Quote du Jour | FIFA-imperialisme…

SargQdJ09“Na het WK blijven de gebouwde stadions leeg. Het worden karkassen. Monumenten van het Afrikaanse Imperialisme van de FIFA.” (De Zuid-Afrikaanse schrijver en journalist Ashwin Desai)

Hiep hoi, het WK Voetbal gaat beginnen! Op radio, tv en internet worden we de komende weken dus weer doodgegooid met voetbal. Er wordt vooruitgeblikt, mensen doen voorspellingen en van bruine boon Jack krijgen we het laatste nieuws over Robben, Van Persie en al die andere Nederlanders in Zuid-Afrika. Een mondiaal volksfeest staat op het punt om los te barsten. Vanaf nu gaan we alleen nog maar kijken en feesten en maken we ons alleen nog maar druk over spelers, trainers, vuvuzela’s en Hugo Borst.

Vanaf vandaag vragen we ons alleen nog zeer eenvoudige dingen af, zoals: wint Zuid-Afrika het WK? En dus niet: wat wint Zuid-Afrika bij het WK? Dat de winst van de FIFA ten koste zou gaan van de Zuid-Afrikaanse bevolking willen we helemaal niet weten. Al is het natuurlijk wél zo. De komende weken willen we alleen doelpunten zien. Van Oranje. Zoveel mogelijk. Ja toch?

 1. 2

  Een goeie verzameling kritische artikelen en onderzoek over dit WK is te vinden op de pagina’s van het Centre for Civil Society van de Universiteit van Kwazulu-Natal:
  http://www.ukzn.ac.za/ccs/
  Voor de rest kan ik alleen maar hopen dat het oranjegebral in de oranje strotten blijft steken nadat Kameroen zijn werk heeft gedaan.

 2. 3

  *Zucht* Dat het een godsvermogen kost een WK (of OS) te organiseren, is hopelijk niks nieuws. Je moet zoiets gewoon organiseren om aan de wereld dat je het kan (en omdat het een leuk feestje oplevert), niet om er harde cash of bruikbare stadions aan over te houden. Kijk maar hoe voor China de OS2008 hun opkomst op het wereldtoneel markeerde.

  Megalomanie? Grootkapitaal? Jazeker. maar ik snap niet zo goed wat imperialisme hier mee te maken heeft.

 3. 5

  Hoeveel Zuid-Afrikanen zouden er inmiddels spijt hebben van de organisatie van de 1995 Rugby World Cup? Ongeveer nul, schat ik.