Quote du Jour | Gepassioneerd verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit

Serie:

De jury noemt Ahmed Aboutaleb, sinds 2009 burgemeester van Rotterdam en bezig aan zijn derde termijn, een ‘gepassioneerd verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit’. Van harte gefeliciteerd!

Een juigend bericht gisteren van de gemeente Rotterdam op LinkedIn over de uitverkiezing van Ahmed Aboutaleb tot beste burgemeester van de wereld. Ik ben benieuwd of de bewoners van de Tweebosbuurt het ook eens zijn met de kwalificatie ‘gepassioneerd verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit’.

Reacties (8)

#1 beugwant

juigend

Mijn oog struikelde, en ik stopte pardoes met lezen.

 • Volgende discussie
#2 Anna@999

Een juiCHend artikel van onze burgemeester en terecht wordt hij gecomplimenteerd met zijn verdiensten voor onze stad.
Op wereldniveau is dit nogal overdreven, want dat weet men niet.
Er zijn ook grote minpunten op te noemen, zoals bij elk mens en de Tweebosbuurt is er één van. Het is sowieso een schande, dat de gemeente al vele jaren inzet op meer aanwas van hogere inkomens, terwijl Rotjeknor nog steeds een werkstad is met erg veel hardwerkende mensen met laagbetaalde banen en dat er dus heel veel sociale woningbouw nodig is. Dit tekort is schrijnend, vooral doordat een groot deel van goede huizen moeiteloos wordt opgekocht door vastgoedlui. Het kabinet heeft nu aangekondigd, dat gemeenten vanaf volgend jaar de mogelijkheid hebben dit eventueel aan banden te leggen, per gemeente. Let op de woordkeus….!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hans Custers

Ik weet niet in hoeverre je een burgemeester verantwoordelijk kunt stellen voor beleidsplannen van een college van b&w die vastgesteld zijn door de democratisch gekozen gemeenteraad. Ik zou zeggen dat een burgemeester, die niet democratisch is gekozen, heel terughoudend zou moeten zijn met het tegenwerken daarvan. Voor zover hij daar al mogelijkheden voor heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Anna@999

Bij B& W, de naam zegt het al, is ook de burgemeester betrokken én verantwoordelijk. En dus ook de onze.
Wat sympathiek is van deze man, is dat hij elke zaterdag incognito de stad ingaat en zich dan mengt onder bewoners om te horen wat er speelt. Waar het kan, hulp geeft. Echt incognito, betwijfel ik, omdat hij een karakteristiek, bekend stemgeluid heeft, maar hij doet het toch.
En zich al jaren staande houdt hier, ondanks rechtse partijen als Leefbaar enz. die veel prachtige voorzieningen van burgers, de nek heeft omgedraaid. Op heel cruciale momenten voor de stad, heeft hij zijn karakteristieke stemgeluid laten horen en stelling genomen. Ga er maar aan staan, zo’n dynamische en gecompliceerde stad als de onze, elke dag weer. En ook weerstand geboden al die jaren tegen de roep uit Den-Haag. Houen zo!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Hans Custers - Reactie op #4

Ja, natuurlijk is de burgemeester lid van het college van b&w. Maar dat betekent nog niet dat hij veel invloed heeft op het beleid op allerlei gebieden. Want dat beleid wordt uiteindelijk bepaald door de partijen in de gemeenteraad. En de burgemeester wordt als voorzitter van de raad geacht boven die partijen te staan. Een burgemeester die teveel zijn eigen politieke ideeën door wil drukken doet zijn werk niet goed.

#4.2 Anna@999 - Reactie op #4.1

Dit weet iedereen die onder de geschiedenislessen (verplicht) heeft opgelet, met de staatsinrichting van Nederland erbij (verplicht).
Nogal overbodig om de taakomschrijving van een burgemeester te vermelden, zie hiervoor, die kennen we beslist.
Rotterdam: een dynamische, gecompliceerde stad dus: dag en nacht hoor je de sirenes van hulpdiensten en nu weer de containeruithalers in de haven in het nieuws….Halsema hadden wij ook prima gevonden als burgemeester, wellicht in de toekomst….

#5 Anna@999

Een flinke maar…want deze week stond in de pers, dat Aboutaleb door de rechter op de vingers is getikt: onschuldig gezin zou uit huis gezet worden, omdat oudere, inwonende zoon o.a. harddrugs in zijn kamer bleek te hebben, na inval politie. De rest van het gezin w.o. ernstig zieke vader wist van niks en heeft hoger beroep-procedure bij de Raad van State aangespannen en gewonnen. Onrechtvaardig en onmenselijk deze kwestie. En A. blijkt al vaker gezinnen op straat te hebben gezet in vergelijkb. gevallen. Mensen hier adviseren hem de juiste soc. antenne verder te ontwikkelen, broodnodig. De witte raaf blijkt toch ook zwarte vlekjes te hebben. Ombudsmannen/-vrouwen van de grote steden hebben al vaker hardvochtig optreden burgemeesters gemeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Maria

Zo blijkt maar weer eens, dat die z.g. jury met deze z.g. uitverkiezing de plank geweldig mis kan slaan: want hoe meet je wie de beste burgemeester op de wereld is? Zijn ze allemaal meegenomen in de competitie? Dat is ondoenlijk…
Ook die burgemeester, die man in lappen gewikkeld en met nog slechts een paar tanden in zijn mond, die we jaren geleden ontmoetten in zijn dorpje in Midden-Egypte in de bloedhitte? Die ons uitnodigde op de thee, al een paar vrouwen had en in onze groep loerde of er nog een potentiële kandidate tussen zat?
Waarop ik zei dat we uit een land komen waarin juist de vrouw de man kiest…en we de man totaal verbijsterd achterlieten.
Aboutaleb heeft zijn verdiensten, maar ook zijn minpunten, zie hierboven en meer. De bewoners van de Wielewaal, Tweebosbuurt enz.
denken vast anders dan de z.g. jury. We signaleren hem regelmatig op het pleintje voor onze supermarkt om met bewoners te praten, maar wat gebeurt er nu concreet voor hen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie