Quote du jour | Precisiewerk met onze F-16’s

Quote du JourIn hoeverre doet eerlijkheid ertoe. Het leven is niet eerlijk”…”Liever de vijand uitschakelen dan dat onschuldige burgers het slachtoffer worden” (Tobias Schutte).
De situatie is er zó gespannen. Onze mannen zijn doodsbang voor die bermbommen” (Maurice Schonk).

Beiden zijn F-16-piloten die regelmatig op missie gaan naar Afghanistan. Daar verzorgen vier Nederlandse ‘Vipers’ permanent voor luchtsteun aan de NAVO-grondtroepen en daarbij wordt op vrijwel iedere vlucht wel met scherp geschoten op Taliban-strijders. Voor het eerst krijgen we in EénVandaag beelden te zien van Nederlandse luchtbombardementen met de inmiddels bekende serious gameplay-beelden van gebouwen die met lasergeleide wapens in de as worden gelegd.F-16 in actie
Het wordt er niet bij gezegd door de EénVandaag-presentator, maar het is duidelijk dat dit item met grote zorgvuldigheid is ingestoken door Defensie. Dit alles onder strakke regie van het ministerie, vermoed ik. We zien hoe gebouwen en personen met grote precisie door de F16’s op de korrel worden genomen en dat van 3 kilometer hoogte.
Op aanwijzing van verkenners op de grond worden de lopen gericht op de verzetshaarden. Soms gaat het nét niet gierend fout. Zoals een man die op een weg met een brommer staat te klooien. Is ie bezig daar een bermbom te plaatsen? Nee!
Maar net op tijd blijkt dat de goede man vergeefs trachtte zijn bromfiets te starten. Één kleine misrekening en vanaf grote hoogte was het vuur op hem geopend….

  1. 1

    Inderdaad, leuk ingestoken door Defensie. Maar misschien ook niet. Als de F-16 inderdaad zo goed en precies z’n werk doet, is dat een (extra) argument om voorlopig geen peperdure JSF’s aan te schaffen.

  2. 2

    Het was opvallend hoe goed beide piloten waren geinstrueerd om woorden als slachtoffers, doden etc te vermijden.

    Je gooit bommen en raketten op ongepantserde strijders en dan verkoop je dat als ‘mijn hoofddoel is dat vriendschappelijke troepen door kunnen met de uitvoering van hun taken’. Jaja.