Quote du jour | Nationale politici

SargQdJ09

Een opgeheven vingertje om nationale politici de les te lezen, werkt niet. Hij moet kritiek niet verwarren met euroscepsis.

Mark Verheijen, Kamerlid namens de VVD, reageert op de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, die vorige week stelde dat VVD, PvdA en CDA in toenemende mate populistische partijen zouden zijn gaan imiteren.

En verder moeten ‘nationale politici’ natuurlijk gewoon boven internationale kritiek verheven zijn. Want dat ‘werkt niet’.

Kortom: een fraaie manier om niet op de merites van Junckers opmerkingen in te hoeven gaan.

 1. 1

  Merites van Juncker?
  Ben benieuwd naar de merites van een zatlap die alleen in het brusselse biotoop van democratie hatende bureaucraten carriere kan maken.

  De uitslag van het referendum wel/geen verdere europese integratie was 2/3 geen verdere eu integratie. Die uitslag staat nog steeds en vroeg of laat wordt hij afgedwongen.

 2. 4

  Was Juncker niet (gedeeltelijk) verantwoordelijk voor het referendumfiasco in 2005? Dan laat hij zichzelf wel kennen met zo’n ordinaire scheldpartij.

  Ten eerste waren er veel meer tegenstemmers dan stemmers op populistische partijen in 2005.

  Ten tweede is het in een representatieve democratie logisch dat de winnende partijen naar de gunst van de kiezer hengelen: als zij het niet gedaan hadden, had een andere partij gewonnen. En de politieke mode van nu heet “populisme”, hoewel het dat in geval van PvdA, CDA, VVD, D66, GL, CU en SGP nauwelijks is. De SP is misschien een beetje populistisch, en alleen de PVV zou echt populistisch genoemd kunnen worden. En laat die nu geen invloed hebben op het beleid.

  Juncker wil gewoon geen ongelijk erkennen, een naar trekje voor iemand die de hoogste politieke post bekleedt.

 3. 5

  En weer wordt tegenstemmen uitgelegd als euroscepsis en ongeïnformeerdheid. Ik heb juist vanwege de inhoud van het verdrag tegengestemd: het wás gewoon geen grondwet, omdat er allerlei dingen in geregeld werden die niet in een grontwettelijk verdrag thuishoren. Die vlag en dat volkslied: prima. Invulling van hoe de Europese democratie en rechtstaat functioneert: uitstekend! Allemaal dingen die in een grondwet horen. Maar er stond nog zoveel meer in…