Quote du Jour | Leren schuld bekennen…

SargQdJ09“They taught me how to plead guilty. They told me to repeat what they said, and I had to, or I would be beaten.” (Een onterecht van moord beschuldigde Chinees)

Ondanks dat westerse hoogwaardigheidsbekleders regelmatig naar China reizen om de mensenrechten aldaar aan te kaarten, zitten er in China heel veel mensen onterecht in de gevangenis, blijkt maar weer eens. De Chinees Zhao Zuohai (57) werd letterlijk voorgezegd hoe hij schuld moest bekennen aan moord. Zhao werd veroordeeld voor het vermoorden van zijn buurman, kreeg eerst de doodstraf, vervolgens 29 jaar celstraf, maar kwam onlangs vrij omdat hij onschuldig bleek. Schijnheilige Chinese autoriteiten besloten de man echter te compenseren. Als schadeloosstelling voor de slagen met stokken, het afsteken van vuurwerk boven zijn hoofd en het onterecht in de cel zitten ontving de Chinees circa 76.000 euro. En het Chinese rechtssysteem? Daaraan verandert natuurlijk ook na deze zaak geen ene r**t.

 1. 1

  Gelukkig zitten er in Nederland, VS en/of andere westerse landen niemand onschuldig in de cel, met of zonder bekentenis…

  China is een idioot groot land met redelijk “beschaafde” kuststroken en een gigantisch druk bevolkt en compleet achtergesteld achterland (Henan bv). Moet ik iemand uitleggen dat een politiebureau, rechtbank en openbaar ministerie er daar anders uitziet als bijvoorbeeld CSI Miami?

 2. 2

  @1: Ik moest eigenlijk meteen denken aan de Puttense moordzaak, waar (weliswaar zonder slagen) verdachten ook hun bekentenissen in de mond werden gelegd. China ligt maar een paar jaar achter op het Beschaafde Westen.

 3. 3

  @1 Ik heb nog nooit een aflevering van CSI/law and order+clones gezien waar geen getuigen/verdachte gechanteerd werd tot het geven van een getuigenis/bekentenis.

 4. 4

  Zal het percentage onschuldige in de bajes zittende Nederlanders waarschijnlijk behoorlijk lager dan in China, maar van het aantal schuldigen dat vrij rondloopt durf ik dat niet a la minuut te garanderen ;-)