Quote du Jour – Marktwerking Ja/Nee

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Afgelopen zaterdagavond zaten een paar miljoen Europeanen in het donker omdat in Duitsland een hoogspanningskabel werd uitgeschakeld voor een passerend cruiseschip.

Quote du Jour ,,We zijn dit weekeind door het oog van de naald gekropen. Door snel elektriciteitsnetwerken uit te schakelen zat niet geheel Europa zonder elektriciteit. Door de marktwerking in de energiesector is het onvoorspelbaar hoe elektriciteit zich beweegt; het is net water, dat zoekt ook altijd het laagste punt. Ik pleit voor een beter waarschuwingssysteem en de Duitsers zullen in hun netwerk moeten investeren; vooral de verbindingen tussen noord- en zuid-Duitsland zijn zwak. Netwerken dienen om die reden niet geprivatiseerd te worden.’’ (Ferd Crone, energiespecialist van de PvdA).

De Nederlandse netwerkbeheerder Tennet vindt het te vroeg om ‘de marktwerking de schuld te geven’ van deze grote storing. ,,Eerst zullen we snel moeten weten wat er precies in Duitsland is gebeurd, maar het Europese net is solide. Waren we nog zoals vroeger ‘eilandjes’ die niet aan elkaar waren gekoppeld, dan was de schade aanzienlijk groter geweest.’’ (Nederlandse netwerkbeheerder Tennet)
Bron: Overal moeten de kaarsen aan (AD)

Volgens mij is de enige marktwerking hier het cruiseschip (vol stinkend rijke rijken uiteraard, ja ja jawel) dat het voorelkaar krijgt dat een hoogspanningskabel wordt uitgezet om er veilig onder door te varen?

Reacties (11)

#1 Mauz

De echte marktwerking is er niet, want de energiejongens hebben ervoor gezorgd dat ze niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor stroomstoringen. Ze gaan pas vergoedingen uitkeren vanaf een bepaalde stroomuitval. En dan volgens mij ook alleen maar aan bedrijven en niet aan consumenten.
Dus zo heb je wel de vruchten van de marktwerking, maar niet de nadelen en hebben ze ook geen echte reden om het stroomnet up to date te houden.

 • Volgende discussie
#2 Mauz

Of is dit nou wat Brinkhorst bedoelde met een nee tegen de Europese grondwet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jb

Wij hebben laatst een kleine stroomuitval gehad, en als je daar meer dan een bepaald aantal uren (ik dacht 4) last van had, kon je 30 euro krijgen van Essent. Dus er wordt wel wat uitgekeerd aan consumenten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ijsbrand

Volgens mij is de enige marktwerking hier het cruiseschip (vol stinkend rijke rijken uiteraard, ja ja jawel) dat het voorelkaar krijgt dat een hoogspanningskabel wordt uitgezet om er veilig onder door te varen?

Was dat wel zo? Er is een enorme scheepswerf in Noord-Duitsland bij Papenburg diep landinwaarts. En telkenmale als die een schip oplevert, moeten bruggen afgebroken worden en nog veel meer, zoals de stroom van een hoogspanningsleiding, om zo’n ding naar de Eems te laten varen.

Tientallen keren is dit blijkbaar goed gegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mauz

En hoe kom je in godsnaam aan 4 uur? Dan moet er echt een centrale of 4 zijn ontploft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Pokka

@ijsbrand: Het was volgens mij inderdaad een schip van die werf: http://www.meyerwerft.de/page.asp?lang=d&main=3&subs=0&did=1114

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jb

Bij een breuk in de kabel (door een aannemer) kwamen wij op zeker een uur of drie, dus vier is vermoedelijk ook zonder dramatische ontploffingen best haalbaar.

Overigens, men moet ook niet doen als of een poosje zonder stroom nu zo’n dramatische ramp is. Zelfs in de context van een ziekenhuis kun je het zien als verplichte test van de noodvoorziening die anders vergeten in een hoek weg staat te rotten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Chinaman

Wat is het punt? Het elektranetwerk moet altijd een constante kwaliteit leveren. De enige manier om dat te proberen te garanderen is om een constante overcapaciteit aan te houden om sprongen in het gebruik tegen te gaan. Kleine netwerken zijn erg inefficiënt omdat die een grotere reserve nodig hebben (iedereen in Nederland zet bv z’n TV aan voor de voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië.) Door het koppelen van netwerken tot een heel groot netwerk kan je die overcapaciteit zo klein mogelijk proberen te houden. Spaart milieu en portemonnee.
Blijkbaar ging er afgelopen zaterdag eens flink wat mis na jaren van probleemloos en zo efficiënt mogelijk draaien. Toch was er na een paar uur weer overal stroom. Prima toch? Netwerk in Duistland dient blijkbaar aangepast te worden en wat veiligheidsprocedures nagelopen. Daarna nooit meer laten gebeuren. Als het nu 5 keer per jaar gebeurt… Of wil je weer terug naar een situatie dat er veel meer overcapaciteit wordt weggegooid?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Branko Collin

Jee. Het ontbreekt aan marktwerking, omdat afnemers geen voldoende vrije keuze hebben. Hadden ze dat wel, dan zou het elektriciteitsbedrijf dat zijn klanten slecht behandelt, opeens zonder klanten zitten.

Het is echter maar de vraag of die vrije keuze tot stand kan komen, omdat dat op alle vlakken redundantie vereist. Voor een echt vrije marktwerking moeten er minstens drie stroomnetten zijn, en dat heeft desastreuze gevolgen voor mileu en overige infrastructuur. Een volledig vrije stroommarkt is daarom niet een optie.

En zonder afdoende vrije keuze is de keuze voor privatisering waanzin. Maar ja, er zullen wel weer voldoende parlementariërs een leuk zakcentje aan verdiend hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@2: Ik zat ook al te denken… De nederlanders zijn het schuld!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@8: Dan moet je toch wat internationaler kijken hoor… Als er voetbal op TV is heeft heel Europa de TV tegelijk aan, dus heb je nog dezelfde overcapaciteit nodig (alleen is die er niet meer, want net zoals jij redeneert menigeen dat er minder overcapaciteit nodig is). Je zult moeten linken met andere tijdzones, Rusland en China bijvoorbeeld, waar de mensen al naar bed zijn als wij ons voetbalwedstrijdje willen zien. Aangezien die geen commerciele energieleveraars toestaan, is privatisering zinloos.

 • Vorige discussie