Quote du Jour | Lithium

Quote du Jour“We accepteren iedereen enkel als klant en minderheidspartner van onze lithiumindustrie.. ..Bolivia en Uyuni moeten er financieel en technologisch beter van worden”. (DePers)

lithiumFreddy Beltrán, functionaris van het ministerie van Mijnbouw in La Paz maakt duidelijk dat de opbrengsten de lithium winning in Bolivia ten goede moeten komen aan het land zelf. Lithium is een alkalimetaal dat niet alleen verwerkt wordt in laptops en mobiele telefoons maar ook essentieel is voor de batterijen van elektrische auto’s. Inmiddels zijn de delegaties van General Motors, LG, Ford, Renault-Nissan en Volkswagen al afgereisd naar zoutvlakte van Uyuni in Bolivia. Maar de regering Morales wil dat Bolivia het lithium niet alleen opgraaft maar ook zelf verwerkt in de batterijen. Zo kan het land een veel hoogwaardiger product exporteren en breekt het met ‘grondstoffen vloek’ waar bijna alle Latijns-Amerikaanse landen (in meer of mindere mate) aan lijden. Het boek Open Veins of Latin America kan dan eindelijk dichtgeslagen worden.

 1. 4

  Goed voor Bolivia, jammer voor de globalisatie (en de rest van de wereld). Als alle grondstoffenlanden dit soort geintjes gaan uithalen is het wel snel gedaan met onze welvaart.

 2. 5

  Tot dat blijkt dat de geproduceerde batterijen kwalitatief niet goed genoeg zijn voor de wereldmarkt. Of dat het op de markt zetten ervan lastig is. Dan komt toch de korte termijn om de hoek zetten.

 3. 6

  als ze dat net zo “efficient” doen als Chavez met zijn olie, dan wordt het een regelrechte mislukking.

  het zal moeten blijken of ze de kennis wel hebben.
  Een overheid die een bedrijf runt is gedoemd tot inefficientie en waardevernietiging.

 4. 8

  Ik denk dat meneer Morales denkt dat het maken van een batterijtje simpel is, als je eenmaal de grondstoffen hebt. Ik denk dat het gevolg zal zijn dat de wereld (d.w.z. Taiwan) zijn schouders ophaalt, de prijs van Lithium even laat oplopen, en vervolgens iets verzint om die kosten weer te drukken.

 5. 9

  @5: De markt zal geen probleem zijn, ook als de kwaliteit tegenvalt. Er is redelijk weinig te kiezen, Bolvia heeft een bijna-monopolie op Lithium en zo’n beetje alles dat goede batterijen (relatief grote energiedichtheid) nodig heeft, is daar dus van afhankelijk.

 6. 12

  Dat ik dat nog mag meemaken, een quote uit The Road to Serfdom van Friedrich Hayek achter een linkje op Sargasso.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Road_to_Serfdom
  http://mises.org/books/TRTS/

  Een goede zaak voor Bolivia, maar de batterijen worden daarna niet meer op de meest efficiënte plek, met het best beschikbare personeel gemaakt, maar zal geproduceerd moeten worden met de beperkte middellen die in dat land aanwezig zijn. Het is protectionisme van de eigen markt. Het wachten is op de protectionisme van andere landen richting Bolivia als reactie op deze actie.
  Een open markt heeft uiteindelijk meer voordelen dan nadelen. Globalisering heeft veel vooruitgang gebracht.
  Channel 4 documentaire Globalisation is Good http://video.google.com/videoplay?docid=5633239795464137680

  Recentie van deze docu: http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1514

 7. 13

  maar de batterijen worden daarna niet meer op de meest efficiënte plek, met het best beschikbare personeel gemaakt

  O schande! Maar wie zegt dat je producten per se door ‘het best beschikbare personeel’ moet maken? Zo’n batterijenfabriek is uiteindelijk ook gewoon lopende-band werk. De mensen die daar achter de lopende band staan hebben geen academische opleiding nodig. Boven een bepaald niveau is het al snel goed genoeg, en het grote verschil is dat de loonkosten in bolivia een stuk lager liggen dan in landen met ‘het best beschikbare personeel’.

  Oja, en leg eens uit hoe het komt dat de maakindustrie grotendeels naar china is verschoven, terwijl daar in eerste instantie helemaal geen know-how aanwezig was?

 8. 14

  @12 Pff of nou de overheid is of een groot bedrijf die die mijnen gaat exploiteren, met vrije markt heeft het iig niets te maken als één marktpartij 50% van de wereldmarkt in handen heeft.