https://twitter.com/StevenGeurts/status/880124066371428354
Steven Geurts maakt nog eens pijnlijk duidelijk waar de prioriteiten van de formerende partijen liggen. Niet bij de noden van de gemiddelde kiezer in ieder geval.
En ondertussen blijft men zich afvragen waarom zoveel mensen moeite hebben met de graaicultuur bij de banken. Zoals Tom-Jan Meeus in het NRC:
Een klassiek conflict tussen afgunst en vooruitgang: tussen populisme en kapitalisme. Zelf begrijp ik die jaloezie nooit: we zijn niet allemaal hetzelfde, dus mensen in andere beroepen, met andere vaardigheden, verdienen niet hetzelfde. Wie te weinig verdient, zoals stakende basisschoolonderwijzers, kan dat bankiers verwijten – die gaan er alleen niet over.
Als je zoiets durft te zeggen, dan kun je je toch echt afvragen of Tom-Jan Meeus zicht heeft verdiept in de oorzaken van de crisis die in 2008 uitbrak.
Reacties (17)
Met een electoraat dat massaal voor rechts heeft gekozen (VVD,CDA,D66,PVV,CU,SGP,50+,FvD), en bovenstaande prioriteiten blijkbaar wel best vindt, heb ik alle hoop op een meer rechtvaardige samenleving allang verloren.
Ik heb een paar jaar geleden ook een stuk van Grunberg gelezen waarin hij de verontwaardiging over het gegraai van bankiers toeschreef aan jaloezie. Het gevaar van bonussen is dat het aanzet tot roekeloosheid.
De grote scha(n)de is niet de “graaicultuur” maar het volgende:
Bijna 90 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag heeft er geen goed woord voor over dat de Bonuswet, die paal en perk moet stellen aan extraatjes voor bankiers, door toedoen van VVD en CDA is uitgesteld, meldde De Telegraaf op 7 januari 2015.
-en-
en electoraat dat massaal voor rechts heeft gekozen (VVD,CDA,D66,PVV,CU,SGP,50+,FvD),
links moet echt bij zichzelf te rade gaan, contraire columnisten de schuld geven kan echt niet meer
@4: Het heeft m.i. echt niet alleen met de linkse partijen te maken (die het absoluut inderdaad hebben laten liggen), maar ook met de domheid/onwetendheid van de kiezer, die zich wijs laat maken dat alles de schuld is van enge buitenlanders/moslims/uitkeringstrekkers/links langharig tuig, en daardoor steeds weer tegen hun eigen belang instemmen door op de VVD en soortgelijke partijen te stemmen.
Tsja links vs recht. Er zullen ook veel rechtse stemmers weinig op hebben met de bonus/graaicultuur. Er is geen partijprogramma wat helemaal aansluit bij je eigen ideeën. Ik denk dat stemmen op onderwerpen ipv partijen al veel zou helpen. En dan een team professionals die de gekozen koers uitvoeren.
Heeft ook nadelen natuurlijk, maar ik denk dat het meer voordelen heeft.
/deels off topic, I know…
@5: Je kan ook gewoon een stoppen met op een rechtse partij stemmen, als bonussen en de graaicultuur je een doorn in het oog zijn. Wat dat betreft sluit ik me aan bij #4, het is de schuld van de kiezer dat ie geconfronteerd wordt met de graaicultuur waar hij zo massaal faliekant tegen is. Of geef anders toe dat het je eigenlijk niet zoveel boeit, behalve heel even op dat ene moment als de chocoletters in je favoriete huiskrant melden van die miljoenenbonus.
@6: wanneer dw politiek enkel over bonussen zou gaan was de keuze makkelijk inderdaad.
Er zijn meerdere oorzaken van de crisis in 2008:
– overheden die financiële spelregels hebben opgeheven. Daardoor konden banken spaar- en beleggingsgeld mengen.
– de roep om een hypotheek voor iedereen eind jaren 90. In NL kon iemand die nergens anders terecht kon bij DSB een wurgcontract tekenen, met dank aan de koopsompolissen. In de VS de subprime hypotheken.
– financiële producten werden zo complex dat niemand ze meer snapte. En het daardoor afwentelen van risico’s. De bonussen verdwenen in de zakken van de bankiers.
Met de groeiende schuldenbergen is het slechts wachten op de volgende grote crisis. Misschien dat men dan eindelijk eens beseft dat de financiële touwtjes weer strak moeten worden aangetrokken. Zoals in de jaren 30 met de Glass-Steagall Act.
Bonussen prima, nóg hogere bonussen nog veel beter, mits de belasting op bonussen op ±80% gezet worden. Zo wordt maatschappelijk ondernemen weer okay en de status van bonusontvangende bankiers weer eervol.
@9: Het is vooral zaak dat de nemer van het risico ook zelf de gevolgen draagt en ze niet op de samenleving afwentelt. E.e.a. zou in het strafrecht moeten en niet zozeer met geldboetes als wel met detentie en TBS bestraft moeten worden.
Ik zie het er alleen niet zo snel van komen in een land waar de kiezer tegen beter weten in massaal stemt op een partij waarvan de carrièrepolitici doorgaans bij een bank terecht komen.
ik ben niet afgunstig ingesteld en bonussen worden niet van mijn belastinggeld betaald, dus daar maak ik me niet druk over. Het is ook eerder andersom, als je de banken uit Londen kan overhalen zich hier te vestigen, dan krijgt de overheid zo veel extra belasting en werkgelegenheid binnen dat je daar juist extra leraren salaris en jeugdzorg van kan betalen. De leraren kunnen dus beter gaan klagen bij linkse moraalridders.
Anticonceptie door het drinkwater. Binnen één generatie van alle problemen af.
@11: “bonussen worden niet van mijn belastinggeld betaald”
Jij betaalt geen belasting? Als je in Nederland (en nog een trits Europese landen) belasting betaalt, zijn er wel degelijk bonussen van jouw belastinggeld betaald.
@11:
“bonussen worden niet van mijn belastinggeld betaald”
Banken zijn met subsidies van belastinggeld overeind gehouden en krijgen nu gratis geld van de ECB, betaald door jou… Lonen stijgen niet, pensioenen worden niet geïndexeerd en de ECB probeert uit alle macht de inflatie van jouw geld op te jagen. Welterusten wegkijkert…
@11: Hoeveel banen eigenlijk? En hoeveel banken mag de belastingbetaler straks gaan redden? Laat die Britse financiële sector zich maar lekker op de Bahama’s gaan vestigen als The City niet meer voldoet en laat Nederland en de EU zich maar op duurzaamheden gaan richten. Dat levert echt veel meer banen op. Banken hebben we al genoeg, net als schulden. Of moeten we soms banen gaan scheppen voor oud-politici? Daar hebben we ook steeds meer van…
@11: Als er een principe geldt van “grote risico’s nemen en als het goed gaat is de winst voor ons, en als het fout gaat past de belastingdienst wel bij”, dan worden die bonussen dus WEL van jouw belastinggeld betaald.
De politiek had besloten dat dat niet meer mocht, nadat rond 2008 en later tal van banken met belastinggeld gered moesten worden. Maar ja, zulk soort voornemens zijn niks waard, want de EU is net weer accoord gegaan met de redding van 2 Italiaanse banken met karrevrachten belastinggeld.
Hoeveel banen eigenlijk?
450 in Amsterdam. Gigaveel zoals hdw zeggen.