Quote du Jour | Grenzen aan de groei

Serie: Dossier:

Quote du Jour

… het is allemaal onderdeel van het herstellen van ecosystemen. Want dat is wat virussen doen

Voor De Volkskrant interviewden Evelien van Veen en Maarten Keulemans viroloog Marion Koopmans, die een onderzoek van Graig Venter aanhaalde waaruit onder andere naar voren kwam dat virussen invloed hebben op ecosystemen en bijvoorbeeld uit de hand lopende algengroei af te remmen.

In feite is dat wat er nu bij ons ook gebeurt”, zei Koopmans. “Als er steeds meer mensen en steeds meer dieren steeds dichter op elkaar komen te zitten, komt er toename van het risico op virusinfecties, wat voor een soort natuurlijk herstel van het evenwicht zorgt.”

Marion Koopmans is er overigens geen voorstander van het covid-19 virus dan maar ongeremd zijn gang te laten gaan en is “toch blij dat we zo zwaar hebben ingezet”(doelend op de ‘lockdown’).

Op de vraag hoe de wereld er uit moet zien om een volgende viruspandemie te voorkomen, antwoordde ze:

Ja, dat is een lastige vraag. Erkennen dat we daar serieus naar moeten gaan kijken. Het begint met de grenzen-aan-de-groei-discussie. Hoeveel moeten we willen reizen? Hoeveel vlees moet je willen blijven eten?

Voor u nu zelf de antwoorden op die vragen al gaat invullen: lees eerst het hele interview en de genuanceerde antwoorden van Koopmans.

Reacties zijn uitgeschakeld