Quote du jour | Ebola

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09

[T]his outbreak is moving faster than our efforts to control it. If the situation continues to deteriorate, the consequences can be catastrophic in terms of lost lives but also severe socioeconomic disruption and a high risk of spread to other countries.

Margaret Chan, directeur van de World Health Organisation (WHO), maakt zich behoorlijk zorgen over de verspreiding van Ebola.

Dit is de grootste ebola-uitbraak tot nu toe, met 1,323 besmettingen. Het virus is inmiddels gesignaleerd in vier Afrikaanse landen, en is ditmaal ook verspreid via vliegverkeer.

Een pandemie zal het niet direct worden: het virus verspreidt zich vooralsnog niet via de lucht. Maar wat niet is, kan nog komen:

[I]t would be extremely unwise for national authorities and the international community to allow an Ebola virus to circulate widely and over a long period of time in human populations.

Constant mutation and adaptation are the survival mechanisms of viruses and other microbes. We must not give this virus opportunities to deliver more surprises.

Update: lees meer bij Sierra Leone-kenner Ginny Mooy.

Guinea_Sierra_Leone_Ebola_Map_April_14_2014_png

Beeld: Centers for Disease Control and Prevention

Reacties (12)

#1 zuiver

Maar ondertussen is wel een geïnfecteerde Amerikaanse arts gerepatrieerd samen met nog iemand:

The Ebola virus is coming to the United States for what’s thought to be the first time, as two Americans return home after getting infected while helping others cope with the outbreak ravaging West Africa.

Containment heet dat.
/cynisme

 • Volgende discussie
#2 McLovin

@1: Hollywood had geen beter scenario voor apocalyptische film kunnen schrijven…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Dirk Zeeman

“De ziekte is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier.” — http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Ebola

Zie ook: http://media.boingboing.net/wp-content/uploads/2014/08/BuDu-54CMAAW6tU.jpg

P.S. Hoe doe je trouwens markdown in de reacties? Ik ben altijd jaloers op mensen die opmaakdingetjes kunnen in een reactie. Ik kan niet gemakkelijk op Sargasso vinden hoe dat werkt. En ik zou ook wel een soort reactiekladblokje willen om mee te testen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Prediker

@1 – Nou, die patiënten worden vanaf het instijgen in het vliegtuig geïsoleerd gehouden. Artsen en verzorgers dragen beschermende pakken.

De faciliteiten in het Emory ziekenhuis in Atlanta staat in de top tien hoogst aangeschreven ziekenhuizen in de VS. Dat is iets minder primitief dan waar je in Guinée, Liberia of Sierra Leone mee moet werken.

Komt nog bij dat veel families in die landen zieke of dode patiënten thuis houden, wat het risico op besmetting vergroot.

Het lijkt me dus sterk dat die twee Amerikaanse patiënten voor een Ebola-uitbraak in de VS gaan zorgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 gronk

@prediker: die lui moeten bij binnenkomst natuurlijk wel eerst door de TSA bepoteld worden, want stel je voor dat ze een zakmesje de VS binnensmokkelen. En van daar gaat ’t verder…

/het wachten is op de eerste hollandse lolbroek die tegen een TSA-agent ‘I have ebola’ zegt, over ‘m heen kucht, en wordt opgesloten wegens poging tot doodslag/trrrism.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ed

VVD mentaliteit : Mensen ga maar rustig slapen want vliegen op 1km hoogte over Ukraine als oorlogsgebied is niet gevaarlijk net zoals het idee dat een ebola virus Europa en of Nederland zou kunnen bereiken .
Vrijhandel is voor de VVD belangrijker dan democratie .
Grootste gevaar voor de mensheid is op dit moment :
Een escalatie van oorlog door onze aanwezigheid in Ukraine en het binnen de Europese grenzen inbrengen van een Ebola virus door nalatigheid van overheid en of terroristen .
Wat gaat er naar en of komt er uit het besmette gebied behalve een onbehandelbaar /dodenlijk virus dat deze overheid zo laks maakt in het strenger controleren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 ed

Grootste dreiging in de wereld is de verspreiding van resistente Virussen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh

@7: De grootste dreiging is de commercie bij de farmaceutische industrie waardoor medicijnen pas ontwikkeld worden of op de markt gebracht worden als ze genoeg winst opleveren.

This Ebola Drug ‘Works Great In Monkeys In The Lab’, But It’s Being Held Up By The FDA

http://www.businessinsider.com/r-fda-says-stands-ready-to-work-with-companies-developing-ebola-drugs-2014-02

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 roland

@0: “Het virus is ook verspreid via vliegverkeer”
Tja wat in het rijke, veel vliegend westen heel gebruikelijk is, gebeurt nu ook in Afrika.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Arduenn

@7

Grootste dreiging in de wereld is de verspreiding van resistente Virussen

Nee. De grootste dreiging in de wereld vormen ischemische hartziekten als gevolg van slechte voeding en roken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 L.Brusselman

Nee,de grootste dreiging is overbevolking.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 zuiver

@4: Denken dat je zo een virus tegen kunt houden – zoals jij hier feitelijk zegt – is naïef. Het kan een keer goed gaan, twee keer maar dan ontsnapt het onvermijdelijk. De kans op een uitbraak in de VS is kleiner dan in Afrika maar is zeker niet nul. Hoeveel voorzorgen je ook neemt.

Wat mensen niet weten is hoeveel ongewenste insecten, bacteriën en virussen er mee komen met transporten van planten, dieren en mensen.

En ja, soms gaat dat fout (vaak gaat dat fout).
Daar helpt echt geen supergeïsoleerd hightech ziekenhuis aan.

 • Vorige discussie