Quote du Jour | Je ding doen niet langer oké?

SargQdJ09 “Je ding doen is de winnaar van de Vaagtaalverkiezing 2009. Dat communiceren wij zeg maar proactief naar de stakeholders door. Trots presenteren wij daarom hier een stukje definitief eindconcept van de verkiezingsuitslag. Vaagtaal is immers onze kerncompetentie, daarmee blijven we dicht bij onszelf. Okééé, out-of-the-boxdenken is in principe ook niet slecht, zolang je beleidsbeleid maar transparant is.”

VaagtaalDus. Als het ware. De uitdrukking ‘je ding doen’ is gisteren uitgeroepen tot vaagste vaagtaal van 2009 op de site Vaagtaal, waar een groep taaldeskundigen vijftig woorden en uitdrukkingen selecteerden uit ingezonden taalergernissen. In totaal 1950 mensen kwamen daar in de afgelopen twee maanden tot deze keuze. Vorig jaar was iets ‘een plekje geven’ de vaagste. Verder werden er intrigerende verschillen tussen mannen en vrouwen doorgecommuniceerd. Vrouwen blijken zich mateloos te ergeren aan ergens een plasje over doen. Mannen vinden dit juist heel normaal. Zou dat komen doordat deze laatste groep gewend is om zeg maar dagelijks een stuk gericht te plassen in-the-box? Dus in principe toch zeg maar een stukje penisnijd? De les van dit alles lijkt dat iedereen maar het beste dicht bij zichzelf kan blijven als hij dingen doorcommuniceert. Zijn we niet allemaal stakeholders in een stuk taalgebruik dat niet “onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend” is?

 1. 10

  Van “zijn ding doen” had ik nog niet eerder gehoord, totdat ik een aflevering van het TV-programma “de Reünie” zag. Hierin vertelde een paardenhouder uit Texas, dat in een bepaalde ruimte de fokhengst “zijn ding ging doen”. Dit hield in, dat de hengst zijn lid in een soort apparaat stak, waarna er sperma werd afgetapt. Hoe genoeglijk het voor het beest was, weet ik niet. Maar sindsdien heb ik een concreet beeld van “zijn ding doen”: Het mannelijk lid in een apparaat steken. Dat noem ik geen vaagtaal.

 2. 13

  It’s your thing, do what you gotta do [*], maar ik heb zoiets van : misschien hoog tijd voor duidelijk Nederlands (kliklmelink, pdf) ! Kunnen we dàt afspreken ?

 3. 16

  @8 ah, gelukkig nog iemand die dat vindt, dat aanstellerige: ‘soort van’, “Ja, ik ben verliefd, soort van”, kwaakte de bakvis. Wat is er gebeurd met gewoon: soort?

 4. 18

  @ 16

  Het schokkende is dat ik 2 dagen voor die post in een vergelijkbare situatie ook ineens uit mijn mond hoorde komen ‘soort van’. ‘Wat zeg ik nu weer’? denk je dan meteen.