Quote du Jour | Gewoon omdat-ie zwart is

SargQdJ09 “If Obama’s first legislative priority had been immigration or financial reform or climate change, we would have seen the same trajectory. The conjunction of a black president and a female speaker of the House — topped off by a wise Latina on the Supreme Court and a powerful gay Congressional committee chairman — would sow fears of disenfranchisement among a dwindling and threatened minority in the country no matter what policies were in play. ”
(Frank Rich, columnist New York Times)

Terugkijkend op de wel degelijk historische overwinning van president Obama met Amerika´s nieuwe wet op de ziektekostenverzekering kunnen we vaststellen dat het verzet van de Republikeinen en de zogeheten Tea Party beweging niets met gezondheidszorg te maken heeft. Om te beginnen de wet zelf. Hij is inhoudelijk bijna gelijk aan de wet die Mitt Romney, een van de Republikeinse presidentskandidaten, als gouverneur in Massachussetts doorvoerde. Het is behoorlijk grappig om Romney zich dan in alle mogelijke bochten te zien wringen, waarbij hij sprak van Obama’s ‘gewetenloze machtsmisbruik’.

Maar dan wordt het pijnlijker als de zwarte afgevaardigde John Lewis, die nog met Martin Luther King voor de burgerrechten marcheerde, door Tea Party mensen voor ‘nigger’ wordt uitgemaakt. Een andere zwarte afgevaardigde werd bespuugd. Juist deze bejegening gaf weer wat voor de Republikeinen en Tea Party mensen het hart van de zaak is: ze raken ‘hun Amerika’ kwijt, waar blanke mannen de baas waren en de negers hun plaats kenden. En nu heeft goddomme een zwarte president de grootste sociale hervorming in 46 jaar doorgevoerd (sinds de Wet op de Burgerrechten, 1964).

En het wordt nog erger voor ‘hun Amerika’. In de twaalf maanden die eindigden in juli 2008 was 48 procent van de baby’s die in Amerika geboren werden zwart, latino of van Aziatische afkomst. In 2012, het jaar van de volgende presidentsverkiezingen, zullen de blanke niet-latino baby´s naar verwachting niet meer de meerderheid van de nieuwe geboortes vormen. De Republikeinen kunnen kennelijk maar niet wennen aan de, uhm, feiten van een veranderend Amerika. Sinds 2003 hebben ze geen enkele zwarte senator of afgevaardigde gehad; sinds 1935 slechts drie. Het was het doel van de Republkikeinen om met hun verzet tegen ‘Obamacare’ de zwarte Democraat zijn Waterloo te bezorgen. Nu er daadwerkelijk een wet is, is dat plan volledig in duigen gevallen. Als ze niet uitkijken zijn de Republikeinen nu hard op weg om zichzelf een Waterloo te bezorgen.

 1. 1

  Behalve dan een soort van ‘hoera’ wat-zijn-wij-toch-goed echoputje gevoel, zie ik niet echt wat hier aan te discussieren valt.

  Wat moet ik zeggen: ‘Danny, jongen, je hebt vast gelijk’ ?

 2. 2

  @KJ
  Ach je kan altijd nog historisch onrecht ophalen, en als je helemaal niks te binnen schiet is godwinnen altijd nog een laatste optie.

 3. 3

  Beetje te makkelijk. Zoals ik eerder heb betoogd kan je tegen Obama’s plan zijn op grond van inhoudelijke redenen. En met voorzitter Steel (Afro-Amerikaans) en gouverneur Jindal (Indiaas) betwijfel ik dat de Republikeinen enkel door racisme gemotiveerd worden. Het zal ongetwijfeld een grote rol spelen, daar niet van.

 4. 5

  Kan het niet gewoon ook zijn dat de republikeinen tegen zijn omdat een democraat het doorvoert? Als Mitt Romney president was geweest, hadden ze waarschijnlijk in meerderheid voor een gelijkaardig plan van zijn hand gestemd. Ik denk dat het best wel eens kan dat de extreme polarisatie die daar is opgetreden minstens zo belangrijk is in de weerstand onder republikeinen en teabaggers.

 5. 6

  De ultieme politieke verdediging (in de VS tenminste) is altijd – of je nu van de ene kant bent of de andere: dat die dingen die federaal geregeld worden, eigenlijk op staat-niveau geregeld hadden moeten worden en andersom. Dat kan, in dit geval, Mitt Romney ook gewoon gebruiken.

 6. 7

  De tegenstand van de Republikeinen is tekenend. Altijd hun mond vol over Christelijke normen en waarden, de US kerken lopen nog elke zondag vol en kinderen worden gebrainwasht maar als het uiteindelijk op naastenliefde aankomt zijn ze er ineens tegen. Dat de rijke Amerikanen nu ‘mee gaan betalen’ aan de health care van de arme Amerikanen is toch onder naastenliefde te scharen?
  Bah, die hypocrisie van christenen…

 7. 8

  Tja, het is toch gewoon een kwestie van mentaliteit, denk ik. Ik zag een reportage waarin Amerikaanse paupers met een rood aangelopen gezicht zeiden dat de overheid met haar tengels van de gezondheidszorg voor hun kinderen moest blijven, omdat ze dat zelf wel zouden verzorgen.

  De Amerikaanse droom als opium voor het volk. Al die Amerikanen denken dat ze onafhankelijkheid kopen voor hun zelfredzaamheid, zonder te beseffen dat ze dat helemaal niet kunnen betalen.

  Die Tea Party activisten blijken voornamelijk te bestaan uit werklozen die juist baat hebben bij een vangnet van de overheid en universele gezondheidszorg

  http://www.nytimes.com/2010/03/28/us/politics/28teaparty.html

  En herinnert u zich ‘Joe the Plumber’ nog? Die dacht een bedrijf over te gaan nemen van $250,000 per jaar – zonder loodgietersvergunning. Die man kon nog niet eens omzet, winst en inkomen uit winst uit elkaar houden, maar hij was wel fel tegen het plan van Obama om de belasting voor de rijken en supperrijken te verhogen omdat hij in zijn dromen al een villa en een zwembad bezat.

  En dit soort lutsers blèren het hardst.

 8. 9

  Als je het artikel alleen maar gaat samenvatten kan je het netzogoed als een linktip meegeven. Ik denk dat engels wel iets is dat de meeste lezers aankunnen..

 9. 10

  @ Gewoon omdat-ie zwart is.

  Het gaat niet goed met Obama 2009-2010. In zijn buitenlands optreden gedraagt hij zich als 1. een dwaas (Saudi-Arabia, Japan), 2. vernederend (UK), 3. verraderlijk (Israël).
  Zijn gezondheidswet is een gedrocht. Wie haar als een overwinning van Obama opvat, maakt een Pyrrhus van hem.

  Er tekent zich onder het USA-publiek een meerderheid tegen Obama af. Ik vind dat stom, want toen O. nog gekozen moest worden, was al voldoende van hem bekend om massaal niet op hem te gaan stemmen. Neem O.’s ‘spiritual mentor’ rev. Jeremy Wright, en doe Farahkan, Ayers en Van Jones (‘truther’) er ook maar bij.
  Obama’s politieke cultuur = Chicago-stijl: als je er een van mij het ziekenhuis inslaat, sla ik er een van jou het lijkenhuis in. Kortom: er zit een ‘cluncker’ annex gangster in het WH. En die krijgt de Nobelprijs van de vrede, van, geloof ik, socialisten uit Oslo.

  Zo groot is inmiddels het Obama debacle, dat zijn verstokte aanhang die hem maar niet kan verloochenen naar zijn laatste redmiddel grijpt: alle ellende met die man, en critiek op hem tot racisme herleiden. De eerste – 2009 – van wie ik hoorde dat die er mee begon, was de USA actrice& activiste Gerofalo. Die komiek reduceerde het protest van de ‘tea party movenent 2009’ tot een ordinaire woede over het feit dat ‘er een zwarte in het WH zit’. = ‘Gewoon omdat-ie zwart is’.

  G. sprak evident de waarheid niet. Probleem van G. en haar soort is dat ze, overtuigd van hun goede (dorpse) bedoelingen, critiek erop niet verdragen; en bij onweerlegbare feiten wel op draaien en liegen moeten terugvallen. Ten koste van alles en iedereen. Het zijn de mensen van de anti-waarheid.

  Het enige interessante aan dat anti-racisme is, dat het zo racistisch is.

 10. 11

  Het gaat niet goed met Obama 2009-2010. In zijn buitenlands optreden gedraagt hij zich als 1. een dwaas (Saudi-Arabia, Japan),

  In Japan? Omdat ie zogenaamd te diep voor de keizer boog ofzo? Man o man, heb je Fox News via de satelliet ofzo?

 11. 12

  Amerika had voor de crisis al pluimen gelaten, maar sindsdien nog meer.
  De ‘nieuwe derde-wereldlanden’ steken onderwijl hun neus aan het raam.
  Alles wat wereldwijd conservatief is, is op z’n retour.
  Het zal nog vele jaren duren, maar de verandering is reeds ingezet.
  ‘Wij blanken’ zijn wereldwijd in de minderheid.
  We hebben onze kolonies eén voor eén moeten laten gaan.
  ‘We’ (vooral Amerika) probeert nog een voet in het oliegebeuren te houden.
  Maar ook die greep is op termijn onhoudbaar.

  Maar ik voorspel, dat de eerste man om een voet op Mars te zetten, wel eens een Chinees zouden kunnen zijn.

  En als het hier binnenkort helemaal op ape-gape ligt, komen de Chinezen wellicht hier shoppen, om een leuk ‘westers vrouwtje’, om thuis de ogen mee uit te steken.
  Tegen die tijd zal ook al het goud voor de olympische spelen in zwarte handen zijn.

  En met wat geluk .. is tegen die tijd ook voor BHV een oplossing gevonden ..

 12. 13

  BHV is een ernstig probleem. Maar het in deze context op te voeren, vind ik misplaatst.

  Zelfs de Waal Crachet of Crachat of Crachast zal dat, denk ik, willen toegeven.

 13. 14

  Liberals zijn er altijd als eerste bij om van iemand zijn huidskleur of afkomst een punt te maken…alsof een soort collectief schuldgevoel het in ze los maakt om te roepen : eerste AFRO AMERICAN president..smart LATINO judge….well spoken LIGHT SKINNED AFRICAN AMERICAN….ze zijn gek op hyphenating iemands afkomst of handicap……Republicans zeggen gewoon ” no matter where you are from , if you suck , you suck!”