In Trouw reageert Rob de Wijk op de Nederlandse reactie op de voorstellen voor het steunpakket van de Europese Commissie. Hij blijft zich verbazen over dit gedrag, waardoor Nederland nu ook op ramkoers met bondgenoot Duitsland is komen te liggen. Iets wat niet echt in het belang van Nederland is, maar ja:
Nederland ziet de begroting als een huishoudboekje dat moet kloppen. Veel andere landen zien de begroting als een politiek instrument om iets te bereiken. Het gevolg van de Nederlandse boekhoudersmentaliteit is dat burgers in tegenstelling tot die in andere landen al jarenlang op de nullijn zitten. De koopkracht had kunnen stijgen als de staatsschuld iets groter was geweest.
Nederland is met zijn open economie een van de grootste profiteurs van de Euro. Door de muntunie kan Nederland tegen een gunstige wisselkoers naar de rest van de wereld exporteren. De zwakkere Zuid-Europese landen helpen ons aan die gunstige wisselkoers. Dat Nederlanders daar weinig van merken in hun portemonnee is een politieke keuze, geen wet van meden en perzen.
Reacties (10)
Maar blijf vooral VVD en CDA stemmen….
“Nederland is met zijn open economie een van de grootste profiteurs van de Euro.” Bewijs hiervoor heb ik nog nooit gezien, de Denen doen het net zo goed met hun eigen munt en met onze Gulden deden we het ook altijd prima. We neigen nu een rekening van 23,5 miljard Euro te krijgen dat gaan we er echt nooit meer uit halen. Waar geen we dat geld vandaan halen/wegbezuinigen?
De Zuidelijke landen profiteren juist veel meer van de Euro, vroeger hadden zijn een mega inflatie bij het omwisselen naar de Euro betaalden de Italianen maar liefst 1936 Lire voor een Euro, nu is hun spaargeld veilig en profiteren ze van stabiele prijzen. Daarnaast worden hun leningen goedkoop opgekocht door het ECB wat ze nog eens extra miljarden besparing heeft opgebracht Dit kost ons daarentegen miljarden aan lage rente, instortende pensioenfondsen en beleggers die daardoor vluchten in stenen en de huizenprijzen door het dak jagen. Dat zijn ook kosten die je moet meetellen.
De EU is nu bezig met een ordinaire machtsgreep, ze willen een transfer unie, eigen belastingen en veel hogere begroting door onze strot duwen, als we daar intrappen worden we de eeuwige melkkoe.
Miljarden van de geplande Corona hulp geld gaat naar landen die amper getroffen zijn dat is puur omkoopgeld om ze voor te laten stemmen, dat is alleen al het bewijs dat het niet puur om hulp gaat. Dat we misschien onenigheid krijgen met Merkel is dan jammer, maar die gaat toch niet lang meer mee in de politiek. En daarbij telkens als het er op aan kwam deed ze een onderonsje met de Macron, dus die relatie was toch al niet veel meer waard.
Langzamerhand wordt het tijd om het hele nut van de EU voor ons eens te herzien en moeten we op zijn minst eens gaan kijken naar een kosten baten analyse van dit hele circus en de alternatieven, de Engelsen ontspringen nu deze dans, niet onwaarschijnlijk is dat de Brexit hiermee in 1 klap winstgevend is geworden. Goed om eens in de gaten te houden voordat wij een Duits-Franse provincie zijn geworden.
De koopkracht stijgt ook als de staatsschuld is afgelost toch? Wat zijn we normaliter kwijt aan rente, een miljard of 10-15 per jaar of zo? 1.000-2.000 per huishouden? Bij aflossen is dat gegarandeerd rendement dus, bij een miljard in de economie stoppen is dat nog maar de vraag.
Artikel: “Nederland heeft bovendien fors verdiend aan al die leningen die voor hogere rentes zijn doorgesluisd naar de ‘zakkenvullers’ in het zuiden.” Als die leningen niet grotendeels al zijn afgeschreven, dan gaat dat in de toekomst alsnog gebeuren, toch? Kan me niet voorstellen dat daar netto winst op wordt gedraait (door banken dan wel nettobetalende lidstaten).
Italië is de grote boosdoener: heeft echt geen zwakke economie maar ze hebben al meer dan 20 jaar hun zaakjes niet op orde. Dan is dat toch vooral een mentaliteits kwestie. Daardoor blijft het gesteggel aanhouden en krijg je steeds weer dezelfde discussie. De Noordelijke landen zouden wel gek zijn om steeds weer voor de rotzooi te moeten opdraaien. Wat dat betreft moeten de partijen in Nederland en Duitsland één lijn aanhouden en geen zwakte tonen (hallo D’66) t.o.v. die ‘zielige’ zuidelijke landen.
@3: gebruikelijk is dat banken voor een groot deel schadeloos gesteld worden door lidstaten.
Kijk maar naar Griekenland
@4: Het schijnt dat Italië vooral last heeft van oude schulden.
Dat is een continue aderlating.
Lastige kwestie. Wat De Wijk (zo heet hij, @0, dus niet Van Wijk) volgens mij over het hoofd ziet is dat de “Nederlandse boekhoudersmentaliteit” niet alleen een Nederlandse beleidskeuze is, maar dat het ook een afspraak was in de Eurozone. En dat sommige landen die gemaakte afspraak structureel aan hun laars lappen. Daar zit de echte frustratie van de vrekkige vier, lijkt me.
Er zit misschien ook nog wel wat frustratie vanwege machteloosheid. Omdat er geen middelen zijn om naleving van afspraken in de Eurozone af te dwingen. En machteloosheid omdat kleine landen in dit soort situaties zo weinig in te brengen hebben in de EU.
Ik ben in het algemeen niet zo voor vrekkige politiek. Maar dit voelt een beetje als landen belonen voor hun eigen jarenlang financiële wanbeleid, tegen alle afspraken in. Je moet je vrienden in nood helpen, maar je moet niet de sukkel worden die altijd maar weer geld bijpast voor die aan het eind van aan avondje stappen zijn geld of zijn pasje weer eens is vergeten, of die dan net even niet meer genoeg op zijn rekening heeft staan.
Misschien toch ook eens kijken naar deze vorm van financiëel wanbeleid:
@7
Ja, daar heb je wel een punt. Wij zijn ook niet altijd het braafste jongetje van de klas. Misschien hebben die andere drie van de vrekkige vier wat meer recht van spreken?
Je kan trouwens dat potverteren ook in ander perspectief plaatsen. De private schuld in Nederland is per hoofd van de bevolking meer dan twee keer zo hoog als de private schuld in Italie per hoofd van de bevolking.
Staatsschuld is de keten van grootkapitaal naar de werkende man. Kwijtschelden dir rotzooi, laat bedrijven nu maar eens echt belasting betalen! Dit verdeel en heers feestje heeft lang genoeg geduurd. Ik deel de Nederlandse zorgen om eurovondsten compleet, er is geen vertrouwen dat het Zuiden ineens zich netjes gaat gedragen. Maar ik wil tegelijkertijd ook dat de zuidelijke burgers hun welvaart kunnen verkrijgen. Iedereen heeft schuld in dit spel, alleen de regels kloppen van geen kant!!