Quote du Jour: “Kinderarbeid”

Quote du JourHet klinkt hartstikke krom, maar we krijgen onwijs hoge boetes als we ons daar niet aan houden“.

RTL mag geen kinderen als toeschouwers toelaten bij haar ijsdansshows omdat dat verkapte kinderarbeid zou zijn. Leden van de tweede kamer hebben zich inmiddels over deze belangwekkende zaak gebogen en hebben na ampel beraad verklaard dat dit inderdaad een beetje onzinnig is.

Helaas zijn regels regels. Toch?

 1. 1

  De politiek heeft de afgelopen 4 jaar een duidelijk signaal afgegeven dat regels regels zijn en nu zijn de ambtenaren een beetje bang dat zíj de zwarte piet toegespeeld krijgen als ze een beetje redelijk zijn en dat dan achteraf gezien fout bleek te zijn geweest.

 2. 3

  Sinds wanneer is als toeschouwer op TV komen arbeid? Ik voorzie grote problemen voor de lokale/regionale zenders rond carnaval…

 3. 4

  Krijgen die kinderen dan een deel van de winst van SBS of RTL? Krijgen ze betaald om daar te zitten (of is dat geen criterium?).

  Ze dragen in elk geval wel bij aan de instandhouding van die mediaimperia. Ze werken wel degelijk voor die systemen.

  Ik krijg wel een goed gevoel bij een verbod op kijken naar -dwz. fysiek aanwezig te zijn bij – die shit van SBS en RTL.

 4. 5

  Op zich begrijp ik het wel. Het publiek dient als een soort levend decor.

  Maar een uitzondering voor de familie van de schaatsers moet kunnen. Ik lees dat die nu alleen wordt aangevraagd voor de familie van de ‘bekende’ schaatsers. dat vind ik dan weer raar.

 5. 6

  Overigens zou ik, als ik neefje van een ‘bekende’ schaatser zou zijn, er alles aan doen om niet mee te hoeven.

  Je schaamt je toch rot.

 6. 8

  wat een hoop gelul.
  Dus kinderen die op een rockconcert aanwezig zijn als de opname’s voor de live-cd worden uitgevoerd mogen ook niet.

  Ze worden toch niet betaald om daar te zijn. Ze zijn ook niet contractueel gebonden om daar te zijn.

 7. 9

  Ze idd boetes moeten uitdelen als daar kinderen zitten, is toch je reinste kindermishandeling al dat “……. with the stars” gedoe

 8. 10

  Artikel 1.2 Arbeidsomstandighedenwet:
  “In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt mede verstaan onder arbeid: de verrichtingen van een kind ter naleving van een overeenkomst.”

  Waarom mag een kind van jonger dan 12 wel naar het kerstcircus en niet naar de ijsdanssshow? In beide gevallen is er een overeenkomst en een financieel belang bij de aanwezigheid van het kind (toegangskaartje bij het circus / (reclame-) inkomsten voor de omroep). Alleen in het laatste geval wordt de aanwezigheid van het kind als `meewerken’ aangemerkt.

  In het circus werkt het kind zelfs feitelijk meer `mee’ dan bij de ijsdansshow. Denk aan interactie met clowns e.d. (overigens moet men daar i.h.a. ernstig mee uitkijken).

  Het verschil zal zitten in de vraag ten behoeve waarvan de `arbeid’ wordt verricht. De opvoering in het circus is alleen ten behoeve van het daar aanwezige publiek (dat zit daar alleen voor zichzelf), de ijsdansshow is ten behoeve van het publiek voor de buis en de adverteerders.

  Ben benieuwd of de arbeidsinspectie in actie komt zodra er een televisiecamera in het circus aanwezig is, bijvoorbeeld voor het opnemen van een DVD. Het is een eigenaardig onderscheid.

 9. 11

  Pff, wat een onzin. Gevalletje driedubbel dik doorslaan dit hoor.
  Nee dan dat initiatief van Teun? van der Keuken,..van de keuringsdienst van waarde,..die slaafvrije chocolade…proces uitlokken!….Briljant!

  ”Tony chocolonely”

  Koopt Allen!

 10. 12

  Wat is dat nou voor onzin: ‘regels zijn regels’

  De politiek zit daar om regels te bedenken en aan te passen. Klopt de regel niet: aanpassen dus, en snel een beetje.

  Ik wil de komende jaren geen ‘regels zijn regels’ meer horen uit de mond van een politicus (of iets wat daarvoor moet doorgaan)

 11. 15

  Overigens gaat maar 1 (extra) cent per reep naar die cacaoboer in Ghana. Marges voor opkopers, tussenhandel, importeurs e.d. blijven uiteraard. Plus bereidheid consument 70 cent extra te betalen. Loskomen van de goederenmarkt. Zit wat in.
  Vrijheid van handelen geven. In relatie met vluchtelingenprobleem kijk ik daar wat versimpeld misschien op die manier tegenaan. Dat ze niet zo gauw laatste centen aan gewetenloze Gouden-Europese-Bergen belovende mensensmokkelaars geven. Scheelt Europa misschien opruimen van té lang in water gelegen zwartgeblakerde drenkelingen misschien of bouwen van huizenhoge hekken. Uiteindelijk.

  I.p.v. het makkelijke vingertje ”Wat moeten jullie hier rot op”….

 12. 16

  Dit is toch belachelijk.. dat de 2e kamer zich hier mee bezig houdt.. er zijn toCh wel belangrijkere dingen!!..
  Oja regels zijn regels is een KUT zin.. wil ik echt nooit meer horen.. want als het echt zo is zou er ook geen 2e kamer hoeven te zijn!..

  Stel Kippen zonder koppen