Quote du Jour – Opgevoed

Uiteraard zouden we kunnen veinzen dat de binnenlandse politiek in Myanmar of het energiebeleid van de Europese Commissie ons op dit moment het meeste bezighoudt. Maar dat zou een doorzichtige leugen zijn, aangezien er een kans van 1 op 2 is dat u en ik de uitzending van Peter R. de Vries heeft bekeken. Er keken gisteravond immers 7 miljoen mensen naar de opgeblowde bekentenissen Joran v/d Sloot. Enwel daarom pakken we deze ochtend direct het draadje met Aruba weer op. We doen dit met behulp van een opgebakken quote van enkele weken terug, in een poging om vooral onze collectieve verbijstering te kanaliseren.

Quote du Jour“Dat heb je lekker opgevoed”

Na het wijnincident bij Pauw en Witteman beet de echtgenote van Peter R. de Vries de moeder van Joran bovenstaand verwijt toe. En menig ouder zal zich na het aanschouwen van het flinterdunne geweten van Joran afvragen hoe hij/zij kan voorkomen dat je kind op eenzelfde wijze zal omgaan met de medemens? Dat jongeren veel drinken en drugs gebruiken hoeft niet direct tot problemen te leiden, veel hangt af van de sociale verantwoordelijkheid van omringende vrienden en vriendinnen. Hoe prent je je zoon in dat je ook voor meisjes die je pas 1 uurtje kent goed moet zorgen, zelfs al zijn ze misschien al wel dood? Of met andere woorden hoe voorkom je dat je zoon bewusteloze meisjes linea recta in de oceaan prullebakkeert? Is dit gedrag door opvoeders überhaupt te voorkomen? Past deze luchtige omgang met de Normen & Waarden soms specifiek bij de tijdgeest? En welke kwalijke invloed heeft het gedrag van Joran op de positie van eerlijke players die naast een sexy time met meisjes ook heus hun verantwoordelijkheid nemen als het iets anders loopt dan gepland? Vragen waarop we nog lang geen antwoord hebben.

 1. 1

  Mama vd Sloot liet tijdens de uitzending die voorafging aan het wijnincident de hele tijd haar ‘moederlijke/vrouwelijke’ kant naar voren komen: een beetje aangeven dat je het zelf ook heel moeilijk vindt, maar vierkant achter je kind blijven staan.
  Ze deed me denken aan Hillary; hopelijk heeft Chelsea nog niemand geprullebakkeerd.

 2. 2

  Oh my gosh! Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat Joran wel heel erg MTV probeert te zijn met zijn Bitches and Ho’s Myspace/Hyves. Hebben de grefos toch een punt?

  Ik heb trouwens de halve uitzending gemist gisteren, kreeg zo’n zin in een jointje van die Joran dat ik maar meteen los ben gegaan, maar mag wegens zelf-opgelegd regime niet binnen bij de TV blowen:-P

 3. 4

  Carlos in topvorm … “Hoe prent je je zoon in dat je ook voor meisjes die je pas 1 uurtje kent goed moet zorgen, zelfs al zijn ze misschien al wel dood? Of met andere woorden hoe voorkom je dat je zoon bewusteloze meisjes linea recta in de oceaan prullebakkeert?” ;-)

  De zaak heeft ondertussen ook het Belgische nieuws bereikt.

 4. 5

  “En welke kwalijke invloed heeft het gedrag van Joran op de positie van eerlijke players die naast een sexy time met meisjes ook heus hun verantwoordelijkheid nemen als het iets anders loopt dan gepland?”

  Oeie, Villa des Roses == Elsschot. Ook.

 5. 6

  Zegt het sletje tegen haar nieuwe vlam met het lekkere kontje….

  Wie verwacht er ook maar in de allerverste verte iets anders in een nachtclub op Aruba ?

 6. 8

  De jeugd van tegenwoordig… Moet ineens aan een regel denken van de Arabische dichter en denker Khalil Gibran: Ik verlangde naar een moeder en een vader en ik vond de nacht en de zee.

 7. 15

  Waarom Joran zoveel Hyves-vriendjes heeft … Omdat-ie veel op tv komt? Omdat het spannend is? Waarom worden vrouwen ‘penvriendinnetjes’ met seriemoordenaars ? Beats me –gelukkig. Er zijn dingen die ik niet *wil* begrijpen.

  Ik verbaas me echter over de felheid waarmee veel mensen reageren op het hele Natalee / Joran verhaal. Er is geen enkele nuance meer; Natalee is letterlijk de vermoorde onschuld en Joran verdient niet minder dan een nekschot. Wie in iets meer nuances denkt kan rekenen op een scheldkanonnade vol spelfouten.

  Ook Joran is het produkt van opvoeding & omgeving. Dat maakt wat hij waarschijnlijk gedaan heeft (mijn theorie: een meid meenemen voor een beetje ‘strandpret’ en de benen nemen toen zijn beach-bimbo niet goed werd) niet minder erg, maar ik kan daar nog een beetje ‘begrip’ voor opbrengen (jong, onder den invloed, vanuit opvoeding niks meegekregen, paniek alom).

  Waar ik me over verbaas is dat niemand – zijn ouders? – heeft ingegrepen maar juist meewerken. Dat is voor mij veel minder te begrijpen dat wat ik denk dat er die avond gebeurde met Natalee & Joran …

  En wat betreft het ‘Joran ontloopt zijn straf’: dat lijkt me niet. Die is al gestraft, en dat wordt er de eerste jaren echt niet beter op voor hem. Soit, zijn de gevolgen van zijn handelen. De mensen om hem heen komen er wat mij betreft wel te makkelijk vanaf.

 8. 16

  Dat was mevrouw de Vries? Eerder werd gezegd dat het een medewerkster van Pauw & Witteman was. Ik vond het daardoor nogal een pedante opmerking die ze voor zich had moeten houden.

  @ Marti, nou, ik vind juist meevallen eigenlijk. Ik heb even uit pure massa-psychologische interesse het fok.nl forum erop nageslagen en een groot deel gaat inderdaad uit van de gangsta-hypothese. Dat er een stukje minder genuanceerd geformuleerd wordt mag op die leeftijden.

  Durft iemand het aan om te kijken hoe het er op geenstijl voorstaat?

 9. 18

  Onbenullig detail: het aantal vrienden op Joran’s Hyves daalde deze middag van 857 naar 836, zojuist check ik opnieuw de site en nu is zijn profiel niet meer openbaar…

  Gooit Joran vanaf z’n schuiladres zijn Hyves op slot? Is politie/justitie ergens mee bezig of doet Hyves BV aan vermeend corporate imago bescherming soort van?

 10. 19

  Ik vind die Joran hype overigens een hele verademing na wekenlang dat geneuzel over die Wilders film. Al vermoed ik dat de nationale Joran-moeheid, bij het uitblijven van meer nieuws morgenochtend tussen 11.00 en 12.00 intreedt.

 11. 20

  Dat zou ‘ie kunnen zijn ja. Eén van de psychologische aandoeningen waardoor je een pathologisch leugenaar zult zijn — waardoor het nog steeds niet veel zou zeggen.

  En er zijn meer aanleidingen dan full-blown psychopathie voor het zijn van een pathologisch leugenaar. Ik heb begrepen dat hij zichzelf wel dat laatste noemt in het boek wat er over verschenen is.

  Een kundig psychiater eens naar die knaap laten kijken zou interessant zijn ja. Heb begrepen dat ‘ie ook net voor dit gebeuren onder een vorm van counseling/behandeling was.

 12. 22

  Volgens mij zouden we al een hoop winnen als we onze amateurpsychologische driften toch maar wat in toom zouden houden en gewoon eens wat zuiverder zouden kijken naar de voorbeelden die we (‘we’ in de breedste zin) kinderen en jongeren gegeven. En daar vervolgens iets constructiefs en passends mee doen in plaats van maar te doen alsof vrijheid zomaar op zichzelf kan staan.

 13. 23

  Wat doet je denken dat Wout amateur is? Pak er een psychopathie checklist bij en als je gelooft wat je gisteren hebt gezien is er reden voor verdenking.

  En verder, ai, het is André R…

 14. 24

  Ik zie overal in de media uitgebreide psychoanalyses van Joran verschijnen. Als die journalisten nu toch spreken met deskundigen, kunnen ze dan Peterr de Vries ook niet even analyseren? Wat zou daar uit komen? Psychopathische trekjes?

 15. 33

  Helaas gaat de auteur mee in de hysterie. Ik acht het nog steeds mogelijk dat Joran een fantast is, na P&W gezien te hebben zelfs aannemelijk. Je ziet hoe PrdV zich laat leiden door een tunnelvisie, om maar te zwijgen van die andere man. En de manier waarop ze het gebracht hebben, heeft ervoor gezorgd dat Joran moet uitkijken voor een lynchpartij. Laat PrdV snel naar de VS vertrekken en daar blijven. Hij zal het vast goed doen daar.

 16. 35

  @ Rick:

  Met het commentaar dat die checklist bedoeld is voor volwassenen. Onderzoek naar psychopathie bij kinderen en adolescenten is zelf nog jong.

  Maar _als_ je dat verhaal gelooft dat ‘ie verteld heeft in die auto dan mogen er wat alarmbellen gaan rinkelen denk ik ja. Dat verhaal geloof ik voorlopig maar niet…