Quote du Jour: Geen troost

Quote du JourEr waren geen ‘troostmeisjes”

Een aantal vooraanstaande japanners ontkent in een paginagrote advertentie in de Washington Post dat er sprake was van gedwongen prostitue. Volgens hen was er een vergunningenstelsel waarbij sommige vrouwen prima verdienden.

Nou zou dit geen opzien moeten baren, want Japan staat niet bekend om het publiekelijk erkennen van fouten, zelfs premier Abe heeft het bestaan van de troostmeisjes ontkend en daar vervolgens weer excuses voor gemaakt. Echt excuus en erkenning zal alleen op persoonlijke titel voorkomen, zoals van de soldaat Yasuji Kaneko, nu 87:

They cried out, but it didn’t matter to us whether the women lived or died, we were the emperor’s soldiers. Whether in military brothels or in the villages, we raped without reluctance“. (link)

Wat ik me afvraag is hoe lang het nog nieuws zal blijven dat iemand ontkent dat troostmeisjes hebben bestaan, en vervolgens lege excuses aanbiedt omwille van de goede verstandhouding.

 1. 1

  Het is inderdaad een neverending story. Hopen dat de V.S. of de E.U. Japan voor eens en voor altijd tot een excuus dwingt is natuurlijk een illusie. Economische belangen staan in de weg.

  Pas als de generatie van de nationalistische grijze oude mannen die het in Japan voor het zeggen hebben is uitgestorven zal dit probleem misschien niet meer opspelen.

 2. 5

  Japanners zullen nooit ook maar iets toegeven van schuld of iets dergelijks. Voor wat dan ook. Het gaat dus door totdat iedereen het zat is en de laatste die het heeft meegemaakt is overleden. Een voetnoot in de geschiedenisboekjes die eruit verdwijnt bij de volgende oorlog.

 3. 6

  Hoe maf ben je om tigduizend dollar uit te geven om in een buitenlandse krant te gaan adverteren om te zeggen dat je iets niet hebt gedaan? Hier vestig je alleen maar aandacht mee op het onderwerp. Een fatsoenlijke schadevergoeding wilde Japan toch al niet geven.

  De woorden stil, zitten en geschoren komen bij me op.

 4. 9

  In de advertentie wordt niet ontkent dat er gedwongen prostitutie plaatshad, er wordt ontkent dat dit met toestemming (of op gezag van) de regering en/of de militaire top plaatshad. Sterker nog, de Japanse regering heeft gezegd dat het ontvoeren van vrouwen voor gedwongen seks verboden is, en dat soldaten die zich hieraan niet hielden gestraft zijn – volgens de advertentie.

  Verder zegt de advertentie inderdaad dat de bordelen die wél op gezag van de regering bestonden, werkten met een vergunningenstelsel waarbij de meisjes meer verdienden dan ’officers' (ik weet niet waaom de Volkskrant dat vertaalt als ’generaals'). Daarnaast suggereert de advertentie dat de vrouwen, die in die ‘legale’ bordelen hebben gezeten, die zeggen dat ze ontvoerd zijn door Japanse officieren, liegen(!).