Quote du Jour | Liegen

SargQdJ09Het verslag komt geheel voor rekening van de Amerikanen. In het gesprek met de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO heeft de topambtenaar de Amerikanen niet opgeroepen om minister Bos onder druk te zetten. De ambtenaar heeft daartoe dus ook geen instructies ontvangen van de minister van Buitenlandse Zaken.

Eigenlijk zegt minister Rosenthal gewoon dat de Amerikanen liegen. Dat is best een gewaagde aanpak. Maar misschien moet hij gewoon zijn mond houden. Er rollen zoveel onthullingen uit de cables dat niemand de tijd heeft om ervoor te zorgen dat een zaak tot op de bodem wordt uitgezocht en dat mensen ter verantwoording worden geroepen.

Reacties (9)

#1 Prediker

De vraag is: hoe weet Rosenthal dit? Heeft hij de notulen van die gesprekken ingezien. Wie heeft die notulen gemaakt? Wat is er off the record gezegd?

Ik vermoed zo dat Rosenthal die ambtenaar op het matje heeft geroepen en dat die heeft gezegd dat hij zich niets kan herinneren dat hij dat ooit heeft gezegd.

 • Volgende discussie
#2 krekel

Rosenthal zal zeggen dat hij niet beweert dat de Amerikanen liegen, maar dat zij een uitspraak verkeerd begrepen hebben. De Amerikanen zullen, indien gevraagd, beamen dat het hier inderdaad om een misverstand ging.

Niet zo gewaagd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Zo zal het inderdaad rechtgepraat worden, maar feit is dat er gewoon iemand (of meerdere mensen) hebben gelogen. Het is misschien wel wat kort door de bocht om dan meteen Rosenthal of zijn ambtenaar aan te wijzen als leugenaar. Ook uit andere telegrammen blijkt toch vaker dat de ambassadeurs graag de zaken wat meer richting het standpunt van het Witte Huis kleuren dan de werkelijkheid rechtvaardigt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ALO

Het gaat inmiddels veel verder dan recht praten het gaat echt over het misleiden. Zo hoorde ik op de radio een medewerker van het OM nog verklaren dat het heel normaal was en ook volgens de procedures dat de ambassade werd ingelicht over terroristenverdachten. De tegenwerping dat het vreemd is dat het gebeurde terwijl de huiszoeking nog aan de gang was en dat het ambassadepersoneel zelf zijn verbazing hierover uitsprak, werd volledig genegeerd.

Dit zit scheef, heel scheef.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 vandriel

Er zijn geen notulen, alleen die van de Amerikanen zelf. Want het was (bewust) een informeel onderonsje na de lunch. Lees de letterlijke cable – een zie bevestigd dat de minister liegt:

(Note: In a private discussion after lunch, De
GOOIJER encouraged Daalder to ask Secretary Geithner to tell Finance Minister Bos that the Netherlands would not have a seat in G20 discussions but for its contributions in
Afghanistan. Bos is head of the Labor party and key to the Dutch cabinet,s decision on Afghanistan (reftel A, B). End Note.)

ps: Mijnheer De Gooijer is afgelopen vrijdag – uiteraard geheel toevallig – door het kabinet benoemd op een hoge post in Brussel. Hij is ook prominent CDA-lid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 cor mol

@ALO

Geruchten dat de Amerikaanse vlag binnenkort worden uitgebreid met een 51e ster omdat New Netherlands wordt ingelijfd bij de VS wordt door Minister Rosenthal ontkend noch bevestigd. Minister Opstelten deelt desgevraagd mee dat zijn Ministerie Veiligheid en Justitie alvast overeenkomstig handelt en alle dossiers aan Washington beschikbaar stelt. “Dit komt onze veiligheid zeer ten goede, want aan de AIVD en het OM kun je toch niks overlaten”, stelt hij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@5: Misschien is in de cable wel gelogen? Of vertrouw jij zonder meer Amerikaanse diplomaten eerder dan onze eigen ministers en ambtenaren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 vandriel

@7: Ja natuurlijk! Amerikaanse diplomaten die een vertrouwelijk stuk (denken te) schrijven, zijn heel veel betrouwbaarder dan een Nederlandse minister die zich in het openbaar uit een netelig parket moet lullen in de wetenschap dat hij daamee weg zal komen – gezien de schoothondjesopstelling van de regeringspartijen.
Wat een naiëve vraag, zeg. Bij de echte Bismarck zou hij niet zijn opgekomen. Ga ‘ns rechtop staan, joh!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

Rosenthal hoopt gewoon dat de wolk overdrijft. Hij kan niet zeggen dat De Gooijer dat soort zaken heeft gedaan. Vanwege zijn eigen positie, De Gooijer zelf (in Brussel PV geworden) enz. Een minister beschermt zijn eigen mensen, zodat zij hem beschermen.

 • Vorige discussie