Quote du Jour | Na DSK Française IMF-baas?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “But it is still wrong. To begin with, the stitch-up, whereby the head of the IMF is a European and the head of the World Bank is an American, is a disgrace. International posts should be filled according to merit. And the growth of emerging economies makes it even less defensible.”
(The Economist)

Opvallend haastig en eensgezind hebben EU-landen zich achter de kandidatuur van de Franse minister van financiën Christine Lagarde gesteld voor de vrijgekomen post van hoogste baas van de IMF. Ze is vrouw (een pluspunt na de escapades van DSK), vegetariër en ze drinkt geen alcohol. En volgens The Economist een ‘superb communicator’ en een ‘excellent manager’. Wat allemaal wel klinkt als iemand die je over de centen kunt laten gaan. Echter: ‘She lacks the technical background that the IMF’s best bosses have had.’ En toen dus een scherpe uitval van het blad tegen haar kandidatuur. In rustiger tijden zouden de Europese landen er ook niet over gepeinsd hebben om opnieuw een Europeaan kandidaat te stellen.

Maar dan vindt de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé het nodig om op tv te zeggen dat Lagarde steun van alle G8-landen heeft, wat impliceert dat ook de Amerikanen achter haar staan. Terwijl Amerika officieel nog helemaal niets heeft gezegd. Na de G8-bijeenkomst zei een niet bij naam genoemde Amerikaanse senior official: ‘It did come up in the meeting and we know what France’s position is.’ Wat toch iets anders is. Lagarde zelf vliegt nu naar Brazilië en ze zal ook India en China aandoen (deze opkomende landen zitten niet in de G8). Kennelijk willen de Amerikanen niet openlijk ja zeggen voordat in elk geval de belangrijke opkomende landen hun steun hebben gegeven. Er zijn bovendien tegenkandidaten (o.a. Mexico) en tot 10 juni staat de kandidaatstelling voor de post van IMF-baas open.

De zaak is dus nog helemaal niet rond. Het is alleen maar heel duidelijk (voor de hele wereld) dat de EU-landen heel graag iets willen wat vooral in hun eigen belang is en waarvoor zij de steun van op zijn minst Brazilië, India en China nodig hebben. Terwijl deze landen ten onrechte, en waarschijnlijk tot hun frustratie, geen deel uitmaken van de G8. Lagarde zelf zegt: “When you are IMF head you become an international animal because you are accountable to all 187 member countries. But I remain deeply French and European by culture.”
“Hmm, of course, we understand your position Ms. Lagarde, but what’s in it for us?”

Reacties (4)

#1 Karl Kraut

Accountable to all 187 member countries? De superb communicator heeft het valse bewustzijn, dat noodzakelijk is voor de baan, dus reeds geïnstalleerd.

  • Volgende discussie
#2 Frank

Ach joh, wat een tendentieus stuk. Zo lang zelfs België meer bijdraagt aan het IMF in de vorm van quota’s dan Brazilië is het toch niet zo gek dat de landen waar de poet vandaan komt het gewoon voor het zeggen willen hebben? Frankrijk staat nog immer boven China. De EU genereert ongeveer 32% van het IMF kapitaal en de VS 18%. China, India en Brazilië staan voor maar liefst 8% in de boeken. Of Lagarde de beste is, is natuurlijk weer iets heel anders.

bron: http://www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.aspx

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JSK

@2: De opkomende economieën mogen van de zittende leden hun quota niet verhogen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joop

Zo ging het de vorige keer:

http://www.mo.be/artikel/strauss-kahn-moet-imf-weer-gezag-geven

Interessant. Wat is veranderd?

  • Vorige discussie