Quote du Jour | Eerste Kamer als dijkbewaking

SargQdJ09 “Het blijkt dat veel voorgestelde maatregelen in het regeerakkoord in strijd zijn met de Grondwet. Daarom is de Eerste Kamer belangrijker is dan ooit. Hetzelfde geldt voor de verkiezingen die vandaag plaatsvinden.”
(Michael Blok en Maartje Terpstra in de Volkskrant)

Rechters in Nederland mogen wetten niet aan de Grondwet toetsen, zoals in andere democratische landen. Daarom oefenen hun uitspraken nooit druk uit op politici om te handelen met ‘grondwettelijk besef’. Zolang alles ‘goed’ gaat wordt niet duidelijk dat dit wel eens een probleem zou kunnen vormen. Maar de laatste jaren maakt dit land zich bijvoorbeeld druk over immigratievraagstukken, wat vergaande wettelijke gevolgen zou kunnen krijgen. De zeer strenge regels voor gezinshereniging, hoewel al eerder veroordeeld door de Europese rechter, wil deze regering toch weer aanscherpen. Het Nederlanderschap zelf wil men voorwaardelijk maken – krijgen we dus een vlak land met second & third class citizens? Alleen al vanwege dit soort vraagstukken zijn de Eerste Kamerverkiezingen van vandaag van bijzonder belang.

 1. 1

  krijgen we dus een vlak land met second & third class citizens?

  Suggestieve vraag is suggestief. Leuke landen te over met ‘second & third class citizens’ volgens het kriterium van Danny Jouwe – Zwitserland, VS, Canada – maar laat het de pret niet drukken: volgens mij mist je stukkie nog iets over een embleem dat mensen op hun kleren moeten naaien ofzo. Of anders iets over treinen en kampen. Want met een rechtse regering staat dat allemaal voor de deur – kom op, je kan het.

 2. 3

  @Bismarck; Ok. Welke suggestie wordt er *dan* gewekt met ‘2nd & 3rd class citizens’ ? Want ik ga ervan uit dat dat slecht zou moeten wezen. Maar ik kan het niet bedenken.

 3. 4

  Artikel 1 Grondwet:
  “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

  Schaf dit af en we hebben de facto geen democratie meer.

 4. 5

  @Inkwith; Er bevinden zich talloze mensen in dit land die niet mogen stemmen. Er bevinden zich ook talloze mensen in dit land die hun celdeur niet uitmogen. Hebben we nu de facto geen democratie meer ?

  Wellicht is het nuttig om je niet zo absoluut uit te drukken.