Quote du Jour – Obama’s roots

Net nu veel zwarte kiezers Hillary Clinton verlaten voor Barack Obama komt het nieuws dat een burgergenealoog heeft ontdekt (onderzoeksresultaat) dat een voorouder van deze getinte charismatische presidentskandidaat slaven hield (Guardian). Misschien is het een onschuldig onderzoekje zonder vooropgezette bedoelingen of wellicht is het toch een streek om Obama zwart te maken? Het campagneteam reageert in ieder geval rustig op dit in principe irrelevante feit.

Quote du Jour“The findings showed Mr. Obama’s ancestors were ‘representative of America’. It is a true measure of progress that the descendant of a slave owner would come to marry a student from Kenya and produce a son who would grow up to be a candidate for president of the United States, Mr. Burton said. (NYT)

Maar als Nederlander vraag je je toch gelijk af hoe het genealogisch gezien met het VOC verleden van Balkenende, Bos en Rouvoet zit? ..TOCH?!!!

 1. 1

  Ja! Ik wil het weten! Waren Balkenende’s voorouders verantwoordelijk voor de slavenhandel van de VOC? Kneep de overovergrootvader van Bos de inheemse bevolking uit in ruil voor peper of nootmuskaat?

  Iemand de tijd om door al die overzichtelijke en door popup’s geteisterde genealogiewebsites heen te gaan?

 2. 2

  Met het onkuise gedrag van die slavenhouders is de kans veel groter dat de gemiddelde afro-amerikaan ook slavenhouders in de familie heeft dan de witte amerikaan (waarvan er bovendien nog zoveel van na de afschaffing van de slavernij bij gekomen zijn).

  passagierslijsten van de VOC staan hier: http://voc.websilon.nl/ (zonder popups)

 3. 6

  Ik heb ook 2 achternaamgenoten gevonden, een van de twee komt uit “Malonalis” iemand enig idee waar dat is? Google (en G Earth) levert geen hits op.

 4. 7

  Gesteld dat de voorouders van Rouvoet zich Rouwvoet noemden; dat dat weetje er ergens in de 18e, 19e eeuw afgevallen is, dan zou “Jan Rouwvoet” uit Assenbergh, bij Mechelen, een voorouder van Dreetje kunnen zijn.

  Deze Jan Rouwvoet, soldaat van beroep, vertrok op 17 januari 1711 vanuit Zeeland naar de Oost. Dat was een kankerlange reis mensen, dat kunnen wij ons helegaar niet meer voorstellen, afijn, hij kwam pas 18 augustus van hetzelfde jaar aan. Een terugticket hoefde hij niet meer te kopen, want op 12 oktober eindigde zijn dienstverband vanwege dat ie doodging.

  Rough times, weetje.

  http://voc.websilon.nl/
  zoeken op rouwvoet

 5. 9

  Al die willen te Kaap’ren varen
  Moeten mannen met scheurbuik zijn
  Jan-Peter, Wouter en Andre
  Die hebben scheurbuik, die hebben scheurbuik
  W de SD en JPMP, die hebben scheurbuik die varen mee
  [img]http://nieuw-lekkerland.christenunie.nl/l/library/download/13623[/img]

 6. 12

  Verduld, een verre Mechelse voorouder van mij deed exact hetzelfde als die van Rouvoet, @Bever 7.

  Ongetwijfeld een heel stuk beter verging het het knechtjen (ongelogen!) dat later als Zeeuwse predikant door het leven zou gaan onder de naam Dionysius vande Wijnpersse. Heerlijke kerel.

 7. 13

  Mijn voorouders: keuterboeren, krentenwegers, parlevinkers, kleine luyden, veel mis mee dus, want prins noch priester.

  @mescaline: had die Dionysius als pseudoniem “Eclecticus”?

 8. 14

  ‘Misschien is het een onschuldig onderzoekje zonder vooropgezette bedoelingen of wellicht is het toch een streek om Obama zwart te maken?’

  De term zwart maken is ongepast bij dit onderwerp. Netzoals de uitdrukking ‘geen haar op mijn hoofd’ als je het over chemotherapie hebt.

  Beschadigen was de term die iets netter was geweest.

 9. 17

  Zijn zoon Samuël Joannes van de Wijnpersse wrochtte een Academisch proefschrift over de branding der zee en werd later Hoogleeraar der Redeneer-, Bovennatuurkunde en Zedekunde in Leiden. Dit PWNT dus gigantisch BIGTIME ja!!!

 10. 19

  Maar inderdaad, als Balkenende’s voorouders geslavenhandeld hebben, kan Balkenende onmogelijk een goede premier zijn. Als zijn opa tijdens de eerste wereldoorlog smokkelde met Belgie natuurlijk ook niet. Misschien heeft de betovergrootvader van Bos ooit wel een brood gestolen?

  Wat een onzin!

 11. 20

  De voorvaderen van Bush en consorten heulden met de Nazi’s. Dat is ook geen belemmering geweest om president te worden. Gezien de twee presidenten Bush lijkt het erop dat het zelfs een pre is.

 12. 22

  Trouwes, Balkenende’s voorouders better be VOC, want hij schepte er behoorlijk mee op!

  Zou dat trouwens niet werken, T-shirts met “Mijn voourders waren VOC!” of “Proud to be VOC offspring” of iets in die zin erop?

 13. 23

  Leuk om te zien dat Barack ook Nederlandse voorouders heeft (o.a.afkomstig zijn uit Leiden en Amsterdam). Ok, je moet wel helemaal terug naar de 17e eeuw, maar toch.

  Ik hoop dat hij de verkiezingen wint , de peilingen zijn in ieder geval gunstig. Met name de zogenaamde “head to head” peiling waarin hij wordt gekoppeld aan 3 potentiële tegenstanders van Republikeinse zijde. Het resultaat: Barack Obama zou zowel Giuliani als Mccain in een directe confrontatie verslaan. Eerst even afrekenen met Hillary…

  http://www.zogby.com/news/ReadNews.dbm?ID=1252

 14. 24

  @23: Neem dat soort voorspellingen maar met een korreltje zout. Volgens de (zelfs exit)polls zou Kerry ook winnen in 2004.

 15. 30

  Ik heb het even uitgezocht: mij valt niets te verwijten. Ten tijde van mogelijke misstanden verbleven mijn voorouders nog veilig in de moederschoot van het Heilige Roomse Rijk dan wel in de swamp die Drenthe heette.