Quote du Jour | Human Leaks

SargQdJ09In an email to supporters, Assange said WikiLeaks has the Garani video and “a lot of other material that exposes human rights abuses by the US government”.

WikiLeaks: het behoort tot de heel sommige dingen die de wereld een betere plek maken. Een fascinerende zet op het schaakbord der moraliteit: WikiLeaks gaan nu eerst de pers waarschuwen dat er een mogelijk zwaar beschamende video de wereld ingaat. Uiteraard moeten zij dat doen, en uiteraard heeft het Pentagon het weer over dat rare woord ‘insurgent’ waarmee je alles levend van een ander land kennelijk kan wegvegen, en schermen ze weer met hun ‘national security’ waarmee je blijkbaar altijd wegkomt. Troefkaart!

Benieuwd of het zover komt, de Afghaanse slachtingfilm, maar het is duidelijk dat de spanning tussen ‘staatsbelang’ en ‘aan het licht brengen’ tot grote hoogte is gestegen sinds de Bradley Manning-story. De oprichter Julian Assange zou met de dood bedreigd zijn, en er komen herhaaldelijk boodschappen dat WikiLeaks zelf voortdurend moet vrezen voor haar bestaan.

Sinds we weten dat Afghanistan een mineraal ElDorado is, gaan we nog niet snel van deze “War On Morality” verlost zijn.

 1. 1

  Sinds we weten dat Afghanistan een mineraal ElDorado is, gaan we nog niet snel van deze “War On Morality” verlost zijn.Sinds wie dat weet? ‘We’ weten dat al heel lang.

  En India gaat graven, de VS voeren dus volgens bovenstaande logica, net als in Irak, oorlog om concurrenten van grondstoffen te voorzien. Smart.

 2. 2

  Wat die gast doet is rete-gevaarlijk, maar dat weet hij zelf ook wel. Dat is het enige wat ik erbij voel: dat je wel knettergek moet zijn om te doen wat hij doet. Het beste wat hem kan overkomen is nog dat e.o.a. geheime dienst hem uitkoopt en onder haar hoede neemt. Want zoals het nu gaat, gaat het echt vandaag of morgen fout.

 3. 3

  Volledig eens met KJ, die gast hecht weinig waarde aan zijn leven. Maar ik vind het initiatief wel zeer prijzenswaardig

 4. 4

  Maar die staatsgeheimen, dat slaat toch eigenlijk nergens op. Waarom dat verbergen, wat valt er dan te verbergen? Hoe is het mogelijk dat de Nederlandse MP geheime verdragen mag sluiten mat andere landen, zonder dat wij daar iets van weten? Hoe is het mogelijk dat ambtenaren, militairen of politici als ze stomme dingen doen, of dingen die niet mogen, dat ze dat zo kunnen verbergen, en dat ze de klokkenluider die erover begint ik weet niet wat kunnen aandoen? Ik kan daar zo kwaad over worden.

 5. 7

  @Dommertje; Jij zou er ook geen problemen mee hebben als de lokatie en de bewapening van Nederlandse fregatten te allen tijde openlijk bekend was ? Ik noem maar een zijstraatje hoor.

 6. 8

  “Sinds we weten dat Afghanistan een mineraal ElDorado is”.
  Er is nog door niemand bewezen dat de eventuele mineraalvoorraden aanwezig in Afghanistan economisch rentabel gewonnen kunnen worden.

 7. 10

  Zou de “war on morality” een andere betekenis krijgen als aangetoond zou worden dat al die mineralen een waardeloze vervuilde zandbak blijkt te zijn? Als ik je goed lees wel, want dan zou de achterliggende gedachte van het beginnen en handhaven van een oorlog ten behoeve van economisch mijnbouwbelang ineens geen houvast meer hebben.

 8. 11

  Subtiel. Maar ik denk dat Wikileaks en Bradley Manning zich niet zozeer bekommeren over het waarom van een oorlog, maar wel het hoe.
  Dat je uiteindelijk uiteraard moet uitkomen bij het vermijden van oorlog en dus de vraag naar het waarom is de aard der zaak zelf.

 9. 13

  We begeven ons meer en meer op twee paralelle wegen. Inderdaad staatsgeheim (corporate belangen) enerzijds en een open samenleving aan de andere kant van de middenberm. De vraag is, hoeveel onderdrukking door corporate belangen laat jij je welgevallen? Wanneer je eigen straat twee weken wordt afgezet voor een sport-evenement? Of het abstracte geval wanneer we in NL tijdelijk een FIFA-merkenrecht-wetgeving gaan toestaan. En hoe ga je dat verbeteren?

  Gaan die twee rijstroken op deze weg op het moment uit elkaar? Zijn we hier meer over gaan nadenken na de hoge olieprijs van 2006/2007 en de financiele crisis van 2007/2008? Zijn die corporate belangen zo groot dat ander leven en andere vrijheden er voor moeten wijken? En hoe ga je dat verbeteren?

 10. 14

  12: met de gegroeide interesse in de Afgamineralen wordt de kans op het beëindigen van die oorlog nòg kleiner > doe de kans op smerigheid IN die die oorlog ook > dus verschuift op het front van de publieke opinie > “we dus nog niet snel van deze “War On Morality” verlost zijn”

 11. 15

  @14, juist andersom. Zolang er oorlog is zullen mijnbouwmaatschappijen geen externe financiering riskeren/krijgen om eventuele projekten te ontwikelen.