Quote du Jour – Publieke pijnbank voor Obama


This is a big, big deal, … he has completely reversed himself and gone back, not on his word to me, but the commitment he made to the American people.” (McCain in NYT)

Barack Obama wil zich niet langer houden aan de afspraken over publieke financiering van verkiezingscampagnes. Langs die weg zou iedere kandidaat een vast bedrag krijgen voor de campagne uit publieke fondsen. De directe stroom donaties zou dan moeten opdrogen.
Obama heeft vorig jaar toegezegd zich hier aan te houden. Maar het vermoeden dat de republikeinen beter in staat zijn om “onafhankelijke” instellingen te gebruiken bij de verkiezingscampagne (vallen niet onder de regeling) maakt hem onrustig.
Jammer, een stevige deuk in het imago van Obama.
Samen met het hoofddoekjes incident is dit een slechte week voor hem.

 1. 2

  Stevige deuk lijkt mij wat overdreven. FoxNews heeft het niet eens meer op de voorpagina staan en op CNN wordt het volgende gezegd:

  “I’m not sure it’s a big deal for most voters. There’s not a lot of support for the public financing system.” Schneider said. “About a year ago, the polls asked people if they supported the idea that candidates and campaigns should be financed by taxpayer money … and most persons said no.

  “They like the idea of financing campaigns through small contributions from a lot of individual contributors, which is what Obama has done,” he said.

  En het voordeel is duidelijk: 85 miljoen laten liggen zodat-ie ongelimiteerd kan fundraisen. In de primaries heeft Obama 265 miljoen opgehaald, wat wordt dat in de general elections?

 2. 3

  Het perspectief dat we als Europeaan hebben is verkeerd. Voor ons is het uitgemaakte zaak dat Obama zal winnen, omdat onze media ons die indruk geven. In feite is het 50-50, en wordt er een balans gezocht tussen stabiliteit en vernieuwing. Obama profileert zich het sterkts als “nieuwe aanpak”, en als die dan flipflopt..

 3. 4

  Met de hoeveelheid flip-flops die McCain zelf veroorzaakt heeft en op YouTube terug te kijken is, pakt hij elke mogelijkheid aan om in de aanval te gaan. Alleen jammer dat dit een onderwerp is waar niemand interesse in heeft.

 4. 6

  In other news: John McCain called his wife a cunt.

  Geeft wel aan hoe belangrijk de politieke issues zijn als je je tegenstander aanvalt op zijn keuze van vloekwoorden.

 5. 8

  Neenee, goeie move van Obama, zelfs dermate dat McCain er bang van wordt en zich geroepen voelt wat zielig te gaan doen in combinatie met beschuldigende vinger. Poging tot beschadiging weegt niet op tegen iemand die zegt dat hij dat mega bedrag ben vergeten hoeveel miljoen dollar liever aan de burger besteedt ziet. Bovendien is zijn move consequent met z’n woorden en strategie.

 6. 9

  Dat zat er al tijden aan te komen. Publiek financieren zou het enorme voordeel wat Obama heeft t.o.v. McCain wat betreft het vermogen fondsen te werven teniet doen.

  Ik ben het niet eens dat het een slechte week voor Obama is. De hoofddoekjes-dames hebben inmiddels een open brief in de NYT staan waar ze hun steun uitspreken voor de kandidaat.

  http://thecaucus.blogs.nytimes.com/2008/06/19/obama-calls-muslim-women-barred-from-stage/

  Peilingen die deze week zijn uitgekomen zijn op alle fronten uitstekend.

  http://www.electoral-vote.com

 7. 10

  Vergeet niet dat McCain een nogal indrukwekkende hoeveelheid boter op zijn hoofd wat betreft financiering van verkiezingscampagnes. Eind jaren tachtig nam hij als één van de Keating Five bakken geld aan in ruil voor hulp aan een frauderende bankier. Om zijn imago wat te herstellen zette hij zich vervolgens in voor de “McCain/Feingold” hervorming van de manier waarop campagnes worden gefinancierd. Maar tijdens de primaries liet hijn zijn advocaten een manier bedenken om die – naar hemzelf vernoemde! – wet te omzeilen: hij leende particulier geld voor z’n campagne, met eventueel later te ontvangen publieke fondsen als onderpand. (Zie hier.) Een nogal verdachte methode, omdat hij zo indirect publiek geld aan kon wenden zonder zich vooralsnog aan de regels voor het gebruik daarvan te hoeven houden.

  Als ik Obama was zou ik ook geen reden zien om mezelf een handicap op te leggen in een campagne tegen zo’n type.

 8. 11

  hmm post verdwenen, misschien weggespamfiltert?

  anyway, het ging erover dat de hooddoekjes-dames in een open brief in de NYT hun steun betuigen aan Obama en dat de peilingen van de laatste week uitstekend zijn.