ‘de Zuivere Islam’ dan denken.

 5. 5

  Hirsi Ali bewijst maar weer eens dat ze totaal ongeschikt is voor het publieke debat doordat ze in haar discours uitsluitend het schrilst en ongenuanceerd mogelijke register hanteert.

  Netzoals het volslagen flauwekul is al die honderden miljoenen moslims uit te maken voor vrouwenbesnijdende fundamentalisten, slaat het als een tang op een varken een populistische minister in een representatieve democratie voor nazi uit te schelden.

 6. 7

  Rancune, natuurlijk, maar wel leuke rancune: Ik word er erg vrolijk van dat AHA er een andere politica van beschuldigt geen ideeën of partijprogramma te hebben. Gevoel voor humor kun je Ayaan niet ontzeggen.

  Zou ze een beetje ongeduldig worden, daar in de VS? (op de site van dat rare cluppie waar ze voor is gaan werken, kan ik haar in ieder geval nog steeds niet vinden…)

 7. 8

  @5,

  Zozo, Moterdem, jij weet dingen die wij niet weten. AHA maakt Rita Verdonk uit voor een nationaal-socialist? Waarom zeggen de media dáár niets over? Veel leuker dan wat ze nu zeggen, te weten: AHA zegt in een reportage, die volgende week wordt uitgezonden, dat a), de geschiedenis uitwijst dat het gevaarlijk is als één persoon teveel macht heeft. En betrekt dat b), op een één of andere manier op Rita Verdonk – misschien, weten we eigenlijk nog niet eens. En c), tune in Saturday, voor de exacte manier waarop dat gebeurt, met context en al.

  Ik zou de media maar even bellen als ik jou was.

 8. 9

  Ayaan houdt ervan in de aandacht te staan. Positieve aandacht, negatieva aandacht. Dat maakt niet uit: als het maar aandacht is. In de VS krijgt ze dat (nog) niet. De rel rond haar paspoort was eventjes nieuws, maar dat is nu allang weer vergeten. Dus dan nog maar eens lekker uithalen naar Verdonk. Vaak is daar genoeg reden voor, maar de laatste tijd is Verdonk juist vrij stilletjes.

  Maar goed, dit is natuurlijk ook maar mijn mening. Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd (interessante discussie over beeldvorming gisteren in zomergasten gezien).

 9. 13

  Och, het is de zoveelste kippedrift van rechts.

  …of is het kippendrift, met die groene en witte spelling weet ik het ook niet meer?

 10. 14

  De VVD heeft het kabinet niet laten vallen, dat was D66. Ik zie de reactie van Ayaan als een logische reactie op het doen en laten van iemand die het beter af gaat dan degene die zoiets zegt. Macht? Wat is macht? Macht is alles naar je toe trekken en dingen uit eigen belang voor elkaar krijgen ten koste van anderen. Verdonk doet dat niet. Zij is een minister van Nederland.

 11. 16

  Dit is typisch gedrag van een borderliner. Iemand die je het ene moment de hemel inprijst, is het volgende moment helemaal waardeloos. Ik heb dezelfde ervaringen als Rita, van wie ik overigens zeker geen fan ben. Kort nadat we elkaar hadden leren kennen, kreeg ik (van Ayaan, niet van Rita!) vurige liefdesbrieven. Later wist ze precies uit te leggen wat er bij mij niet deugde. Overigens hebben degenen die wijzen op Ayaan’s publiciteitsgeilheid ook gelijk. Niet zo gek overigens voor iemand die haar hele leven genegeerd is, ondanks haar uitzonderlijke intelligentie.

 12. 20

  @Willem: nee hoor. D66 wordt verweten het kabinet ge-euthaniseerd te hebben. Van euthanasie is echter geen sprake als de patient hersendood verklaard is. Dan heeft het overleiden feitelijk al plaatsgehad. Voor naaste familieleden, in dit geval de VVD fractie, is dat soms moeilijk te accepteren. Het hart klopt toch nog? Dan is de patient toch niet echt dood? Helaas, als er geen enkele hersenfunctie meer te bespeuren is, is er van leven geen sprake meer. Het uitzetten van de aparatuur is dan niets anders dan het bevestigen van een voldongen feit.

 13. 21

  @Thijs

  Sommige mensen met “Borderline” kunnen zich prima op eigen kracht redden in de maatschappij.

  Echter er zijn ook mensen die enkel kunnen leven door ongefundeerd een bepaalde persoon te belasteren op allerlei weblogs en zodoende getypeerd worden als: “Thijs van Steveninck is een psychopaat, een door Ayaan aan de kant gezette en daardoor volkomen gefrustreerde ex.”

  get a life get a life

 14. 23

  @Colson,

  De precieze details zal ik je besparen, maar ik heb haar indertijd gezegd dat ze haar frustraties niet op mij moest uitleven, maar op haar vader (heeft haar uitgehuwelijkd) en haar moeder (heeft grote delen van haar … laten wegsnijden). Ik zie wel een bepaald verband met de opmerkingen van Verdonk….Kijk nog maar eens naar de documentaire ‘De heilige Ayaan’ , thans ook in het Engels vertaald.

  @Chinaman

  Sommige borderliners kunnen zich prima redden in de maatschappij, maar dat is slechts een kleine minderheid. En Ayaan hoorde daar zeker niet bij. Weer anderen hebben een pseudoniem nodig om nog een beetje te kunnen functioneren (Piet Grijs, Chinaman)

 15. 24

  jongens, borderliners zijn we allemaal als we naar de schizoiden luisteren die het op hun beurt weer hebben van de randdebielen met een portefeuille onder de arm en veel macht.

  Ja, waar hebben we het over..ga liever oefenen om geen pleefiguur te slaan,strax bij de Betaalpaal. Het nieuwe winkelen, eigenmacht eerst, in moderato schuifelen, scannen, pinnen, gezellig op de camera en at random vereerd worden met graaiende handen, een harde kaaklijn, en petten met het huislogo die niets zullen zeggen over uw geruft en stinkende adem.
  En u weet allen wel wat egards zijn en wie wat waarvoor verdient ? Vertel het de nieuw generatie werkloze jeugd, leg hen uit hoe dat werkt. Dat het bij affluentie hoort ,ofzo.

 16. 25

  wat een onzin weer; borderline, als ayaan rancuneus is is dat volledig terecht, ze is geweldig genaaid door verdonk en dat alleen omdat verdonk ff wou scoren in haar verkiezingsstrijd voor het lijsttrekkerschap van de vvd, populisme is gevaarlijk

  het zegt genoeg dat de halve vvd de partij verlaat, de meeste vanwege verdonk die de partij in gijzeling heeft, de ontslagbrief van van aartsen zegt genoeg: http://www.nrc.nl/binnenland/article424834.ece

 17. 26

  rancune is een volledig normale menselijke reactie, bij borderline heb je die reactie als er geen oorzaak is, borderline is alles of niks

 18. 27

  @Jacques

  Zoek eens met Google op “Thijs van Steveninck” oid en bijna het enige dat je kan vinden zijn berichtjes op weblogs waar hij Ayaan belasterd met de meest uiteenlopende psychologische aandoeningen.

  Om even in datzelfde straatje te lullen: Mocht er ooit een persoon zo obsessief achter je aanzitten, dan lijkt mij een snelle emigratie het veiligst. Prototype zwaar gefrustreerde ex die vervalt tot stalking. Je weet wel, zo’n man die in films aan het eind met een bebloed mes loopt te zwaaien.

  Aangezien ik dat Thijs en Ayaan niet zou toewensen – Get a life (ok, 2x).

  @Thijs
  Ayaan heeft een leuk betaalde functie bij een goed instituut in VS. En jij?

  Serieus, zoek hulp en bouw je leven om dat van jezelf heen. Niet om een persoon die jou niet meer wil.

 19. 28

  Ik noem het niet rancuneus, eerder “achter de ellebogen”. Natuurlijk heeft mevr. Ali een moeilijke periode doorstaan, dat betekent nog niet dat ze dergelijk ongefundeerde uitlatingen over haar voormalige collega in het politieke speelveld kan werpen. Ik vind het getuigen van een beeld op de wereld waarin haar perpectief en uitleg de enige juiste is en daarmee statements over andere mensen als acceptabel. Gelukkig zijn er die daar anders over denken.

 20. 30

  @ Chinaman

  Leer eerst eens spellen! Hij belastert is met een ‘t’, niet met een ‘d’. Maar misschien ben jij, als uit China afkomstige allochtoon, wel gezakt voor de taalcomponent van je inburgeringsexamen.

  Verder wil ik je er op wijzen dat ik echt zo rancuneus was als jij beweert, ik Ayaan’s toenmalige adres (De Sitterlaan 44A, 2313TP Leiden) anoniem op bijv. Maroc.nl had kunnen zetten. Dan zou Bouyeri haar zijn komen opzoeken, en had Theo van Gogh vermoelijk nog geleefd. Dan zou ik net zo schuldig aan de moord op Ayaan als zij nu is aan de moord op Van Gogh.

  Maar goed, denken is kennelijk ook al niet jouw sterkste kant. Is er eigenlijk iets dat je wel kan?

  Zelf heb ik nu een leuk betaalde baan in de Cariben. 300 dagen per jaar zon, en dichtbij de zee waar ik minstens 2x per week ga zwemmen. En bij een organisatie waar ik niet zal worden uitgekotst vanwegen mijn te liberale opvattingen over homo’s en vrouwen. Verder vind ik de AEI geen ‘goed instituut’, maar een enge rechts reactionaire denktank.

 21. 31

  Taalcomponent inburgeringcursus… Ik hoop dat ze dat hier nog een tijdje uitstellen. Mijn excuses voor deze taalblunder, ik wijd het echter aan een te lang verblijf in het buitenland.

  Liberale opvattingen over vrouwen schrijf je? Zoals; recht op eigen mening, vrije partnerkeuze, en zelf gekozen carrière? Zonder bang te hoeven zijn voor eerwraak, moord en ex-partners die jaren later nog fora lopen te spammen met laster over psychische aandoeningen en beschuldigingen van moord? Had ze echt eerst jouw toestemming moeten vragen voordat ze bij dat instituut in de VS ging werken?

  Voor de volgende lintjesregen zal ik je voordragen onderscheiding vanwege het niet anoniem plaatsen van persoonlijke informatie van je ex op fora! Moet volgens mij toch redelijk opwegen tegen die taalblunder die ik eerder maakte.

  Die Cariben van jou, die staan toch ook bekend om leuke meisjes? Ik begrijp dat je een beetje wilt integreren en je daarom de hele dag de tyfus verveelt op je werk, maar je kan toch wel leukere dingen bedenken dan reageren op Nederlandse fora waar toevallig je ex aan de beurt is? Bijvoorbeeld iets leuks schrijven over de hoge achting van vrouwen en homo’s op de Cariben. Mits zonder spelfouten wil Carlos het misschien best plaatsen op sargasso.nl!

 22. 32

  Allereerst mijn achtergrond:
  – Ik heb nog nooit VVD gestemd
  – Ik vond Ayaan Hirsi Ali’s bijdrage aan Submission niet verstandig.
  – Ik vond Submission sowieso niet verstandig…ongetwijfeld artistiek, maar niet verstandig.
  – Ik ben geen fan van Rita Verdonk, maar ik denk wel dat ze continu afgerekend wordt op het feit dat “we” toch “die buitenlanders” wilden buitenhouden…vergeet niet dat LPF vanuit het niets ineens bijna 20% van de stemmen kreeg…1 op de 5…niet de mijne, maar ook in mijn kring liepen mensen er voor warm.

  Dat Ayaan heeft gelogen/niet alles heeft verteld om een Nederlands paspoort te bemachtigen vind ik niet vreemd. Ik schat dat dat in veel gevallen gebeurt. Wat zouden jullie doen? Vertellen jullie in je sollicitatiegesprek dat je maar met de hakken over de sloot je diploma hebt gehaald, dat je in je vorige baan weggepest werd of geen teamplayer bent?
  Ik vond dat hele gedoe over haar paspoort dus overbodig. Eerst NLse geworden, kamerlid zelfs (chapeau!), dan afpakken en dan weer NLse worden…wat een geneuzel.
  Ik vind het niet erg dat ze vertrokken is naar de VS…Submission bracht haar de verkeerde publiciteit…bewaking enzo…ik vond en vind haar een beetje een ongeleid projectiel.
  En natuurlijk staat Rutte op voor Verdonk, zoals iedere “baas” voor zijn “werknemer” zou (moeten) doen. Ayaan is vertrokken, Rita niet. Wat Ayaan nu zegt, zou prima zijn, ware het dat ze nog mee kon praten in de 2de Kamer. Truth is, she’s just like you and me and can vote on 22 November.

 23. 33

  @Chinaman

  Het was me al opgevallen dat de grootste bek op dit soort blogs wordt opgezet door mensen die niet onder hun eigen naam durven te publiceren, lafbekken als jij dus.

  Misschien was debatteren onder mijn eigen naam inderdaad niet zo handig. Vandaar dat ik niet aan Zembla heb meegewerkt, hoewel ze uiteindelijk een erg goed programma hebben gemaakt.

  En nog nooit is er een voorspelling van mij (dat het erg dom van de VVD was om een ongeleid projectiel als Ayaan in de politiek te halen) zo duidelijk uitgekomen. En dat stemt best wel een beetje trots.

  De eerste borderliner in de Nederlandse politiek zat overigens bij Groen Links (dat was Tara Sing Varma). Maar wees eerlijk, jij weet niet wat een borderliner is, toch? Dat wist ik overigens eerst ook niet, maar een beetje Googlen kun je ver komen. En volgens mij is Googlen het enige wat jij echt kunt!

  Verdere discussie met jou heeft dan ook weinig zin.

 24. 34

  @Thijs

  Hi Thijs. Altijd fijn op wat opbouwende kritiek te lezen. Reageren onder eigen naam doe ik inderdaad niet meer, of het moet om iets echt belangrijks gaan. In mijn internet jeugd (6 jaar geleden) reageerde ik wel eens onder eigen naam. Helaas staat deze post nog steeds bovenaan in Google. Ik vrees dan ook dat mijn toemostige werkgevers, vrouw, kinderen en kleinkinderen nog zullen nalezen over mijn geworstel met en totaal achterhaald stukje software. Wat is Google/internet toch mooi.

  Ik wens jou veel plezier bij het uitleggen aan je kleindochter wie Ayaan was en waarom je zoveel lelijke dingen over haar schreef. Volgens mij kun je beter meedoen aan een uitzending van Zembla, die is iedereen na een jaartje toch wel weer vergeten.

  Google rules the world!

  Tenslotte weet ik uit eigen ervaring wat het is om met een dame die Borderline-achtige gedragingen vertoont een relatie te hebben (gehad). Ik weet dat je daar als ex erg van over de rooie kan raken en dat doe jij ook. Alleen heeft het geen zin om op internet fora je ex zwart te gaan maken en daarmee nog meer tijd aan een verloren relatie te verliezen. Probeer er overheen te stappen, zoek hulp als je dat nodig hebt en ben je ervan bewust dat internet niet vergeet.

  Vandaar, get a (new) life!

 25. 35

  @Thijs: Ach jij post anoniemer dan de meesten hier. Of denk je dat jij persoonlijk vast te pinnen bent op je uitspraken onder de naam “Thijs”?

  Ik post minder anoniem dan jij! Mijn IP-adres is rechtstreeks aan mijn naam te koppelen. En ja, deze naam is uniek, in tegenstelling tot die van jou. Er zijn zoveel Thijsen in Nederland, dat jij later kan zeggen “dat was ik niet”. Mijn echte naam en nick zijn als je een beetje je best doet te koppelen. En dan weet je ook zeker dat IK het was die de uitspraken gedaan heeft.

  Laf hoor, anoniem posten.

 26. 39

  @ Thijs,

  ”@ Chinaman

  Leer eerst eens spellen! Hij belastert is met een ‘t’, niet met een ‘d’. Maar misschien ben jij, als uit China afkomstige allochtoon, wel gezakt voor de taalcomponent van je inburgeringsexamen.”

  “De precieze details zal ik je besparen, maar ik heb haar indertijd gezegd dat ze haar frustraties niet op mij moest uitleven, maar op haar vader (heeft haar uitgehuwelijkd)” …