Quote du Jour | Mondkapjesplicht niet reëel

Serie: Dossier:

Quote du Jour

Bruls waarschuwt voor het te snel veranderen van de corona-aanpak. Het zal in dat geval “boetes regenen”. “Als je nu een mondkapjesplicht invoert, leidt dat tot chaos. Ik kan niet garanderen dat mijn mensen dat goed kunnen handhaven”, zegt Bruls. “Laten we reëel wezen: gaan mensen in de kroeg of thuis bij een feestje een mondkapje dragen?”

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, ziet weinig in een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Want regeringen in Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, etc zijn niet reëel?

Het argument dat dit niet goed gehandhaafd kan worden is ook niet echt reëel. Veel mensen zullen zich daar gewoon netjes aan houden. Net als bij de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen overdag. Daarvan zei ook menigeen dat niemand zich daar aan zou houden. Totdat het zover was en veruit de meeste mensen zich netjes aan de nieuwe maximum snelheid hielden.

Reacties (25)

#1 beugwant

Geregeld bekruipt mij het gevoel dat het hele geheen-en-weer met die mondkapjes bedoeld is om het publiek in verwarring, dan wel zoet te houden. Een mondkapje dat werkt (FFP2) mag immers weer niet.

Als we nou eens beginnen met te stoppen het virus te importeren, door passagiersvluchten naar gebieden met code geel en oranje geheel aan banden te leggen en de terugkeerders die dachten ‘dat kan wel’ al op het vliegveld in quarantaine te houden. Dat zal wat provisorisch worden ervaren, maar dat kan dan ook wel.
Zo wordt een saaie strandvakantie toch nog bijzonder.

 • Volgende discussie
#2 pjotr

Op snelwegen rijd ik consequent 100 km/uur (tenzij meer is toegestaan in de nacht).
Het is mijns inzien opmerkelijk hoeveel automobilisten kennelijk een vergunning hebben om sneller te rijden dan die 100 km/uur.
Hoewel ik niet door vrachtwagens word ingehaald.
Meestal moet ik achter een vrachtwagen even gas terugnemen om de lieden “met vergunning” te laten passeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 lmgikke

ffp2 mag wel. we zijn een vrije samenleving. Dat onze overheid incompetent is in hun eigen inkoopbeleid is de reden dat ze het liever niet hebben. Echter is er geen enkele regel of wet die het verbied.

je kunt ze gewoon kopen.

Echter zolang rivm en overheid stug blijven volhouden dat aerosolen niet bijdragen aan de verspreiding (en de wetenschap die niet stil dtaat) blijft negeren, zullen ze ook het nut van mondkapjes niet inzien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Hans Custers

@3

Dus de Nederlandse overheid had gewoon even het wereldwijde tekort aan medische mondkapjes – er is namelijk een pandemie aan de gang, wist je dat? – op moeten lossen? Je lijkt maar weinig besef te hebben van hoe de grotemensenwereld in elkaar zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 lmgikke

@4 nee. de pandemie is al meer dan een half jaar aan de gang. en ik weet heel goed hoe de wereld in elkaar zit. onze overheid heeft zitten slapen en werkt met preffered suppliers. Marktwerking weet je wel, alles out sourcen en geen voorraadbeheer. Dat ze vervolgens vast zitten contractueel is niet mijn probleem.

als hun inkopers er niet in slagen om in te kopen, dan wil dat nog niet zeggen dat de rest van Nederland het ook niet zou mogen…

google zelf eens en je zult zien dat je ze gewoon kunt kopen.

MAANDEN lang horen we dat er geen mondkapjes en testmateriaal is. In elk commercieel bedrijf zou je met zoiets niet weg komen. Daar is een woord voor: incompetentie.

Als landen zoals Bulgarije er in slagen om in april zelf voorzienend te zijn met mondkapjes, dan moet Nederland zich diep schamen als het in Juli nog een probleem is.

Denk toch zelf eens na en geloof niet alles wat je hoort vanuit de overheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 lmgikke

Experts waarschuwen kabinet: neem binnen drie dagen nieuwe maatregelen – https://nos.nl/l/2341651

lees dit eens. RIVM richtlijnen klopten voor geen meter, overheid is laks en mondkapjes werken.

hoor je het ook een van een ander.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 lmgikke
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 McLovin

Als ik het zo lees is het argument; “de wetenschap” is er niet over uit dus doen we het niet gecombineerd met “het is eigenlijk niet te handhaven/mensen gaan andere regels dan niet volgen en zijn we verder van huis”. ?

https://nos.nl/artikel/2341669-geen-sluitend-bewijs-dat-mondkapjes-werken-advies-wordt-nog-niet-aangepast.html

Toch apart, ik zou zeggen met zo een best wel niet prettig virus zou ik bij twijfel juist wel doen. Maar goed we gaan het zien de komende weken, ik zelf bespeur in mijn omgeving al een soort “hosanna en halleluja , alles is voorbij we kunnen weer, wat een flauwekul allemaal, waarom überhaupt nog maatregelen?” -mentaliteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Hans Verbeek

@8: het virus gaat niet terug de vleermuis in: het maakt nu deel uit van de schepping. Als het allemaal verloopt zoals met duizenden andere virussen, dan wordt de bevolking immuun voor dit virus. Piece of cake, been there, done that.

In april had al 6% van de bevolking antilichamen tegen het virus en die worden er niet ziek van. Dat percentage is alleen maar verder opgelopen.
Het lijkt mij persoonlijk averechts werken om nu de verspreiding tegen te gaan. In de zomer hebben de meeste mensen een goede weerstand tegen infecties. Dat lijkt me dus het beste seizoen om met deze miniscule nieuwkomer af te rekenen.
Je kunt natuurlijk ook wegblijven van het virus en hopen dat je het straks in januari niet tegenkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Le Redoutable

De verlaging van de maximumsnelheid was net zo’n schijnmaatregel als de mondkapjes het resultaat voor het milieu was nihil:

https://www.trouw.nl/wetenschap/langzamer-rijden-op-de-snelweg-heeft-nauwelijks-effect-op-de-stikstofbelasting~bf8a5d73/

Er wordt naar mijn ervaring ook niet echt massaal gehoor aan gegeven, ja daar waar er trajectcontrole is en door een paar brave bejaarden maar verder vliegen de bouwvakkerbusjes en vertegenwoordigers je nog gewoon voorbij en dan rij ik zelf al niet heel erg langzaam.

En net als dat ik op de snelweg gebeurt wordt ik op straat regelmatig rakelings gepasseerd door mensen met mondkapjes. Mensen wanen zich veilig en gaan dan hun grens verleggen, het gevolg van autogordels was dat mensen roekelozer gingen rijden en dat werkt met dit soort maatregelen net zo. En autogordels werken dan ook echt, mondkapjes lijken veilig maar helpen amper, alsof je autogordels van elastiek omdoet.

Mondkapjes helpen eigenlijk alleen maar om vloeistofdruppels van de verspreider te remmen. Ik weet niet of je wel eens in zo’n ding geniest heb, maar na 1 keer leer je dat wel af, dan zit het snot aan de binnenkant van het lapje. En het eerste wat je dan automatisch doet is het lapje afdoen en je neus afvegen om vervolgens zonder je handen te (kunnen) wassen overal aan te zitten, weg voordeel. Je moet er ook eens aan ruiken als je hem 3 uur op gehad heb, dan zit er een soort van zweet/pis lucht aan. Die lucht komt van bacteriën die lekker gevoed worden door warme vochtige adem, zeker weten dat “het ook geen kwaad kan”?

Ik ben blij dat wij een nuchter volkje zijn met een RIVM die zich niet gek laat maken door pseudo deskundigen, nu maar hopen dat de politiek ook nuchter blijft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 McLovin

@9: Zijn we immuun voor alle virussen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 McLovin

@10: Pseudo-deskundigen? En jij bent de meta uber deskundige die bepaald en inziet wie pseudo deskundige is en wie niet? Op basis van 1 kranten artikel? Nou ik heb ook een krantenartikel:

https://www.tubantia.nl/enschede/twents-onderzoek-wijst-uit-mondkapjes-in-kroeg-absoluut-noodzakelijk~a74e43c7/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Hans Verbeek

@11:

Zijn we immuun voor alle virussen?

Nee, als we dat waren, sterven de virussen allemaal uit.
We kunnen er mee omgaan, zoals we met honger en koude kunnen omgaan. We hebben alle pandemieën tot nu toe makkelijk overleefd.
Sterker nog: er waren nog nooit zoveel mensen (virusverspreiders) als nu: de mensheid bloeit als nooit tevoren. Ik heb vertrouwen in de oeroude, door evolutie geperfectioneerde immuunsystemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 majava

Komt toch goed uit dat ik gewoonlijk een hekel aan mensen heb. Bijna iedereen loopt weer te klootzakken en lapt dat afstand houden aan de laars. Mondkapjes willen we niet en daar verzinnen we allemaal excuusjes voor, zoals dat afstand houden, dat we dan niet meer zouden toen terwijl niemand dat nu al meer doet, gvd. En dan nog de enkeling die gewoon een viruswaanzin-activist is. En dan hier nuance proberen te zoeken?!

Kijk, ik heb een hekel aan mensen, maar ik val er in dit geval -er heerst een pandemie, weet je nog?- niemand lastig mee. Van mij zal je dat virus niet doorgegeven krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Co Stuifbergen

@9: In het verleden zijn epidemieën ook verdwenen doordat veel vatbare personen stierven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Arduenn

Ik kwam even langs om te kijken of Hans Verbeek nog poep aan het praten was. En, verdomd, inderdaad.

Hans Verbeek je praat weer poep en je weet het want je doet het alleen maar om mensen boos te maken. Sterker nog: je praat meer poep dan ooit tevoren. Knappe kop die zoiets voor elkaar krijgt. Een gemiddelde onwetende die willekeurig maar wat uitkraamt zou het zo bont nog niet kunnen maken.

Zo, tot over een paar maanden weer. Kom ik weer eens kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Frank789

@13: [ Ik heb vertrouwen in de oeroude, door evolutie geperfectioneerde immuunsystemen. ]

Inderdaad, Poeppraat.
Wilt u vrijwillig uw verre van perfecte immuunsystemen aan Ebola blootstellen? Q-koorts? Sars?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Hans Verbeek

@15:

In het verleden zijn epidemieën ook verdwenen doordat veel vatbare personen stierven.

Ja, precies. Als er geen gastheren meer zijn dan sterven de parasieten (virussen) uit. Ik denk dat het nog altijd zo gaat.

Over een paar jaar is er weer een epidemie (griep of iets anders) waardoor er duizenden ouderen en zwakken zullen sterven.
Denk je dat we dat oeroude natuurverschijnsel ooit kunnen verhinderen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 KJH

Ik word echt knettergek van al die aannames over menselijk gedrag die zo veel beslissingen in het beleid rond Covid lijken te informeren. Kan iemand die gedragswetenschapper met kennelijk veel te veel invloed in dit gremium eruit mieteren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Frank789

@18: [ Denk je dat we dat oeroude natuurverschijnsel ooit kunnen verhinderen? ]

Dat deden oeroude natuurvolkeren al in de oeroude tijd.
Iemand met een onbekende ziekte werd het dorp uitgejaagd en eventueel in quarantaine verzorgd ter bescherming van de gezonden. We weten niet eens hoeveel (dodelijke) virussen zo al aan hun einde zijn gekomen.
Intussen kunnen wij dat met Sars en Ebola en q-koorts als we dat willen en niet door antivaxxers en zogenaamde “natuurgekkies” worden gedwarsboomd.

Die empathie voor de medemens zorgde voor dit gedrag en uiteindelijk voor medicijnen en vaccins. De chaos die wij vaak “De natuur”/ “de evolutie” noemen, kent geen empathie en laat een (dodelijk) virus dat enorm veel lijden veroorzaakt gewoon voortwoekeren. En mijnheer Hans -laissez faire- Verbeek ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Bismarck

@13: “We hebben alle pandemieën tot nu toe makkelijk overleefd.”
Survivorship bias.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Hans Verbeek

Tweederde van de wereldbevolking is besmet met het herpesvirus.
Maar slechts weinig mensen hebben er last van. Koortsuitslag en gordelroos krijg je alleen maar als je weerstand verlaagt wordt door bijvoorbeeld stress.
https://www.cbsnews.com/news/two-thirds-of-the-world-population-has-herpes/

Herpes simplex virus is categorized into 2 types, both of which are highly infectious and incurable. HSV-1 causes lesions on the lips or around the mouth commonly referred to as cold sores or fever blisters. It’s primarily transmitted by oral-to-oral contact.
“Most people contract the virus when they’re kids,” CBS News medical contributor Dr. Holly Phillips said. “It usually lies dormant in the system. It’s incurable. You never get rid of it but it lies dormant most of the time. Every now and again people have outbreaks and that’s when you can see the blisters.”

Zo is het ook met SARS-CoV2: niet iedereen heeft er last.
Momenteel is 1% van de bevolking er mee besmet: 170 duizend Nederlanders. Er zijn er maar heel weinig ziek.
https://drive.google.com/file/d/1j0oC4qTqa9g_qh9FqlyQxDKPLfz4xx0e/view?usp=sharing
Het virus gaat nooit meer weg. Accepteer het zoals je de zwaartekracht accepteert. Leer ermee leven.
Lees deze discussie over een jaar nog maar eens terug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Frank789

@22:
[ Tweederde van de wereldbevolking is besmet met het herpesvirus. ] [ Zo is het ook met SARS-CoV2: niet iedereen heeft er last. ]

Wat een onzinnige vergelijking.
Van Herpes Simplex sterven naar schatting jaarlijks tussen de 3 en 33 per 100.000 pasgeborenen.
Van het coronavirus zijn in NL na slechts een paar maanden al 12.000 mensen zo ernstig ziek geworden dat ze het ziekenhuis in moesten en 3.000 daarvan eindigden op de IC waarvan er 870 stierven. Plus buiten het ziekenhuis nog eens 8100 oversterfte. Plus langdurige revalidatie en resteffecten.

Accepteren is niet hetzelfde als lessez-faire. Gewoon doorgaan met zoeken naar vaccins en geneesmiddelen om enorm veel lijden te voorkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Cadeau

Mondmaskers die steeds opnieuw op en af gezet worden zorgen er net voor dat het virus sneller verspreid wordt. Verplicht horeca zaken om aan de ingang een nieuw masker aan de klant cadeau te geven dat ze moeten weggooien als ze de zaak verlaten. Anders heeft dit gadget geen enkele zin, integendeel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 lmgikke

@24: bron? ik wordt moe van dit soort stellingen zonder onderbouwing.

ik vergelijk het voor het gemak even met een huis vol ramen en een deuropening. Er blijken telkens ongewenste gasten binnen te lopen. Dus wordt voorgesteld er een deur in te zetten. Dat wordt uiteindelijk niet gedaan omdat men de deur open zou kunnen laten staan, en men ook via de ramen binnen kan komen.

Het steevast herhalen van deze stelling in Nederland heeft er toe geleid dat elke nitwit het maar blijft roeptoeteren en er niets gebeurd. Blijkbaar werkt propaganda dus goed.

Waarom ipv telkens herhalen van drogredenen niet de tijd gebruiken om uitleg te geven hoe het wel moet? Dan schieten we er tenminste iets mee op.

fictief rekenvoorbeeld: stel een mondkapje verminderd de kans op besmetting met 25%, verkeerd gebruik verhoogd de kans met 25%. Als 30% vand de mensen het fout zou doen, dan nog steeds is het voor de hele groep een vooruitgang om mondkapjes te gebruiken….

En aangezien zowat IEDEREEN mij weet te vertellen dat je mondkapjes wel goed moet gebruiken, dan verwacht ik niet dat er nog veel mensen het fout zullen doen.

Of schat iedereen zichzel slim, maar de rest als erg dom in?

daarbovenop komt nog de geroemde eigen verantwoordelijkheid. Wat maakt jou het uit als een ander het verkeerd gebruikt? Daar heeft die ander toch alleen zichzelf mee??

ter info: begin maart heb ik mijn eigen mondkapje gemaakt met stofzuigerzak als vervangbaar filter. Nu koop ik ze. ik draag ze nog altijd binnen en in drukte (wat ik vermijd).

 • Vorige discussie