Quote du Jour – Go West?

Quote du Jour“Veel Amerikaanse CEO’s voorzien zelfs dat de grens van 2 dollar binnen afzienbare tijd wordt gehaald. Als een bedreiging zien de Amerikanen deze ontwikkeling niet. Driekwart stelt dat de euro nooit en te nimmer een serieuze concurrent zal worden van de dollar. Europa is daarvoor militair en politiek te zwak, zo menen de Amerikanen. De Europese collega’s zijn het hier niet mee eens”. (FD.nl)

Bovenstaand citaat komt uit een onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants die recent 180 Europese CEO’s en 75 Amerikaanse CEO’s ondervroegen. Deze bestuurders uit het bedrijfsleven werden vragen voorgelegd aangaande hun visie op de veranderende economische én politieke verhoudingen tussen Amerika en Europa. En wat dit betekent voor hun eigen zakelijke strategie. In tegenspraak met bovenstaande quote verlegt investeerder Warren Buffett van beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway inmiddels al zijn werkterrein naar Europa (DePers). Put your money where your mouth is. Lees ook: de visie van Fareed Zakaria: “The world has shifted from anti-Americanism to post -Americanism” (Sarchief).

 1. 1

  Als politieke en militaire macht belangrijk is, zou de VS toch wel zenuwachtig moeten worden van de as Rusland-China. Vreemd genoeg ben ik nog geen enkel artikel tegengekomen waar de munteenheden van deze landen als serieuze concurrent betiteld worden.

 2. 3

  @1: Omdat ze het niet zijn, misschien. De Saudische Ryad is nooit een concurrent geworden van de dollar, ondanks miljarden per jaar aan olie-export. Simpelweg iets verkopen waarvoor er vele substituten zijn (Russische olie en gas, giftig speelgoed uit China) maakt je munt niet belangrijk. Iets verkopen dat anderen niet of met grote moeite kunnen produceren daarentegen, legt gewicht in de schaal.

  Zolang Amerika voorloopt wat onderzoek en ontwikkeling betreft, zal de Amerikaanse technologie voorlopen. En technologie is de kern van politieke/economische/militaire macht.

 3. 4

  @ 3
  Zolang Amerika voorloopt wat onderzoek en ontwikkeling betreft, zal de Amerikaanse technologie voorlopen. En technologie is de kern van politieke/economische/militaire macht.

  Volgens uw logica zou de Yen (Japan) dan de kroon moeten steken …
  Niet dus.
  Wie heeft er berhaupt eender wat in huis dat in de States gemaakt word ? It’s all made in China !

 4. 5

  Japan loopt niet voor qua ontwikkeling. Ze zijn sterk in bepaalde sectoren, maar geen enkele Japanse universiteit staat in de top tien van de Shanghai-index om iets te noemen.

  Wie heeft er berhaupt eender wat in huis dat in de States gemaakt word

  Draait jouw PC op Microsoft of Linux?