Quote du Jour – Isaak Asimov

Quote du Jour“Never let your sense of morals get in the way of doing what’s right”
De Quote du Jour op dinsdag – die vorige week dinsdagmorgen lekker in z’n bed lag – heeft vandaag de Russisch – Amerikaanse schrijver / biochemist Isaak Asimov voor u gevonden. Een ethiek besef waarin vooral het werk van Nietzsche weerklinkt. De babbelbox staat op Times Square in New York en vraagt u: “Welke principes zet u opzij om een hoger doel te bereiken?” (bedankt, Erik!)

 1. 3

  Ach, zo groot is mijn macht niet. Als ik erg moe ben gooi ik wel eens papier in de vuilniszak in plaats van de oud-papierdoos.

  En politici dealen er constant mee, denk ik zo. Kapitaalvergroting boven democratie, twijfelachtige veiligheid boven privacy, asfalt boven schone lucht, etc.

 2. 4

  Het leuke vind ik dat Asimov bekend is van zijn Wetten van de Robotica, waarin hij voorspelt dat een bepaalde basismoraliteit bij robots op een basisniveau moet worden ingebouwd, waar zij niet van kunnen afwijken.

  Veel van zijn literaire werk draait om dillema’s waarin moraliteit niet altijd overeenkomt met doing what’s right. Zijn robots zijn bij uitstek geschikt om vorm te geven aan rigide normen en waarden.

 3. 8

  Ik probeerde eerst iets te zeggen over de uitspraak maar dat werd een lange verhandeling die maar voor mezelf zal houden.

  @4
  Zijn robots zijn bij uitstek geschikt om vorm te geven aan rigide normen en waarden.

  Ik krijg juist de indruk dat zijn robots juist binnen de wetten uitweg zoeken uit de rigiditeit die ze lijken te bieden. De foundation (alle zes boeken) vind ik daar bij uitstek een voorbeeld van.

 4. 9

  @7 Waar van af? Of je de Pabo wel of niet kan afmaken?

  Als je de k in de russische spelling bedoelt, die luidt (tegenwoordig) Айзек Азимов, wees dan consequent.