Quote du Jour | Goede stappen

Serie:

Quote du Jour

Slob denkt dat met 9 miljoen euro “goede stappen gezet kunnen worden”.

Met een onderwijsstaking in het vooruitzicht die steeds groter dreigt te worden – inmiddels gaan ruim 4000 scholen dicht – moet men op het ministerie van OCW gedacht hebben: Tom Poes verzin een list!

En dus liet men minister Arie Slob afgelopen maandag bekend maken dat het onderwijs 9 miljoen euro extra krijgt voor zij-instromers in het onderwijs. Dat is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Misschien net genoeg om 90 leraren voor een jaar van te betalen, terwijl het verwachte tekort minimaal 2900 voltijdsbanen is. En na dat jaar dan? Heeft de minister / het ministerie een idee voor een structurele oplossing?

Wellicht is het verstandiger dat de minister met een echt plan komt om het lerarentekort op te lossen in plaats van met een proefbalonnetje wat kruimels over het onderwijs uit te strooien. Hij was toch niet van gedachte dat deze doorzichtige truc niet wordt doorzien in het onderwijsveld?

Die 9 miljoen waar Slob gister mee kwam, is natuurlijk veel te weinig, maar dat geld is er helemaal niet. Het geld wordt nog gezocht binnen de huidige begroting. Waarom brengt Slob dit nieuws nu naar buiten?

— Esther Sloots (@Es7788) January 28, 2020

 

Reacties (4)

#1 beugwant

Het zal wel weer te simpel gedacht zijn, maar als je nou eens geen peperdure patserportretten aankoopt, een transactietaks invoert en de dividendbelasting herinvoert, dan hebben we van dat geld over een jaar of twintig een generatie kooplieden opgeleid die dat makkelijk kunnen terugbetalen. Win-win, maar het vereist wel een lange termijnvisie….

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

@1:
Als al de overbodige regels met bijbehorende management en andere administratieve kosten overboord gooien, is er ook al een aardige duit te verdelen.

Dit vond ik wel aardig :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Co Stuifbergen

9 miljoen is inderdaad weinig.
Ik denk dat een leraar iets minder dan honderdduizend euro per jaar kost, maar als een leraar 40-duizend euro per jaar kost, zijn het nog maar 225 leraren.
Op een tekort van 2900, blijkbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ronzhu

@3 Personeelskosten zijn voor de werkgever iets van 150% brutosalaris toch? Dan zit je op 150 fte.

Let wel dat je als docent gezien de huidige tekorten een stuk steviger kunt onderhandelen als zij-instromer met redelijk wat werkervaring en verwachtingen rond matchen van oude salaris, zou me niks verbazen als die wat hoger in die bandbreedte zitten en je niet meer dan 100 man kunt betalen.

  • Vorige discussie