Quote du Jour | Niet stuk te krijgen…

SargQdJ09“Ze waren niet stuk te krijgen en hadden nog zeker tien tot twintig jaar mee gekund.” (Nedap-woordvoerder Matthijs Schippers in Binnenlands Bestuur).

Wat een waste of space. En wat een kapitaalvernietiging. De overheid laat stemmachines ongebruikt wegrotten in opslagplaatsen van Nederlandse gemeenten. Volgens Schippers gaat het om duizenden stemmachines die met een paar aanpassingen gewoon nog gebruikt kunnen worden. Een onbekend aantal machines werd onlangs op verzoek van enkele gemeenten zelfs vernietigd. Volgens Schippers echter niet omdat ze aan het einde van hun technische levensduur zijn, maar omdat ze volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken niet meer ingezet mogen worden. Staatssecretaris Bijleveld besloot in 2008 om alle stemmachines in de ban te doen, op advies van de commissie Korthals Altes, die het stemsysteem met de machines oncontroleerbaar vond.

Hoeveel kapitaal daarmee werd vernietigd? Volgens Schippers zijn er ongeveer 8500 Nedap-stemmachines in omloop. Een stemmachine kost 3500 euro. Reken dus maar uit (verwijderingsbijdragen niet meegerekend!).

 1. 1

  Dus?

  30 miljoen geprobeerd, geconstateerd dat het de democratie om zeep kan helpen, in elk geval oncontroleerbaar maakt, gevoelig voor malversaties.

  Er zijn grotere kostenposten in de samenleving.
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 2. 4

  En dan vergeet je nog even al het papier en de potloden (rood, cadmiumhoudend?) die weer nodig zijn.
  CO2-neutrale democratie kunnen we dus vergeten.

  @2: We hadden ze mee kunnen geven aan VN-verkiezingswaarnemers.