Quote du Jour | Europese Verkiezingen

Serie:

Quote du Jour
In de Volkskrant vandaag:

Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet die bij de provinciale verkiezingen in maart nog als grootste uit de bus kwam, blijft dit keer steken op 11 procent van de stemmen en moet daarmee niet alleen de PvdA maar ook VVD en CDA voor zich dulden.

Om de een of andere reden blijven de media (en veel partijen zelf wellicht ook) alle verkiezingen zien als landelijke verkiezingen. Terwijl nu zo langzamerhand toch wel duidelijk is dat alle verkiezingen op zich staan en een ander stemgedrag tot gevolg hebben. Landelijke zijn anders dan gemeentelijke zijn anders dan provinciale zijn anders dan Europese verkiezingen. En maar verbaasd zijn dat ze de aardverschuiving weer hebben gemist. Terwijl ze er zelf juist alles aan gedaan hadden om er een tweestrijd van te maken!

Maar gelukkig: het haantjesgevecht tussen Rutte en Baudet onder leiding van Pauw heeft niet het beoogde resultaat opgeleverd. De FvD heeft de PVV kaalgeplukt, 50Plus leeggegeten en wat van de VVD opgepeuzeld. En de SP heeft met Hans Brusselmans Frans Timmermans aan wat zetels geholpen. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van Frans, maar het is ‘m van harte gegund. Hij heeft denk ik ook wel bewezen dat het werkt om in je campagne je eigen verhaal te vertellen in plaats van waarschuwen voor de ander. Werkt zelfs als je altijd in je onderbroek rondloopt.

Reacties (7)

#1 Le Redoutable

“Maar gelukkig: het haantjesgevecht tussen Rutte en Baudet onder leiding van Pauw heeft niet het beoogde resultaat opgeleverd.” Het heeft voor Rutte wel het beoogde resultaat opgeleverd, Rutte heeft voor een breed publiek kunnen aantonen dat de FvD en de VVD twee totaal andere partijen zijn en zo jarenlange framing van links teniet gedaan.

“en wat van de VVD opgepeuzeld” ongetwijfeld zal er een enkele VVD’er zijn overgestapt, maar als je goed zoekt zal er ook wel een ergens een GroenLinkser naar de FvD zijn overgestapt. Aan gezien de VVD zowel als FvD gewonnen hebben zal dat getalsmatig niet de moeite waard zijn, dus ook dat frame gaat niet op. Dit was ook altijd al zo met de groei van de PVV trouwens.

“En de SP heeft met Hans Brusselmans Frans Timmermans aan wat zetels geholpen.” Dit is twijfelachtig, als je de reacties van de Sp’ers leest op o.a. Joop zijn zij het grotendeels eens met dit filmpje. Het was alleen to little to late, FvD timmerde al tijden aan de weg als hoofd anti EU partij en dat ga je niet met 1 filmpje rechttrekken. Voor de rest van de SP. maar ook voor de PVV en DENK kiezer gaat Europa boven de pet of het boeit ze gewoon niet, deze zijn bijna niet op komen dagen.

Zo ongelijk hebben ze trouwens niet, voor die 2.8% invloed die wij in de EU hebben is het realistisch gezien ook niet de moeite waard om ervoor te gaan stemmen. Zelfs als de PvdA 100% van de NL zetels in handen had gehad hadden ze bij de EU nog geen deuk in en pakje boter kunnen slaan, en dan ziet het er ook nog naar uit dat de PvdA collega’s in de EU een flinke nederlaag gaan lijden. Alleen Labour is er al 5 kwijt in de exit polls en de SPD en PS staan er al niet veel florissanter bij in de peilingen.

 • Volgende discussie
#2 Sikbock

Verkiezingsuitslag die grotendeels bepaald is door bejaarden. De rest is voor deze fopverkiezingen is (terecht) thuisgebleven. Felicitaties voor socialisten niettemin. Dat het in Brussel maar goed moge smaken ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 kneistonie

@2: Wat een onzin. Brexit werd ook gewonnen door de mensen die gingen stemmen. En ook die stemming is verloren door hen die thuisbleven en later gingen huilen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 sikbock

@3: zeker, maar de brexit ging ergens over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

@1: Je vergeet dat één vlinder elders een storm kan veroorzaken, Judith Sargentini was bv. de motor erachter dat het EP voor een strafprocedure tegen Orban stemde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Co Stuifbergen

Bij de verkiezingen voor het EP is de opkomst meestal laag, dus dan stemmen vooral burgers die democratie, of de EU, belangrijk vinden.
Dat zou kunnen verklaren dat FvD minder stemmen kreeg.

Ik vermoed dat niet veel kiezers alle partijprogramma’s en het kiesgedrag bij de Tweede kamer, provincie/Eerste Kamer, gemeente en EP apart gaan doornemen, maar stemmen op een partij waarin zij vertrouwen hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Cerridwen

Dat zou kunnen verklaren dat FvD minder stemmen kreeg.

De lage opkomst speelt zeker een rol, maar moet niet overdreven worden. Ten eerste is het verschil in opkomst tussen de provinciale verkiezingen (54%) en de europese verkiezingen (41%) niet zo heel groot. Ten tweede is in het onderzoek van Ipsos te zien dat kiezers van FvD niet bovengemiddeld vaak thuisbleven:

https://nos.nl/artikel/2286123-waarom-won-de-pvda-en-lieten-kiezers-de-pvv-in-de-steek.html

Daar is ook te zien dat het percentage voorstanders van nexit inderdaad iets hoger was bij de niet-stemmers, maar dat dit percentage in 2019 nog steeds lager was dan het percentage onder kiezers in 2014 geeft al aan dat de niet-stemmers niet perse eurosceptisch waren.

Kortom, het lijkt er toch op dat Baudets uitspatting van de laatste weken toch ook hun tol hebben geëist.

 • Vorige discussie