Quote du Jour | Linkse demonstraties hebben twee keer meer kans om uit elkaar gemept te worden

Serie:

In de VS, tenminste:

As images from Wednesday’s riot by pro-Trump extremists at the U.S. Capitol filled our TV screens and social media feeds, one thing was notably absent: the kind of confrontation between police and protesters that we saw during the Black Lives Matter protests last summer. Even though the Capitol mob was far more violent — and seditious — than the largely peaceful BLM demonstrators, police responded far less aggressively toward them than toward BLM protesters across the country. Researchers who track this sort of thing for a living say that fits a pattern.

Hoewel ik vermoed dat mensen die in Nederland de media volgen toch ook een verschil hebben kunnen bespeuren, tussen, pak ‘em beet, de manier waarop gereageerd wordt op protesten van een mensen die protesteren voor een beter klimaat, of tegen racisme, dan pak ‘em beet mensen die actie voeren voor racisme en tegen het milieu.

 

Reacties (9)

#1 Hans Custers

Ik vind het wel lastig om harde uitspraken te doen over de situatie in Nederland. Je loopt het risico om onvergelijkbare situaties met elkaar te vergelijken. Een groep mensen die een kruising blokkeert is nu eenmaal wat makkelijker weg te halen dan een paar honderd trekkers. En het beleid is meestal gericht op de-escaleren. Dat kan betekenen dat er bij betogingen van heetgebakerde types minder snel wordt opgetreden dan bij vreedzame betogingen, om te voorkomen dat het verder uit de hand loopt. Aan de ene kant verstandig, maar aan de andere kant ook wel oneerlijk.

Ik begrijp de indruk en ik heb ‘m zelf ook wel eens. Maar ik ben nog niet zover dat ik het als een hard feit beschouw.

  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Onvergelijkbare situaties met elkaar vergelijken is natuurlijk niet goed. Maar…
Een groep die met een sit-down actie een kruising blokkeert, zich vervolgens weg laat slepen zonder ook maar enige bedreiging te uiten tegen de politie of zelf tot enige vorm van geweld over te gaan, mag zeker vergeleken worden met actievoerders die zich met enig geweld (hekken omver rijden) toegang verschaffen tot een plek die bij voorbaat als no go area is aangewezen en dan ook nog eens zich bedreigend opstellen als ze worden aangehouden.

Als omwille van veiligheid, behoedzaamheid en de-escalatie ’tractor’ het doorslaggevende criterium is, dan weten klimaatactivisten en anti-racisme betogers voortaan met welke middelen zij actie dienen te voeren.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Hans Custers - Reactie op #1.1

Ja, daar zit wel een probleem. Onredelijkheid wordt beloond. Niet alleen bij demonstraties, trouwens. Verontwaardiging of Calimero-gedrag leveren, zelfs als het helemaal misplaatst is, veel meer aandacht van politiek en media op dan redelijkheid en zinnige argumenten.

  • Volgende reactie op #1.1
#1.3 beugwant - Reactie op #1.1

dan weten klimaatactivisten en anti-racisme betogers voortaan met welke middelen zij actie dienen te voeren.

’t Is alleen dat die dingen ook tweedehands niet niks kosten en ik vrees dat ‘even’ huren bij een loonbedrijf er ook niet in zit.
Ik kan me van kort na de FDF-protesten herinneren dat een deur van een ministerie met speelgoedtractoren werd ‘geblokkeerd’. De kantoorpikkies laveerden er wat lacherig tussendoor.

  • Vorige reactie op #1.1
#1.4 Co Stuifbergen - Reactie op #1

Ik kan mij voorstellen dat de politie 1 keer overdonderd wordt als er een kudde trekkers door de binnenstad rijdt, maar het moet toch mogelijk zijn om de volgende keer preventieve maatregelen te nemen.

En de overheid geeft ook een signaal geven door de mate waarin betogers bestraft worden.
Ik herinner mij dat bezetters van een kruispunt een boete kregen.

  • Vorige reactie op #1
#2 Bookie

Moeilijk. Ik kan mij helemaal geen demonstraties voor racisme, of tegen het klimaat herinneren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 majava - Reactie op #2

Tegen het klimaat, dat waren de boerenprotesten voor een deel en je kunt de tegendemonstraties tegen KOZP als pro-racisme aanduiden. Alle gele hesjes protesten waren ook een mix van die dingen, want die gasten hadden geen focus. De reden ook waarom Rutte met ze aan tafel ging, die zag iets van zichzelf in het DNA van die beweging.

#2.2 Bookie - Reactie op #2.1

De boerenacties waren tegen stikstofmaatregelen en niet tegen klimaat. Je kan de tegendemonstraties tegen KOZP niet als pro-racisme aanduiden, want dat blijkt nergens uit.
Wel zie je dat deze demonstranten taakstraffen hebben gekregen, omdat zij zichzelf en anderen in gevaar hebben gebracht. De ER activisten die een kruispunt bezetten en daarmee zichzelf en anderen in gevaar hebben gebracht kregen een boete. Daar kan je een verschil in zien, zoals @0 beweert, maar niet zoals bij de quote.

#2.3 Janos - Reactie op #2.2

Oneens wat betreft die tegendemonstraties tegen KOZP; ik heb nog overwogen om een linkje toe te voegen naar die schandvertoning in Eindhoven, waar enkele tientallen (honderden?) doorgesnoven en bezopen hooligans “ze is een hoer van de zwarten” aan het zingen waren. Ik bedoel, als dat geen racisme meer is, wat wel?

Wat betreft de boeren heb je een punt, dat heb ik een beetje pesterig opgeschreven in 0. Effectief scheelt het echter weinig; ik weet dat het om stikstof ging, daarom “tegen het milieu” en niet “tegen het klimaat” (zoals jij schrijft); en wat de boeren willen heeft wel degelijk een negatief effect op het milieu (je kan hoogstens zeggen dat dat niet hun doel is).