Quote du jour | Jaws MMVIII

“If you want to know where we are right now, rent the movie “Jaws”. We’re at that moment when Roy Scheider first sets eyes on the Great White Shark and comes back and says to the skipper, with eyes wide with fear: ‘You’re gonna need a bigger boat’.”

Thomas L. Friedman, befaamd collumnist en grossier in Pullitzer prijzen, luidt in de NYT van zondag op geheel eigen wijze de noodklok over de financiële crisis.
Barack Obama krijgt als aanstaand president een dossier voor zijn kiezen, dat volgens Friedman geen andere presidentiële starter ooit heeft aangetroffen op zijn bureau in de Oval Office: ‘We’re in the midst of a terrible economic meltdown, the current administration has lost all credibility, the House of Representatives is full of knuckle-dragging Neanderthals, and the public is being whipsawed between free-market fundamentalists preaching the virtues of just letting the market rip and left-wingers who think we can punish Wall Street while protecting Main Street’.
Barack Obama kan niet wachten tot 20 januari met het aanpakken van de gigantische problemen. Hij moet, aldus Friedman, als een gek aan de gang gaan met het stimuleren van de economie, waar het maar kan. Friedman tekent daarbij – terecht – aan dat de al uitgeputte schatkist dergelijke miljardenverslindende ingrepen nog even wel moet kunnen financieren. Dat wordt nóg meer schrapen en nóg meer geld bijdrukken. Barack Obama heeft zich alvast met een leger top-economen omringd en de wereld mag hopen dat die spoedig met een deugdelijk reddingsplan op de proppen komen.

 1. 1

  Lijm van de economische paradigmtische muur is kritisch geworden en verdomd komt er iemand bovendrijven die zodoende de vrijheid heeft weer (een nieuwe) orde te scheppen.

  Opmerkelijk zoals die twee parameters bij elkaar komen. Golven kan je uitdoven maar deeltjes niet blijkt alweer.

 2. 3

  Friedman is in paniek en hij lult dus.
  De crisis heeft de VS al een voorsprong gegeven. Buitenland levert erg fors in, zelfs Iran.
  Nothing a secretly smooth running money printing machine can’t fix. Er wordt net genoeg gestunteld om dat echt te doen lijken.

 3. 4

  Volgens mij is het voornaamste wat Obama moet doen aan Wallstreet *niets*. Iedere keer dat een regeringsleider de bek opentrok in de voorbije maanden, ging het zuidwaards met de koersen, en noordwaards met de prijzen. Mensen moeten vreten en wonen, en de taak van regeringsleiders is er stilletjes voor zorgen dat we dat daar op een realistische manier aan kunnen komen. Een zachte landing, dat hebben we nodig.

 4. 7

  Wat nooit bestaan heeft, kan je ook niet redden.

  Zoals Friedman het zegt: bedrijven hadden $30 in schulden uitstaan voor iedere $1 die ze echt in kas hadden.

  Die $30 bestonden alleen op papier, en was gebaseerd op de aanname dat er dekking voor was. Dat bleek niet zo te zijn, en een groot deel van die $30 was hete lucht.

  Dat resulteerde in een economie met een waarde van 10, waarvan 3 a 4 punten dus op lucht gebaseerd bleken te zijn.

  Dus blijkt die 10 ineens jaren lang een 7 of een 6 te zijn geweest.

  Toch proberen regeringen die weggevallen lucht aan te vullen met echt geld. Dat kán helemaal niet; er stond vele malen meer aan papieren schulden uit dan er geld is op de wereld.

  We zullen gewoon moeten leven met het feit dat de reële economieën van landen kleiner zijn dan we altijd dachten. Dat heeft grote repercussies; het zal blijken dat de basis voor veel banen en bedrijven nu wegvalt.

  We hebben elkaar jarenlang voor de gek gehouden. Financiële experts die de boel zó fantaseerden dat ze op een gegeven moment zelf niet meer wisten wat geleend was, en wat niet.

  Statistici van de CBS’en van deze wereld die hete lucht classificeerden als ‘economische groei’.

  Politici die niet het lef hadden om te zeggen dat het allemaal minder moest.

  En wijzelf, die al die zoete koek slikten.

  Er komt een shake-out, en zeer moeilijke tijden. Maar wie zal op een gegeven moment het lef hebben om op te staan, en te zeggen: “Deze ‘moeilijke tijd’ zal nog lang zo blijven, want dit is de échte economie, geschoond van hete lucht”?

 5. 11

  Ik had ook gehoopt, net als toinerz, dat niemand Friedman nog serieus neemt. Het “suck on this” interview vat goed samen waarom die man zo fout is als het gaat om het Amerikaanse buitenlandbeleid. Deze bespreking van Friedmans schrijfstijl en zijn economische gedachtengoed is ook de moeite:
  http://www.nypress.com/18/16/news&columns/taibbi.cfm

  Bonuslink, die aantoont met wat een idioot we te doen hebben:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Friedman_(unit)

  Extra bonuslink, die bewijst dat Friedmans economische adviezen kunnen worden genegeerd:
  http://www.vanityfair.com/online/politics/2008/11/thomas-friedmans-world-is-flat-broke.html