Quote du Jour | Polanskigratie?

“judicial and prosecutorial misconduct… so distorted the legal process that the interests of justice can only be served with complete dismissal of the case. (..)
This case serves as a classic example of how our justice system can be abused, and defendants’ rights trampled, by an unholy alliance between courts and criminal prosecutors.”

Goed idee zo voor de kerst: advocaten van Roman Polanski dienen een verzoek in bij de VS-justitie om een 30 jaar oude aanklacht tegen de regisseur te laten vervallen. De 75 jaar oude regisseur ontvluchtte Amerika in 1978 om een (verdere) gevangenisstraf te ontlopen voor het hebben van seks met een 13-jarig meisje. Sindsdien leeft Polanski in Frankrijk waar hij getrouwd is met actrice Emmanuelle Seigner Emmanuelle Béart (NSFW) en twee kinderen heeft (SFW).

De advocaten beroepen zich op het beeld dat naar voren komt in de documentaire Wanted and Desired van Marina Zenovich. Daaruit blijkt dat de dienstdoende rechter Laurence J Rittenband nogal showbizgeil was en afspraken met Polanski niet nakwam. Het ego van Rittenband werd pas echt gebutst toen hij een foto zag waarin Polanski zich tijdens borgtocht op een Oktoberfest vermaakte (lees: een sigaar rookte, geflankeert door jonge deernes).

Het toen 13-jarige meisje trof in 1993 een schikking met Polanski buiten de rechtszaal. Later vergaf ze Polanski publiekelijk. En in 2003 pleitte ze ervoor dat Roman weer het toe te staan de VS te betreden, want zolang hij vluchteling blijft, zolang zal zij met het verhaal geconfronteerd blijven worden. Mocht het de advocaten lukken de aanklacht geschrapt te krijgen, dan kan Polanski misschien eindelijk het Oscarbeeldje ophalen dat hij in 2003 won voor The Pianist.

 1. 3

  De tag is hier volkomen juist. Bij de BBC valt het onder entertainment (link). En dat terwijl het toch echt Engeland is waar P. zich ook niet durfde te laten zien wegens dreigende deportatie naar dat andere f*cking boevenland.

  Wel opvallend dat die schoft van Rittenband eerst moest doodgaan voordat dit voorstel kwam. Wat niet wegneemt dat die klootzak van Polanski echt wel schuldig was aan sex met jeugd, want dat zie ik hier dus niet ontkend worden. Zegt ook wel wat, niet, mietje ?

 2. 6

  Als onze financiële crisis om vertrouwen (“fiducie”) draait, wat dan met het toch wel frequente gebrek aan rechtszekerheid in onze democratische landen ? Laat staan “rest of world” ? Los van wat Romantic Roman deed is dit toch ook weer een verhaal over ’n rechter die serieus naast de schoenen liep. Justitie zal zoals elk “bedrijf” dan wel “des mensen” zijn, maar het feit dat Justitie zichzelf niet kan organiseren of controleren (zie ook “post-Dutroux” in België) blijft m.i. toch een zeer heikel punt, ja een van dé maatschappelijke hangijzers.

 3. 8

  @Hayek,
  De pleabargain was inderdaad dat Polanski schuld zou bekennen voor de lichtste van de aanklachten (seks met een minderjarige) om zo een rechtszaak te vermijden. Het was logisch geweest als een rechter hem tot een korte gevangenisstraf had veroordeeld. Maar toen begon het spel van rechter Rittenband (die zelf ironischerwijs een 30 jaar jongere vriendin had): Hij beval tot diagnostisch onderzoek in de Chino-gevangenis, maar stond Polanski wel toe om door te werken aan een film (Hurricane). Toen ‘deputy Wells’ de rechter de Oktoberfestfoto toonde onder de woorden: “Look here, he’s flipping you off”, werd Polanski direct na terugkomst weer naar Chino gestuurd. Daar werd hij na 42 dagen (van zijn 90 dagen durende straf) naar huis gestuurd en omdat steeds duidelijker werd dat Rittenband zijn woord niet zou houden (op de Country club snoefde hij dat hij Polanski 100 jaar zou opsluiten), vluchtte Polanski voor de volgende zitting plaatsvond uit de VS.

 4. 10

  Ik vind dat dit bericht een te hoog Shownieuws / RTL boulevard gehalte heeft. Waarom bv de blijkbaar foutieve link naar nsfw foto’s van de vrouw van roman ?!

  (=zelf weer een goedkope mening mijnerzijds)

 5. 11

  @Jur,
  Ai, klopt. Ze lijken wel een beetje op elkaar, maar weet niet hoe ik erop kwam (onderbewuste sturing?).

  @Karsa,
  Niet helemaal mee eens. Die docu is bv. ook echt het bekijken waard, en (mede doordat het de regisseur betreft van Chinatown) ontstijgt deze materie het RTLBLVD-nivo. Maar het gaat wel OVER showbizgekte (waar die rechter door bevangen is), een soortement meta-boulevard?

  Overigens, Karsa Orlong, u wist natuurlijk dat wat de persoon Roman Polanski helemaal met een overdosis dramatiek overlaadt, is dat hij met model Sharon Tate getrouwd was die acht maanden zwanger door een boevenbende is ontvoerd en vermoord. Een bescheiden plaatje ter illustratie en als ode aan haar bijkans bovenmenselijke knapheid:

 6. 12

  Dit is showbiz nieuws en charles manson en zijn angels waren geen boevenbende maar compleet van de pot gerukte mafkezen.

  Jerry lewis trouwde met zijn 13 jarig achter nichtje.
  Dat is geen sex met jeugd maar in bepaalde red neck staten is dat gewoon toegestaan.

  Amerika heeft een denderend goede reputatie “politiek”ongewenste artiesten uit het land te gooien ( Mc.Arthur )
  Dat wijf was gewoon de stok die ze nodig hadden.